Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Kıtlığın çaresi çekirge olabilir mi?, Çekirge yemek caiz midir?, Araştırmacılar, dünya nüfusunun artışıyla ortaya çıkan kıtlık riskine karşı "çekirge" tüketmeyi öneriyor, Bilim insanları, yeryüzünde en kaliteli proteinin böceklerde bulunduğunu açıkladı, l

        Gözde S KADIOĞLU

        gkadioglu@haberturk.com

        Bilim insanları, yeryüzünde en kaliteli proteinin böceklerde bulunduğunu açıkladı, listenin bir numarasında ise çekirge yer alıyor.

        Başta mide bulandırıcı gibi gelse de detayları okuduktan sonra fikriniz değişebilir. Öyle ki çekirgenin, dünyadaki hızlı nüfus artışı sebebiyle artan yetersiz beslenme ve kronik açlığa çare olabileceği düşünülüyor. Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi entomoloji araştırmacısı Dr. Arnold van Huis, böceklerin besin değeri yönünden mükemmel olduklarını söylüyor.

        Araştırmacılar böceklerin ve özellikle çekirgelerin çoğu açıdan kırmızı etten daha iyi olduğunu savunuyor. Zira biftekteki proteinin iki katından fazla protein içeriyor. Ayrıca yaşamsal öneme sahip 9 amino asit ve kırmızı ette bulunan magnezyumun beş katından fazlasını içermesi, beslenme açısından hazine olarak görülüyor.

        Harvard'da yapılan bir çalışmaya göre aldığınız magnezyum miktarını artırarak, kalp hastalığı riskini yüzde 22 düşürdüğü ortaya çıktı. Japonya'daki araştırmacılar ise tip 2 diyabet riskini üçte bir oranında azalttığını açıklıyor.

        Nasıl tüketildiğine gelirsek; Amerika'da "çekirge unu" sektörü her geçen gün değer kazanıyor. Öte yandan çekirgenin bütün olarak yutulması öneriliyor. Men's Health dergisine konuşan Beslenme Uzmanı Daniellea Martin bütün yutma tekniğini "sadece kas yemiş olmuyoruz. Kemik ve organ da yutuyoruz ki bunlar kalsiyum, demir B12 ve çinko içeriyor. Bu, bir ineği bütün halde yutmaya eşdeğer" şeklinde açıklıyor.

        Öte yandan Togolu sanatçı Mansour Ouranah, Afrika'daki protein yetersizliğine dikkat çekmeye çalışan bir projeye imza attı. Projenin adı: LEPSIS

        LEPSIS, evde çekirge yetiştirebilmek için gereken doğal ortamın minyatür hali, bir nevi akvaryum ya da teraryum diyebiliriz. Türkiye'de de Tasarım Bienali'nde görücüye çıkan LEPSIS'ler, Amerika'da oldukça ilgi görüyor. Ülkede bulunan çekirge çiftliklerinin de kapasitelerini artırdığını ve sayılarının ikiye katlandığını belirtmekte fayda var.

        Peki çekirge yemek dinimizce nasıl karşılanıyor? Konu ile ilgili olarak Diyanet İşler Başkanlığı - Dini Soruları Cevaplama Hattı yetkilisi, çekirge yemenin İslam dininde bir sakıncası olmadığını söylüyor. Hatta Buhari Hadisleri'ne göre çekirge "helal hayvanlar" grubunda yer alıyor. Fetvaya göre insan sağlığına zararı olmadığı sürece de gıda sanayisinde kullanılabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ