Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 40 bin kişi stadyumda, 40 milyon ekranda izledi!, nlü bilgisayar oyunu League of Legends’ın (Efsaneler Ligi) dünya şampiyonası Seul’deki World Cup Stadium’da düzenlendi

        Aslıhan LODİ / HT CUMARTESİ

        Ünlü bilgisayar oyunu League of Legends’ın dünya şampiyonası Seul’deki World Cup Stadium’da düzenlendi. Bu artık bir bilgisayar oyunundan fazlası; on binlerce takımın yarıştığı, sponsorların milyonlarca dolar harcadığı dev bir spor dalı...

        Geçen hafta bir bilgisayar oyunu izlemek için ta Seul’e gittim! Benimle birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce gazeteci, stadyumu dolduran yaklaşık 40 bin izleyici ve tabii şampiyonayı internet üzerinden takip eden milyonlarca kişi, çok çekişmeli geçen maçın sonucunu heyecanla takip etti. Anlayacağınız, durum gayet ciddi!

        Aslında gözümle görmesem inanmazdım. Bahsettiğim organizasyon, ünlü bilgisayar oyunu League of Legends’ın (Efsaneler Ligi) dünya şampiyonunu belirlemek üzere Güney Kore’nin başkenti Seul’deki World Cup Stadium’da yapıldı. Ünlü oyun şirketi Riot Games’in yarattığı League of Legends, aslında bir oyundan çok daha fazlası; dünya çapında 70 milyon aylık kullanıcısı ve 7.5 milyon anlık oyuncusu var. Dünya şampiyonluğu için yaşanan mücadele sırasında stadyumu dolduran 40 bin kişi oyunu dev ekranlardan takip etti ve adeta bir futbol maçı izler gibi hop oturup hop kalktı. Bu yılki şampiyona için dünyanın çeşitli ülkelerinden sadece gazeteciler değil, izleyiciler de Seul’e akın etmişti. Bilgisayarları başında internet üzerinden takip edenlerin ise yaklaşık 40 milyon kişi olduğu sanılıyor. 13 yaşından büyük gençlerin oynayabildiği oyunun şampiyon takımları, dev markaların sponsorluğunda yarışıyor. Menajerleri, antrenörleri ve masörleri var. Kariyerleri ise çoğunlukla 20’li yaşların başlarında sona eriyor. Sonrasında menajerlik yapabilecekleri ya da oyun şirketlerinde önemli pozisyonlarda görev alabilecekleri anlatılıyor Riot ekibi tarafından.

        Türkiye’deki en önemli oyunculardan biri olan 17 yaşındaki lise öğrencisi Anıl Işık’a göre strateji ve takım ruhunun öne çıktığı bir oyun League of Legends. Seul’de kendini bu oyuna adadığını gördüğümüz yeni neslin gençlerini düşününce günde kaç saat oynadığını soruyorum ona. “Üç yıldır oynuyorum, günde üç-altı saat antrenman yapıyorum” diyor. Turnuva zamanları ise bu süre 10 saati bulabiliyormuş. Annesi ve babası onu başından beri desteklemişler. Fakat onun kadar şanslı olmayan ve ailesi ile sürekli mücadele etmek zorunda kalan oyuncular da varmış. Onlara bu oyunun bir spor dalı olduğunu anlatabilmek için çalışmalar yürütülüyor.

        E-SPOR YÜKSELİŞTE

        Çeşitli bilgisayar oyunlarının, profesyonel turnuvalarda, lisanslı oyuncular ve profesyonel kulüplerin katılımı ile oynanması e-spor olarak adlandırılıyor. Yıllardır telaffuz edilse de e-spor hem internetin yaygınlaşması hem de bağlantının hızlanması ile 2000 yılından sonra daha da önem kazanmış. Artık dev global markalar başarılı takımlara sponsor oluyor, yani aynı zamanda son derece geniş ölçekli bir ekonomi söz konusu. 2014 Dünya Şampiyonu olan Samsung White takımı 1 milyon dolarlık büyük ödülü kazandı örneğin.

        Türkiye’de durum ne?

        Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) 2011 yılında kurulmuş. Çalışmalarını bugün, “Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu” bünyesinde sürdürüyor. 1800 oyuncu, League of Legends şampiyonalarına profesyonel olarak katılabilmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan lisans almış. Oyunun Türkiye’de 3 milyondan fazla kayıtlı oyuncusu, 13 bin 442 kayıtlı takımda mücadele ediyor. Tam 905 tane de turnuva yapılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ