Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Amerikan Dışişleri Bakanlığı, amerikal kadın dışişleri bakanı, Ayşe ÖZEK KARASU, Jen Psaki, Marie Harf

        Ayşe ÖZEK KARASU / HT PAZAR

        Kobani kriziyle birlikte o iki kız iyice hayatımıza girdi. ABD Dışişleri Sözcüsü Psaki ve yardımcısı Harf’la ilişkimiz şu an mutedil. Ama bir de Ruslara sorun; Ukrayna’ya destek çıktılar diye Putin’in trolleri sosyal medyada paralıyor kızları. ABD sağı da yerden yere vuruyor. Temel tez; acemilikleri. Sıfatları; Dışişleri’nin piliçleri, dondurma takımı, ponpon kızlar, ergenler, stajyerler, hafif sıkletler...

        Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın basın odasında olsak, biz de ne defolar yakalarız. Ama değiliz. Onun için Jen Psaki ve Marie Harf’ın Türkiye’yle ilgili sorulara verdiği yanıtları dinlemek ve kızları izlemekle yetiniyoruz. Ben hoş buluyorum da, kızları fena halde “boş” bulanlar, “terletenler” ve de “trolleyenler” var.

        Boş bulan kadronun bir numaralı ismi, Fox News’un ünlü yorumcusu Bill O’Reilly. Muhafazakâr retoriğin en yüksek seslerinden O’Reilly, Jen Psaki’nin, Dışişleri sözcülüğü gibi ağır bir işin üstesinden gelecek bilgi, birikim, deneyim ve beceriye sahip olmadığını söyledi. Kötü hırpaladı; yetmedi, muhafazakâr cenah koro halinde Twitter’dan, bloglardan kızlara saldırıya geçti.

        Psaki’nin yardımcısı Marie Harf hemen Twitter’dan cevabı yetiştirdi; O’Reilly’nin cinsiyetçi saldırgan bir dil kullandığını, bir erkek için asla o tür cümleler kurmadığını söyledi. Saldırı daha da şiddetlendi. Sağcı siteler, dünyanın kaynadığı bu sert iklimde dış siyasetin “iki acemi stajyere” teslim edildiği fikrini savurarak, o işin erkek işi olduğundan dem vurdular. Obama’nın ağır çatışmaların yükünü “Dışişleri piliçlerinin” omuzlarına yükleyerek, “aslında dünya o kadar da tehlikeli bir yer değil” izlenimi vermeye çalıştığını savunanlar da oldu. Kimisi de Psaki ve Harf’ın henüz 30’larında olmasından hareketle şu görüşü ortaya attı: “Obama, hafif sıkletleri tercih ediyor, gençlik kartını oynuyor, Böylece dış politikanın aslında çocuk oyuncağı olduğu mesajını veriyor. Onlar da podyumda boy gösterip, göze hitap ediyor, hashtag diplomasisi yapıyorlar.” Bu görüşlerde kadın düşmanı bir ton ve Demokratlara yönelik hasmane ideolojik bir tutum olsa da Psaki ve Harf’ın hafiften çocuksu davrandığı kesin. Meselâ ikisi de Moskova’yla kriz yaşanırken “Ukrayna için birlik” etiketiyle Kiev’e destek veriyorlar. Ellerinde pankartlı fotoğraflarıhı da paylaşarak. Twitter’da, “Ruslar asker, ABD selfie gönderiyor” diye millet dalga geçiyor.

        PSAKİNGLEMEK

        Psaki ve Harf’’ı basın odasında ahret sorularıyla “terleten” kadronun bir numaralı ismi ise AP muhabiri Matthew Lee. Gazetecilik refleksiyle hareket etse de sözcüleri sorularıyla sıkıştırdığı için Rusların kahramanı olmuş durumda. Meselâ Lee sıkıştırıyor; Psaki, Putin’in anasına küfreden Ukraynalı bakanı savunuveriyor. Başbakanın “Ukrayna’daki Rus ayrılıkçılar ikinci sınıf insandır” sözüne de arka çıkıyor. Sonra petrol ile doğalgazı birbirine karıştırıyor; “Petrol ya da gaz diyelim, Ukrayna’dan Avrupa’ya akmaya devam edecek” diyor. Dahası İran ile Irak’ı da karıştırıyor. Rusları en fazla mest eden ise Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı referandumla ilgili soru-cevap faslı. Lee’nin sorusu üzerine Psaki “O seçimde dönmedolap yöntemi kullanıldı” diye eleştiriyor. “O nedir?” diye sorulunca da bilmediğini söylüyor. Bindirme seçmenin otobüslerle sandık sandık dolaştırılıp mükerrer oy kullanmasından ibaret hileyi tahmin de edemiyor.

        Bu gaflar, Putin’ci Rus medyasının elinde Twitter’da fink atıyor. Psaki, “Rus propaganda makinesinin cinsiyetçi saldırılarına maruz kalıyorum” diye şikâyet ediyor. Bu Ruslara yetmiyor, Putin’in milyonlarca dolarlık bir ordu olduğu söylenen trolleri bazı hayali gaflar da üreterek Psaki ile Harf’ı “TT” yapıyorlar. Meselâ Lee güya, Ukraynalıların çoluk çocuk neden Rusya’nın Rostov bölgesine kaçtığını soruyor. Psaki “Onlar sığınmacı değil, Rostov’un güzelim dağlarını gezmeye giden turistler” diye cevap veriyor. Rossiiskaya Gazeta bu uydurma haberi veriyor, “Rostov dağlık değil, yayla” diye dalgasını da geçiyor. Lee hemen Twitter’dan yalanlıyor. Ruslar saçma sapan konuşmalar için de bir fiil üretmiş bulunuyor: Psaking.

        Psaki-Harf ikilisiyle ilişkimiz şu an için mutedil. Ancak geçen hafta, Kobani’ye silah yardımı ve peşmerge koridoru bağlamındaki soru-cevaplarda ilk gerilim titreşimleri gelmeye başladı. Tehlikeli sulara doğru seyrediyor olabilirler. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilk kez ikisine gönderme yaptı; “Bakıyoruz ki Dışişleri sözcüleri ve sözcü yardımcıları çıkıp bir şeyler söylüyorlar. Bunlar da medyada farklı farklı şekilde yorumlanıyor” dedi.

        “PYD terör örgütü değildir, PYD’ye silah yardımı da yanlış değildir” cümleleriyle ifade edilen Amerikan politikası tamamen Psaki-Harf ikilisine teslim edilmiş durumda. Bakalım hoş kızların elinde nasıl evrilecek mesele?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ