Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Selleri sıcak hava getiriyor Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar 25 Aralık'a kadar devam edecek Meteoroloji uzmanı Orhan Şen'den önemli açıklamalar

        Buse TARHAN -Mesut HAN/ HABERTÜRK

        Son olarak Antalya ve Edirne’yi etkileyen sellerle ilgili HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen sistemin 25 Aralık’a kadar devam edeceğini söyledi. Özellikle Antalya’daki yağışların sürpriz olmadığını belirten Şen, şunları kaydetti: “Türkiye’de uzun zamandır sıcaklık mevsim normallerinin dışında. Sıcaklığın normalden 7-8 derece fazla olması, sağanak yağışları meydana getiriyor. Biz şu anda aralık ayında sonbahar havası yaşıyoruz. Bu tarihlerde İstanbul’da sıcaklık 10 derece olması gerekirken, sıcaklıklar 15-16 derecelere kadar çıktı.Bu mevsim normalleri dışında gerçekleşen sıcaklıklar Batı bölgesinde pazar günü başlayıp ayın 25’ine kadar devam edecek.”

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        Öte yandan Edirne sellerle boğuşmaya devam ediyor. Edirne’den Meriç Nehri’nin ayırdığı ve “Göl Mahalle” olarak anılmaya başlanan Karaağaç Mahallesi sakinleri, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinin yükselmesi üzerine Edirne Valiliği tarafından su baskınları yaşanacağı uyarısıyla evlerini boşalttı. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı mahalleye ulaşımın sağlandığı iki tali yol geceden itibaren araç trafiğine kapanırken, vatandaşlar traktör römorklarında ve at arabalarıyla eşyalarını taşıdı. Karaağaç Mahallesi’nde bulunan bir lise ve iki ilkokulda eğitim 2 gün tatil edildi. Okullarında mahsur kalan öğrenciler askeri araçlarla kent merkezine taşındı.

        Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde yatılı okuyan 127 öğrenci de askeri araçlarla kent merkezine taşındı. Nehir yatağına yakın alanlar taşkın suları altında kaldı. Taşkında, yollar, köprüler, tarım alanları, er meydanı ve iki köprü arasında bulunan işletmeler su altında kaldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaklaşık bir haftadır Edirne’nin selle mücadele ettiğine dikkat çekerek “Tunca ve Meriç nehirlerinin yükselmesinden dolayı belediye ekiplerimiz bir haftadır gece gündüz çalışarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bugüne kadar herhangi bir can kaybımız yok. Vatandaşlarımızın, 7 gün 24 saat gıda gibi sağlık gibi, konularda da yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.

        KIYIYA ULAŞAMADI

        ANTALYA’nın Alanya İlçesi’nde 2 gündür etkili olan yağmur ve şiddetli rüzgâr sonrası denizde hortum oluştu. Alanya’da yağmur ve şiddetli rüzgâr ilçede hayatı olumsuz yönde etkilerken hortum Keykubat Plajı’nda denizin yaklaşık 200 metre açıklarında oluştu. Yaklaşık 3 dakika süren hortum, ilgiyle izlendi. Hortum kıyıya yaklaşmadan kayboldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ