Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda İstanbul’da moda esintisi, İstanbul Moda Haftası, Moda Haftası, İstanbul

        ESRA ÇORUH / HT CUMARTESİ

        Geçtiğimiz hafta düzenlenen MercedesBenz Fashion Week İstanbul ile moda dolu bir hafta geçirdik. İlkbahar-Yaz 2015 koleksiyonlarının sergilendiği defilelerde aklıma bir kez daha “İstanbul moda başkenti olabilir mi?” sorusu geldi. Bana göre daha çok yolumuz var.

        İstanbul ve moda... Yan yana anmak istediğimiz ama bir türlü altını tam dolduramadığımız ikili... Ortaya konulan emeklere ve tasarımcıların son dakikaya kadar süren kadar çabalarının yanı sıra modayla alakalı alakasız birçok kişinin boy gösterisine de şahitlik yaptı İstanbul. Ve böylece yine “İstanbul moda başkenti olur mu?” tartışmalarının yoğunlaştığı bir haftaya dönüştü.

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul İlkbahar-Yaz 2015 koleksiyonları, geçen hafta Antrepo 3, Tophane’de sergilendi. Etkinlik kapsamında marka ve tasarımcılar, “Runway” ve “Studio” alanlarında ilkbahar-yaz 2015 koleksiyonlarını sergiledi. 2015 modasına yön veren başarılı defile ve sunumların yanı sıra organizasyondaki eksiklikler de göze çarptı. Yer kavgaları, özellikle akşam defilelerindeki aşırı kalabalık, davetlilerin dışarıda kalması ve kendini sadece göstermeye gelen kişiler dışında daha birçok sorun olsa da organizasyona emek verenler büyük alkışı hak ediyor. Başta L’Appart PR. Ne de olsa birçok kaprise, “Ben kimim biliyor musun” sorularına maruz kalmak büyük sabır istiyor. Moda yazarı olarak ben bile “Boş kalabalığa bakıp benim ne işim var” dediysem, bundan sonraki moda haftalarında davetli listelerinin amacına yönelik hazırlanmasını dilerim. Gerçi daha çok dileğim var ama önce sergilenen koleksiyonlarda öne çıkan trendlere göz atalım.

        Aklımızda kalanlar

        Büyük alkış hak edenler

        Evet girişte de bahsettiğim gibi L’apart PR başta olmak üzere, IHKIB, IMA ve IMG üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapıyorlar. Tüm yetkilileri tekrar kutlarız.

        Tüketiyorum öyleyse varım!

        Yurtdışında örneklerini sıkça gördüğümüz mesaj içerikli defilelerden birine MBFWIstanbul’da Deniz Berdan imza attı. DB Berdan’ın, tüketim hastalığına dikkat çektiği yeni koleksiyonu büyük ilgi gördü. DB Berdan, tüketme isteği dışına çıkan ya da genel geçer güzellik kriterlerine ulaşma yolunda çaba sarf eden yüzleri gözler önüne sererek klişeleşmiş söylemleri ironiyle değiştirdi. Böylece hepimizi, içimizdeki tüketim canavarıyla yüzleştirerek tekrar düşünmeye teşvik etti.

        Eğlenceli koleksiyon

        Mercedes-Benz’in bu yıl desteklediği Maid In Love markasının ‘Don’t K My J’ adının verildiği 2015 yaz koleksiyonu, bu yılın en eğlenceli şovuna sahne oldu. 80’lerin eğlenceli, iyi hissettiren ve dinamik sosyal hayatından ilham alınan koleksiyonda 3D modern kumaşlar, el işi boncuklar, tropikal grafikler, günümüz dijital baskı tekniğiyle uygulanan abartılı siluetler dikkat çekti.

        Offsite defileler

        Farklı mekânlarda ve etkileyici sunumlarla yapılan defileler hafızalarda uzun süre yer ediyor. Bu sezon offsite defilelerinin en ilginci ve en dikkat çekeni hiç şüphesiz Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü’nde gerçekleşen Raisa&Venessa defilesiydi. Büyük alkış aldı ancak ‘ilham’ını Chanel defilesinden aldığı kesindi. Western temasının işlendiği koleksiyon, manej içinde kurulan özel bir kasabada sunuldu. Modeller, kasaba hayatının bohem çizgilerini Raisa Vanessa’nın kadınsı ve keskin stiliyle birlikte sundu.

        Offsite defile için Zeynep Tosun, Sakıp Sabancı Müzesi’ni; Özgür Masur, Rahmi Koç Müzesi’ni seçerken Mehtap Elaidi’nin Istanbul 74’teki sunumu tecrübenin konuştuğu örnek bir sunum oldu.

        İlklere sahne oldu

        Amsterdam merkezli Ready to Fish by Ilja, MBFWI kapsamında koleksiyonunu sergileyen ilk yabancı marka olarak dikkat çekti. Ayrıca Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil eden ve Harvey Nichols’tan Bloomingdales’e dünyanın en prestijli noktalarında satılan İstanbul merkezli modern, lüks giyim markası Les Benjamins, dünyadaki ilk defilesini gerçekleştirdi. Les Benjamins’in yaratıcısı ve kreatif direktörü Bünyamin Aydın, önümüzdeki sezon için yarattığı koleksiyona Fransızca barış anlamına gelen “paix” ismini verdi.

        Biraz özgünlük

        İstanbul Moda Akademisi (İMA) mezunları, bu sezon gerçekleşen New Gen isimli iki etaplı defileleriyle sektördeki ilk ciddi sınavlarını verdi. Enerjisi podyuma taşan, vizyonları ve tasarımlarıyla geleceğe umutla bakmamıza sebep olan yeni nesil tasarımcıları yürekten tebrik ediyoruz. Gençlere tek önerimiz ilham almakla esinlenmeyi birbirinden ayırmaları... Bizim umudumuz var, hepsinizin yolu açık olsun.

        Örnek proje: The Core İstanbul

        Ortaköy Hüsrev Kethüda Hamamı’nda 40 tasarımcının koleksiyonlarını bir arada düşünün... İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcılar Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi (IMA) organizasyonunda Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen The Core Istanbul, moda haftasının en anlamlı sunumuydu. The Core İstanbul, moda haftasına katılan tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla kapılarını açtı. Umarız amacına ulaşmıştır. Bu projede emeği geçen herkesi kutluyoruz.

        ‘İlgi gerçekten büyük oldu’ İstanbul Moda Haftası başladığından beri, yurtdışından satın almacılar davet ediliyor. Ancak zaman ve mekân kısıtlamalarından dolayı, moda tasarımcılarıyla yerliyabancı satın almacı ticari bağlantıları kurmak istenildiği gibi gerçekleşemiyordu. Bu ihtiyacı karşılamak için hayata geçen The Core Showroom projesini Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi ve İMA Diröktörü Seda Lafçı ile konuştuk:

        The Core İstanbul nasıl doğdu?

        Seda Lafçı: 16-17 Ekim günlerinde İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) olarak gerçekleştirdiğimiz The Core İstanbul kapsamında, moda haftasına katılan tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla 60’ın üzerinde satın almacıyla bir araya getirdik. The Core İstanbul showroom ile moda haftasına katılan tüm tasarımcılarımızın defileleri sonrası onları yabancı ve yerli satın almacılarla buluşturmak en büyük hedefimizdi. Bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz.

        Katılan moda tasarımcıları nasıl seçildi?

        S. L.: Belirli bir seçici kurul yok. Ancak tasarımcılarda belirli kriterler aranıyor. Bu kriterler; İlkbaharYaz 2015 koleksiyonlarının hazır olması, fiyatlandırmalarının belli olması, lookbook çalışmalarının tamamlanmış olması, yurtdışında satış çalışmaları yapmaya hazır olunması, sipariş karşılayabilecek yapıda bir organizasyonunun olması. Mehtap Elaidi: Bu dönem ve geçtiğimiz dönem MBFWI etkinliğine katılan ve koleksiyonlarını sergileyen tüm tasarımcılarımızın THE CORE İSTANBUL’da yer almasına karar verildi.

        Yabancı satın almacılardan katılım nasıldı?

        M.E.: Ortadoğu, Amerika, Türk Cumhuriyetler, Rusya, İngiltere, Hindistan, Polonya, Fransa ve Türkiye’den 60’ın üstünde satın almacı ağırladık. The Core İstanbul vasıtasıyla sadece yurtdışındaki değil Türkiye’deki satın almacıları da harekete geçirdik. İlgi gerçekten çok büyük oldu ancak yazılı siparişlerin tamamlanmasının ardından daha somut yanıt verebiliriz bu soruya.

        Mekân seçiminizden dolayı kutlarım. Bir sonraki sezon için projeye devam değil mi?

        Elbette devam, çok da talep var şu andan itibaren. Bir koleksiyonun kendini tam anlamıyla ifade edebilmesi için gerekli bütün normlar kullanılarak ya bu mekânda ya da yeni bir yerde devamı gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ