Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Güzellik için 5 dakika

        HT CUMARTESİ/EKİN TÜRKANTOS

        Uzun süreli ilişkilerde dış görünüşün önemini anlamak için 1000 kadın ve erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kadın ve erkeklerin yüzde 78’i fiziksel görünümün çok önemli olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre erkekler, kadınlara oranla dış görünüşe çok daha fazla önem veriyor; en çok da yüz güzelliğine... Yüzde 62’si yüz güzelliğini önemsiyor. Yüz güzelliğinin önemli bir parçası da elbette sağlıklı dişler... Ancak güzel ve sağlıklı dişler emek istiyor. Küçük yaşlarda kazanılan diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra düzenli kontrol, sağlıklı beslenme, diş eti bakımı ve diş fırçası seçimiyle sağlıklı gülüşler kazanmak mümkün. Gülen bir yüzde öne çıkan dişlerin estetik olması özellikle kadınların en büyük hayali. Nasıl olmasın araştırma ortada, erkekler yüze ve bir gülüşe tav oluyor işte.

        DİŞ SAĞLIĞI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ŞART

        “Emek ister” dedik ama aslında 5 dakika yeterli. Ortodontist Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, ağız sağlığını iyileştirmek için günde 5 dakikayı ağız bakımına ayırmak gerektiğinin altını çiziyor. Sadece diş fırçalamaktan bahsetmiyor elbette. Diş ipi kullanmak ve sıvı ürünlerle ağız içini çalkalamak da 5 dakikaya dahil. Gece yatmadan önce ağız bakımını ihmal etmemek önemli. Her 6 ayda bir de diş hekimine gözükmekolası hasarları en aza indirmeye yardımcı oluyor. Beslenme alışkanlığı kişinin ağız sağlığında önemli bir yere sahip. Dişler için yararlı yiyeceklerin başında elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzeler öne çıkıyor. Asitli ve şekerli gıdalardan da kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Tüketilen bazı besinler, diş minesini aşındırıyor yani asit erozyonuna neden oluyor. Bu da asitli yiyecek ve içeceklerin dişle teması sonucunda diş minesi yüzeyinin yumuşaması ile ortaya çıkıyor. Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerde aşınmaya ve diş minesinin kalınlığının azalmasına yol açan asidik yumuşamanın belirtilerinin dişlerde sızlama, renk kaybı ve sararmaya neden olduğunu anlatıyor. Bugün birçok meyve ve meyve suyunda, çayda, sirkede, şekerli veya şekersiz gazlı içeceklerde bulunan asidin, diş minesinin yüzeyinde aşınmaya yol açtığı gerçeğini görmezden gelmemekgerekiyor. Hatta modern pişirme yöntemlerinin de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebileceğine dikkat çekiyor Dr. Kışlaoğlu. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla artırdığını hatırlatıyor. Diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar ise dişlerin özensiz bakımından kaynaklanıyor. Diş Hekimi Aslı Tapan, halk arasında bazı yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor. “Diş ipi diş etlerini kanatır ve dolgulara zarar verir”, “Ağız kokusuna sakız, pastil, gargara ve spreyler kesin çözümdür”, “Diş taşları temizletilse de kısa bir zaman sonra tekrar oluşur”, “Diş beyazlatmak için her ürün kullanılabilir” gibi bilgilerin kesinlikle yanlış olduğuna dikkat çekiyor. Diş hekimine gözükmeden halk arasında bilinen yanlış bilgilere kulak asmamak bu anlamda en sağlıklısı.

        DOĞRU TEKNİĞİ UYGULAYIN

        Doğru fırçalama tekniğini ve diş ipi kullanımını bilerek uygulamak çok önemli. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dişleri fırçalarken diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanması gerektiğini hatırlatıyor ve “Dişlere çok kuvvetli baskı uygulamayın” diyor. Çünkü bu şekilde damaklara zarar vermek mümkün. Diş minesini aşındırmayacak hafif ve dairesel hareketlerle ilerlemek en iyisi. Yüz güzelliğinin önemli araştırmalara konu olması şaşırtıcı değil. Zira bakımlı olmak güzel hissetmenin ilk şartlarından biri.

        DİŞLERE SELFIE AYARI

        Selfie sevenler için en önemli şey kuşkusuz güzel gözükmek. Estetik Diş Hekimi Aslı Ercanlı, sosyal medya kullanıcılarının artık dişlerini selfie’ye göre ayarladığını söylüyor. Ve pek çok hastasının selfie’de güzel görünecek dişler istediğini belirtiyor. Kimilerinin gülümsemesinin diş engeline takıldığını anlatan Ercanlı, “Selfie çekimlerinde doya doya gülümsemek isteyenlerin önce sorununu belirliyoruz. Ardından da uygun bir gülümseyiş tespit ederek eksiklerini gideriyoruz. Vizajizm sayesinde de kişiye kusursuz bir gülümseme hediye ediyoruz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ