Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler Konu fanteziler olunca 'Normal' nedir?, Grinin 50 Tonu, cinsel yaşam, cinsel sapkınlık, sadomazoşizm

        HABERTURK.COM

        Boyun eğme ve domine etme fantezileri kültürel geçerliliğe uygun normlardan uzak olsa da, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre bu fanteziler birçok kişinin hayallerine konu oluyor... 'Grinin 50 Tonu'nun satış rekorları kırdığı günümüzde bu sonuç aslında çok da şaşırtıcı olmamalı.

        Bu gelişmeler ışığında, fanteziler ve sapkınlık arasındaki farklara bilimsel bakış açısıyla yaklaşmak gerek. Zira bu bakış açısı, cinsel farklılıkları benimseme ve cinsel yaşamdaki sıkıntıların (gerekiyorsa) tedavisine olan yaklaşımlarımızı önemli açıdan geliştirecektir.

        PROBLEMİN BÜYÜK BİR KISMI TANIMLARKEN ORTAYA ÇIKIYOR

        Şimdiye kadar hangi erotik arzuların normal, hangilerinin anormal olduğu konusunda yapılmış gerçek bir bilimsel çalışma bulunmuyordu. Bunun yerine, 'sapkınlık' konusunda yapılan birçok tartışma kültürel ya da ahlaki eleştirilere dayandırılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, ilk defa cinsel sapkınlığın tanımını yaptı.

        Araştırmanın hedefi, cinsel fantezilerdeki normları nitelendirmek olarak belirlendi. Araştırmacılar, normal sayılabilecek fantezilerin, anormal olarak görülen fantezilere göre daha fazla olduğunu belirtiyor. Bu sonuç cinsel fantezilerin patolojisinde çok fazla değer yargıları eleştirisi olduğunu gösteriyor.

        Amerika'da cinsel fanteziler ile ilgili hazırlanan bir rapora göre, partnerlerden birinin onayı olmadan gerçekleştirilen aşağılama veya acı çekme içeren bütün fanteziler cinsel açıdan 'sapkın' olarak görülüyor.

        Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yayınladığı raporlarda, bu fantezilerin birçoğu aykırı ve anormal paralifik ilgiler olarak tanımlanıyor. Araştırma, bu fantezilerin birçoğunun yaygın olmadığını ortaya koyuyor.

        Araştırmacılar, yaşları ortalama 30 olan 1,500 yetişkin kadın ve erkek ile yaptıkları anket ile 'normal' olarak adlandırılan yaygın fantezileri öğrenmek için uğraştı. Katılımcılar internet üzerinden katıldıkları ankette, en sevdikleri fantezilerinin detaylarını ve diğer fantezilerini paylaştı.

        Sonuçlar; ortaya çıkan geniş fanteziler listesinde, kadın ve erkekler tarafından fantezilerin çok farklı olduğunu gösteriyor.

        En dikkat çekici sonuçlardan biri, sado-mazoşizm fantezilerinin ve boyun eğme-domine etme fantezilerinin, hem kadınlardan hem de erkeklerden alınan cevaplarda yüksek oranda görülmesi oldu.

        Katılımcıların paylaştığı birkaç yaygın fantezi:

        - Kadınların %52'si ilişki sırasında yatağa bağlanmaktan hoşlandığını söyledi. Bu oran, erkeklerde %46 olarak görülüyor.

        - Ankete katılan kadınların yarısından fazlası 'boyun eğme' temasını içeren bağlanma, şiddet ve seks yapmaya zorlanma gibi fantezilerden hoşlandığını belirtti.

        - Ankete katılan kadınların %40'ından fazlası, partnerlerinin kendilerinin üzerine boşalmasından hoşlandığını belirtti.

        - Kadın katılımcıların üçte biri, seks sırasında video kaydı almanın ya da fotoğraf çekmenin fantezileri arasında olduğunu söyledi. Bu oran, erkeklerde %44 olarak görülüyor.

        YAYGIN FANTEZİLER CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR

        Anketin sonucunda, yaygın fantezilerin cinsiyetlere göre değişiklik gösterdiği görüldü. Erkek katılımcıların, kadınlara göre daha çok fantezileri olduğu ve bu fantezileri daha canlı biçimde anlattıkları anlaşıldı.

        Kadın katılımcıların verdikleri cevaplar, fantezi ve istekler arasında belirli bir sınır olduğunu düşündüklerini ve -özellikle- aşırı boyun eğme teması içeren fantezilerin gerçekten yaşanmasını istemediklerini ortaya koydu. Bunun yanı sıra, erkeklerin çoğunluğu fantezilerinin gerçeğe dönüşmesini istediklerini belirtti.

        Ankete katılan çiftlere bakıldığında, kadınların erkeklere göre eşlerini fantezilerine daha fazla dahil ettikleri sonucu ortaya çıktı.

        Araştırmanın ilginç sonuçlarından bir diğeri ise, eşcinsel aktiviteleri içeren fantezileri olduğunu söyleyen kadın ve erkeklerin oranlarının, eşcinsel veya biseksüel olduğunu açıklayan katılımcıların oranından çok daha yüksek çıkması... Ankete katılan kadınların üçte birinden fazlası, kadınlarla ilgili fantezileri olduğunu açıkladı. Erkek katılımcıların beşte biri ise, başka erkeklerle ilgili fantezileri olduğunu belirtti.

        Anket, internet üzerinden yapıldığı ve belirli bir şehirdeki katılımcılara açık olduğu için sonuçları bütün insanlar için nihai sonuç olarak görülemez fakat anket, tipik fanteziler üzerine yapılacak gelecek araştırmalar için bir kaynak olarak görülüyor.

        Araştırmanın sonucu 'olağan dışı' sayılabilecek fantezilerin istatistiksel olarak çok az olduğunu gösteriyor. Bu sonuca göre, cinsel isteklerdeki rahatsızlıklar üzerine yapılacak yeni tanımların fantezilerin içeriği yerine kişisel rahatsızlıklara dayandırılması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ