Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar İşte o mucize kız

        Mustafa ŞEKEROĞLU

        17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem binlerce can alırken geride mucize hayatlar da bıraktı. Şanlıurfa Viranşehir’den İzmitte göç eden Mehmet Göl ve ailesine depremden birkaç gün önce küçük bir misafir geldi. Kamyon şoförlüğü yapan baba Mehmet Çay, 5 yaşındaki kızı Hevidar’ı İzmit’te oturan akrabası Göl Ailesi’ne bıraktı. Minik Hevidar, dayısının evinde büyük depreme yakalandı. Göl Ailesi’nin bulunduğu 5 katlı bina yerle bir oldu. 11 kişinin yaşadığı binada Hevidar’ın dedesi, anneannesi, dayısı ve 7 kuzeni hayatlarını kaybetti. Arama kurtarmaların son bulduğu anda enkaz altından bir ağlama sesi geldi. Kurtarma ekipleri çalışmayı yeniden başlattı. İsmi, Kürtçe’de umutlu manasına gelen Hevidar, 24 saat sonra enkaz altından burnu bile kanamadan kurtarıldı.

        ŞİMDİ ÜNİVERSİTE OKUYOR

        Hevidar şimdi 20 yaşında... Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde kamu yönetimi okuyor. Bir öğrenci arkadaşıyla aynı evi paylaşıyor. Yıllar sonra ilk kez konuşan Hevidar, depremde yaşananları bildiğini ancak hiç hatırlamadığını söylüyor: “Çok acı bir olay yaşandı. Yakınlarımızı kaybettik. Ben kurtuldum. Allah’ın bana büyük bir lütfu bu. 5 yaşımdaydım. İyi ki o anları hatırlamıyorum. Enkaz altında 24 saat kaldım. Düşünmesi bile çok kötü.” Hevidar, “Ben de bir depremzedeyim” diyor, “Bu olayın etkisinde kalmayayım diye ailem büyük destek oldu.” Anne-babası, Hevidar’a epey destek olmuş, yanında hiç deprem konusu açılmamış. Kamyon şoförlüğü yapan baba Mehmet Çay, depremde büyük acı yaşadıklarını anlatıyor. “10 akrabamızı kaybettik. Hevidar, Allah’ın bize verdiği bir mucizeydi. Kızım etkilenmesin diye elimden geleni yaptım. Çocuklarımın okumasını istiyorum. Biz okuyamadık ama çocuklarımı sonuna kadar okutacağım” diyor. 15 yıl sonra ilk kez kendisi ile ilgili yapılan haber kupürünü okuyup duygulandığını söyleyen Hevidar, 7 kardeşin en büyüğü. “Ben ve erkek kardeşim üniversite okuyoruz. Babam, bizlerin okuması için elinden geleni yapıyor, zor şartlar altında bizi okutuyor” diye anlatıyor. Yurtta yer bulamadığı için bir öğrenci arkadaşıyla ev tutmuş. İdeali, okulu bitirip ailesine destek olmak. Hevidar Çay, depremden sonra ulusal basında haber oldu. “Misafir kısmeti” başlıklı haberde, 5 yaşındaki Hevidar’ın 10 kişinin öldüğü dayısının evinde sağ kurtulduğu yazıyor.

        Büyük depremden geriye kalanlar

        17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin ölüm, ağırhafif 100 bine yakın yaralı var. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişiyi evsiz bıraktı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ