Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Yeni yılda Türkiye'yi ve dünyayı neler bekliyor?

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        eturkantos@htgazete.com.tr

        Astroloji Okulu’nda dersler veren, öğrenciler yetiştiren astrolog Öner Döşer, uzun zamandır Güneş’teki değişimlerin Dünya iklimi, insan psikolojisi ve buna bağlı ticaret ve finans piyasaları üzerindeki etkilerini araştırıyor. 2012’de yayımlanmış “Maksimum” adında bir de kitabı bulunuyor. 23 Kasım’da düzenledikleri seminerde Büyük Britanya Astroloji Derneği Başkanı Roy Gillett ile birlikte 2015-2016 yıllarını değerlendiren Döşer, etkileri 2020’ye uzanan önemli olayların altını çizdi. 2020’ye dek tablo pek iç açıcı değil: Mini Buzul Çağı’na giriyoruz, ekonomik kriz yeniden gündeme geliyor... Ama maddiyatın yerini maneviyat alıyor, kapitalizmin suyu ısınıyor, bilgiye dayalı üretime geçiş başlıyor. Yeni bir yıla hazır mısınız?

        Buzul Çağı gelirken kanımız kaynıyor

        Buzul Çağı’na mı giriyoruz, neler oluyor?

        John Casey’nin “Kara Kış” adlı kitabında da bu geçiyor. 2016’da yavaş yavaş başlayan bir süreç var. 2020 ile 2045 arasında kara kışın yaşanacağını iddia ediyor. En çok da Kuzey Avrupa, Amerika’nın kuzeyi ve Kanada’nın etkileneceği söyleniyor. 2016’dan itibaren Buzul Çağı’na gireceğimizi söyleyen çok sayıda bilim insanı var. Bu daha önce de olmuş. Ve o dönemlerde insanlar tarım faaliyetleri yapamadığı için kıtlık yaşanmış. Çatışmalar, isyanlar yaşanmış. Buna “yeni ekonomi” diyorlar. Borsa hareketlerinin tarihine baktığınızda da bu anlaşılıyor. Bu dönemlerde insanların kanı kaynıyor. Risk almaya daha yatkın oluyoruz. Borsa hareketleniyor. İnsanlar borçlanıyor, finansal piyasa hareketleniyor. Güneş’te lekelerin azaldığı dönemde ise moralsiz, isteksiz ve karamsar bir yapıda oluyoruz. Yatırımcı borç almaz, kredi çekmez hale geliyor. Borsada durgunluk yaşayınca gerileme dönemine giriliyor. Güneş’in minimum periyoduna doğru, finans sektörünün durgunluğu yaklaşık Buzul Çağı’nın 2 yıl öncesine denk gelir. 2016 yılı ekonomik resesyonun ortaya çıkacağı zaman. Astrolojik açıdan gezegen hareketleriyle bunu görebiliyorum. Bu döngü 2015 sonunda gözükmeye başlayıp 2016’da çok ciddi gözüküyor. Tünelin ucunu 2020’de göreceğiz.

        Hangi sektörler etkileniyor?

        Avrupa’da ekonomik krizin büyüyeceği, Amerika’nın büyük krizler yaşayacağı bir dönem. Yabancı bağlantılı çalışanlar dikkatli olmalı. Amerika’da işler yolunda gidiyor gözükse de bunlar son can çekişmeler. Onlar, olanı çok daha makyajlı göstermekte ustalar. Yabancı astrolog dostlarım da 2019’da Amerika’nın çöküşe geçeceğini, Çin’in büyük çıkış yapacağını öngörüyor. Dış piyasayla çalışmak isteyenler de Uzakdoğu’nun önemine uyandı. İkincisi tarım ve gıda sektöründe ciddi sıkıntılar var. Tavsiyem, toprak ürünleri ve ziraate daha fazla önem verilmesi. 2015 sonu 2016’da toprağımız çok verimli gözüküyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Avrupa’da olası gıda kriziyle Türkiye avantajlı konuma geçebilir. Topraktan çıkan ürünlerin fiyatının 3-4 katına çıkma riski var. Amerika ve Avrupa’da 2015 sonu 2016’da kriz oluşurken, 2016 sonbaharında Türkiye’nin fırsatları var.

        Yatırım için gümüşe yüklenin

        Altın ve döviz konusunda neler söylersiniz?

        2015 sonu ve 2016’da altın ve gümüşte çıkış öngörüyorum. 2015 Nisan’ından itibaren altın fiyatlarında düzeltmeler olacak. Gümüş fiyatları altın fiyatlarından daha da artıyor. Yatırım yapacaklar en çok gümüşü dikkate alsın. 2015’te çok büyük problemler olmuyor. 2016, 2017 en kritik dönem! Krize giriyoruz. Bu dönem maddiyattan çok maneviyat gerektiriyor. Halkımız bu konuda çok iyi olduğu için ufak atlatabiliriz. 2019-2020 yıllarına da dikkat! Toprağın Buzul Çağı durumu, depremleri tetikleyebilir.

        "21 Aralık 2020’de yeni bir döngüye giriyoruz"

        Bu sıkıntılı süreç yepyeni bir döneme mi işaret ediyor?

        Evet yeni bir dönem başlıyor. Ve bu süreçte en dikkat çekici şey materyalizmi ifade eden kapitalizm de bitiyor. Yeni bir ekonomik düzen gelecek. Paraya değil bilgiye dayalı üretime geçiş başlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde 2030’lu yıllarda da devam edecek. 21 Aralık 2020’de yeni bir döngüye giriyoruz. İnsanlık bilincinde “dönüşüm” dediğimiz yeni bir dönem bu. Uzay bilimleri ve keşifleri başta olmak üzere teknolojide şu an tahmin edemeyeceğimiz gelişmeler yaşanacak. Eşitlikçi ekonomik sistemlere doğru gidiyoruz. Bunun için mevcut sistemlerin çökmesi gerekiyor. 2019 Ocak’tan itibaren mini Buzul Çağı ile birlikte çöküşler başlıyor.

        Yeni yılda ilişkilerde 30 kritik tarih

        -4-6 Ocak’ta özel ilişkiler yerli yerine oturabilir. Evlilikte güzel adımlar atılabilir. 13-14 Ocak sürpriz ilişkiler. 19 Ocak’ta aşk ateşi hissedilebilir. 15 Ocak’ta sakarlıklara dikkat. 30 Ocak’ta ikili ilişkilere dikkat.

        -Şubat’ın ilk 10 günü aşk romantizm yolunda. 11 Şubat sonrası iş hayatında girişimlerde bulunulabilir. 24 Şubat ilişkileri sağlamlaştırabilir.

        -Mart başı (3-4) ikili ilişkiler için çok iyi. Mart 15 sonrası gergin, agresif. Terör şiddet olaylarına karşı hazırlıklı olunmalı. 20 Mart’ta Güneş tutulması var. 27 Mart’tan sonra olumlu.

        -4-15 Nisan’da özel hayata dikkat. Birtakım zorluklar var. En çok 15-19 Nisan süreci evlilik için uygun değil. 22-27 Nisan en uygun tarihler.

        -Mayısta 16’sına kadar gayet güzel. 10-16 arası süper. 22-25’i stresli.

        -Haziranın ilk haftası ilişkiler için güzel. Evlilik teklifleri 29 Haziran’dan 5 Temmuz’a sarkıtılabilir.

        -1 Temmuz, ilişkiler için en şanslı gün. 15-25 Temmuz sert bir süreç. 25 Temmuz’da Venüs gerilemeye giriyor. Bu 1 aydan fazla sürer. Temmuz 25-6 Eylül evlilik açısından uygun değil.

        -Ağustos iyi etkilere sahip.

        -1-23 Eylül arası aşk için heyecanlı.

        -Ekim için 11-17 Ekim arası problemli. İkinci şanslı gün 25 Ekim. 23-26 arası da güzel.

        -Kasımın ilk yarısı gayet güzel. 21-25 Kasım ise riskli.

        -Aralık’ta 11-17-18 arası güzel. 24 Aralık aşk ve ekonomik açıdan harika

        Boğa, Oğlak, Başak ikramiyede şanslı

        Biraz da iç açıcı şeylerden bahsetsek. Mesela aşkta hangi burçlar şanslı?

        İnsanların maneviyatının çok kuvvetleneceği bir zaman dilimi. 2015’in ilk 8 ayı ve yaz ayları en iyi dönemler. 6 Haziran-18 Temmuz arası aşk hayatı açısından en şanslı dönem. Evlilik açısından da bu dönem tercih edilebilir. Yılın ilk 8 ayında ateş elementi olan Koç, Aslan ve Yaylar daha rahat bir gelişme alanı bulacaklar. Yılın son 4 ayında ise toprak grubu, Boğa, Başak ve Oğlak’lar içinde bulundukları sıkışık dönemi geride bırakıyorlar. 2015’te daha rahat edecekler. Sadece haziran ve eylül arasına dikkat etmeleri gerekiyor. İkizler ve Yay’ın elini taşın altına koyup daha fazla sorumluluk alacağı bir dönem. Özellikle İkizlerin giriştiği projeler ağır ilerliyor. Yılın ilk 8 ayı çok eğlenceli, güzel bir tablo var. Yılbaşı gününün büyük bir enerjisi var.

        Sizden bir yeni yıl ritüeli istesek...

        Yeni yıla girerken ay Boğa burcunda olacak. Bu, huzur, sakinlik ve dinginlik için barış dolu bir ortam sunuyor. Boğa burcu sahip olmakla alakalı olduğundan borcu olanlar borcunu ödemek, parası olmayanlar para istemek gibi maddi dileklerde bulunabilirler. Ev, araba, sahip olunan değerleri ve mevcut pozisyonu koruma adına dua etmek iyidir. Boğalar yılbaşı ikramiyesinde de şanslılar. Toprak elementi burçları Oğlak ve Başak da şanslı. Ayrıca şans gezegeni Jüpiter de Aslan’da olacağı için 8 ay şanslılar.

        2017’ye dek ruh sağlığına dikkat

        2015 itibarıyla Türkiye’yi neler bekliyor?

        Türkiye açısından 2017 sonlarına kadar, toplum sağlığı, yani fiziksel sağlık dikkat edilmesi gereken bir konu. Zaten zehirli ayakkabılar ile bu süreç başladı. 23 Aralık 2014’ten itibaren o sürece giriyoruz. Psikolojik sağlığa dikkat etmek gerekiyor. Yeni düzenlemeler, kanunlar gelebilir. 2015 Ağustos’tan itibaren tarım ve gıda sektörünün en parlak dönemi olacak. Dini fanatizmde mücadelede Türkiye baş aktör olacak ve Ortadoğu’da arabuluculuk ve barışı sağlamada önemli rolü var. Güvenlik güçlerimiz tetikte olmalı. “Avrupa Birliği’ne girecek miyiz?” diye soranlara “Avrupa Birliği devam edecek mi?” diye sorarım. Yabancı ülkeler, Türkiye’yi görecek ve ona ihtiyaç duyacak. Ordumuz, tarım bölgesi olmamızın yanında tampon bölge oluşumuz da buna etken. 2018 yılı da önemli. Geçmiş özlemi çok artıyor. Osmanlıcılık gibi... 2015 Kasım- 2016 Mayıs arası yanılgılara açık bir dönem. Siyasiler gerçekçi idealler peşinde gitmeliler. Yönetimde sıkıntılar olacak. Büyük kredi borcuna girmeyi önermem. 2015 Ağustos’a kadar kısmi ekonomik büyüme var. Ancak sonra şişik fiyatların sönmesi zamanına giriyoruz. Gayrimenkul, borsadaki kağıtlar hepsi normalleşecek. Bu yıl risk alacak yatırımcı, yılın ilk 8 ayını kullanacak. Son çeyrek kritik.

        İç karartıcı bir tablo çizdiniz...

        Maalesef değişim kaçınılmaz. 2015’te çeşitli terör eylemleri, agresif ve savaş enerjisi ortaya çıkıyor. Dünyada etkili bir dönem ama Türkiye’ye de ucu dokunuyor. Güvenlik önlemleri artmalı. İsyânkâr bir enerji var. 2015 Mart’ı bu tarz konularda hassas bir dönem. Sonbaharda birtakım ekonomik şans fırsatları var. Güneş’in minimum periyotlarında ekonomik zorluklar var. En son 2008 krizine baktığımızda Güneş lekesi sayısının az olduğunu görebiliriz. 2016’da ciddi türbülanslar var. O yüzden 2015 hazırlık yılı. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız.

        Neler yapmalıyız?

        Sürdürdüğümüz işi korumalıyız. 2014’ün ve 2017’nin sonunda işsizlik artabilir. Hükümet yeni iş sahaları açmaya önem vermeli. Bu önemli bir konu. Ev alacaklar ise kendi imkânlarını kullanırlarsa daha iyi olur. Kredi çekmek bu dönemde büyük risk. O yüzden kendi imkânlarınızla ilerlemek daha yerinde bir karar olur. Bu tip dönemlerde radikal değişiklikler yapmak yerine olanı korumak daha akıllıca bir çözüm. Bu nedenle herkesin mevcut imkânları doğrultusunda yatırım yapmalarını öneririm.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ