Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı: Derdimizi anlatamadık, hata yaptık Validebağ’da son durum ne? Üsküdar Meydanı böyle olacak

        Esra Boğazlıyan/ HABERTÜRK

        Son haftalarda İstanbul gündeminin, hatta Türkiye gündeminin en önemli konularından biri, hiç kuşkusuz Validebağ Korusu’nun yanına yapılan cami... Zira inşaat başladı başlayalı olay eksik olmuyor. Bir tarafta projeye karşı çıkanlar, diğer tarafta “Camiye ihtiyacımız var” diyenler, protesto gösterileri, kavga, gürültü derken Validebağ gergin mi gergin... Peki Validebağ’da son durum ne? Neler oluyor? Neler olacak? İşte bu soruları, konunun birinci derecedeki muhatabına, yani Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e sordum. Tabii sadece camiyi değil, Üsküdar’ın diğer projelerini de konuştuk...

        Öncelikle en çok tartışılan mevzuyla, cami inşaatıyla başlayalım. Bunca olay sonrasında projeye karşı çıkanlarla biraraya geldiniz mi?

        Bir kere şunu belirtmek isterim. Bu caminin Validebağ’la ilgisi yok. Altunizade’de yapılan cami diye adlandırmak gerekiyor. Validebağ’ın dışında, Altunizade mahallemizde, belediyemize ait bir arsa üzerinde yapılan cami. Belediyenin tapulu arsası üzerine yapılan bir cami. Zaten Valibedağ’ın mülkiyeti bize ait değil ki. Milli Emlak’ın. Orası SİT alanı. Validebağ’ın dışında, planlarda da dini tesis alanı. Tamamen hayırseverlerce yapılan bir cami. Öyle büyük bir cami de değil. 300 metrekare. Bütün kıyamet, bu küçücük cami için koptu. Mahalle mescidi aslında. Gerçekten bu mahallede cami yok. En yakın cami 540 metre mesafede. Orada oturanlar camiye otobüs, minibüsle gidiyorlar. Altunizade Mahallesi sakinlerinin talebiyle, müftülüğün talebi üzerine bu iş başladı. Bizde cami isteyen 1500 kişinin imzası var. Bir marketin bodrumunda namaz kılıyorlar. Yürütmenin durdurulması kararı zaten bu alanla ilgili değildi. Başka bir parselle ilgili karardı. Mahkemeye tapuyu, ruhsatı sunduk. Bakın bu cami ruhsatlı. Camiler ruhsatsız olur genelde.

        “CAMİYE KARŞI DEĞİLLERDİ”

        Cami inşaatı ne zaman biter?

        Ramazan ayına tamamlanır. İlk teravih camide kılınır.

        Şu anda olaylar yatıştı ama...

        Oturduk, konuştuk, toplantı yaptık, anlattık. Mutabakat yaptık. Sulh sağlandı. Dediler ki ‘Tamam başkan, bu camiye biz de karşı değiliz.’ Bir de konu farklı mecralara gidiyor, işi provoke etmek isteyenler çıkıyor, burada oturanların da huzuru kaçıyor. Eylemlere de son verildi. Zaten insanlar camiye karşı değildi. Konu şu: Biz camiye karşı değiliz, burada camiye gerek yok düşüncesi vardı.

        Peki bunca olayın ardından ‘Nerede hata yaptık’ dediniz mi?

        İletişimi başaramadık biz. Bizde de hata var. Cami sürecinde yaşananlarda bizim de hatamız vardı, özeleştiri yapıyorum. Derdimizi yeterince anlatamadık. Bu projeyi paylaşabilirdik. Üstelik bu camiyi biz de yapmıyoruz, hayırsever yapıyor. Belediyenin bütçesinden çıkan bir para da yok. İnşaat başlamadan bölge halkına anlatılabilirdi. Bunlar bizim için bir tecrübe oldu.

        Sizin bir de Validebağ Korusu’nda yenileme projeniz vardı. Cami inşaatında yaşanan süreç, o projeyi etkiler mi?

        İnşallah Validebağ’da böyle bir sorun çıkmayacak. 354 dönüm bir Validebağ Korusu’ndan bahsediyoruz. Alabildiğince, enineboyuna herkesle konuşacağız bu projeyi. Yanlışımız var mı diye soracağız. Çok hassas olacağız. Yeşili azaltıcı hiçbir adım atılmayacak.

        Gerekirse halkoylaması olur mu?

        Mümkün tabii ama iş o noktaya kalmaz. Önemli bir proje. Bütün Anadolu Yakası’nın en önemli korusu. Korudaki projeyle ilgili şu anda tahsis işlemleri bitti. İBB’ye tahsis oldu. Bazı kurum görüşleri alınıyor. Belli bir taslağımız var. İki yıl ön tahsis süresi var. Bu süre içinde projeyi netleştirmemiz gerekiyor.

        ‘ALO BONZAİ’ HATTI

        Gelelim Üsküdar’daki yağmur sonrası manzaralara, denizle karanın birleşmesine... Bir çalışma başlatılmıştı. Ne durumda?

        Çalışmalar, trafiği aksatmamak için etap etap ilerliyor. İSKİ çalışıyor. Ocak-şubat gibi tamamlanacak. Altyapı bittikten sonra meydan projesi başlatılacak. Belediye binası yıkılacak. Altı otopark, üstü meydan olacak.

        Son birkaç yıldır tartışılan bir proje daha var Üsküdar’da. Kuzguncuk Bostanı projesi...

        Orada uzlaşma yapıldı. Kuzguncuk gönüllüleriyle toplantılar yaptık, tartıştık. Hep birlikte bostana çok güzel bir manzara getireceğiz. Çalışma başladı, 3 ay içinde de bitecek. Yeni dönemde yeni projelerimiz olacak...

        Ne gibi projeler...

        Otoparklar yapacağız. 5000 araçlık. Ünalan’daki bilim merkezi bir ilk olacak. Alo Bonzai hattı kurduk. Vatandaş bir yerde bonzai içen ya da zor durumdaki birini görünce bu hattı arayabilir.

        ‘10 bin ağaç dikilecek’

        Başkan Türkmen, Validebağ Korusu’nda yapılacak yenileme projesini anlattı: “Korunun etrafından dere akıyor. Madde bağımlılarının mekânı olmuş. Güvenlikli değil. Validebağ’ı halkın korusu yapacağız. 7 bin ağacın yanına 10 bin ağaç dikeceğiz. 1 metreküp bile beton kullanmayacağız.”

        Meydan böyle olacak

        “Üsküdar’daki altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra meydan projesi başlayacak. Belediye binası yıkılıp altı otopark yapılacak. Kendi içinde yaya ile bütünleşen ve motorlu araç trafiğinin olumsuz etkileri azaltılmış bir proje olacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ