Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Belgrad’da parti zamanı, Levent Özçelik haberleri, Belgrad gezi, Belgrad fotoğrafları, Levent Özçelik Belgrad

        Levent ÖZÇELİK/HT CUMARTESİ

        lozcelik@htgazete.com.tr

        Selim, Burçin ve Volkan, “Christmas’ta bir yerlere kaçsak mı?” diye sorduklarında ilk aklıma gelen şehir, Ortodoks olsalar da Belgrad oldu. Son 2 yılda 4 kez gittim Belgrad’a... Bunun birçok nedeni var. Başlıca nedeni Vlada, Yelena, Mica ve Slavna başta olmak üzere Belgradlı arkadaşlarım... Ayrıca son yıllarda yeni restoranlarıyla yükselen bir gurme şehri olması ve özellikle sanat tarafının hızla gelişmesi de beni bu şehre çekiyor. Sırbistan’ın Osmanlı tarihinden izler taşıyan bu görkemli Balkan şehri, gecesi-gündüzüyle 2 günlük kısa tatil ve Christmas gecesi için oldukça iyi bir seçim. Tabii tüm bunlara geldiğimizi öğrenince Vlada’nın Belgrad’ın ünlü restoranı Diagonala 2.0’da parti çalışması da eklendi. Böylelikle bir gece şehrin yenilerini keşfedip ikinci geçe reklamcı arkadaşım Burçin Ergünt ile müzik yapacaktık. O zaman ilk akşamdan başlayalım...

        Zaplet

        Vlademir ya da herkesin onu çağırdı isimle Vlada’nın babası Novak’ın 2004 yılında açtığı restoran, geleneksel Sırp yemeklerini büyük bir ustalıkla sunan, şehrin olmazsa olmazlarından. Novak, uzun yıllar Yugoslavya Devlet Başkanı Josef Tito’nun aşçılığını yapmış. Panelenmiş beyin asla başka yerde bulamayacağınız bir seçim... Sadece su ve tuz ile fermente edilen “lahana turşusu” da benzersiz. 8 günde hazırlanan lahana turşusu ve turp ezmesiyle servis edilen “dana baldırı” nefisti.

        Sava Mala (Küçük Sava)

        Sava Mala, Sava Nehri üzerindeki eski köprünün hemen kıyısında yer alan bölgeye verilen ad. Şehrin en güzel bölgelerinden biri kuşkusuz... Belgrad’a her gelişimde uğramadan dönmediğim Mladost (genç) ve Ludost (çılgın) adlı iki bara bir kardeş daha gelmiş; “Radost” (mutlu). Zaman ilerledikçe mekân doldu. Müzikler güzeldi.

        Şarlo

        Güne şehrin en iyi ekmeklerini tadabileceğiniz Şarlo’da başlıyoruz. Amacımız uzun bir yürüyüşle güne devam etmek. Belgrad yürüyerek keşfedilmesi gereken şehirlerden...

        Supermarket Consept Store

        Yürüyüşümüz sonunda soluklandığımız yer, şehrin en ünlü mekânlarından Supermarket. Tasarım ürünlerin satıldığı bir mağaza-kafe ve restoran burası. Serbian plate denemenizi öneririm. Supermarket Belgrad’dan çıkan bir marka ve Berlin’de de bir şube açtı.

        Sava Nehri

        Belgrad’da bu tarihlerde olmayacak kadar güneşli, sıcacıktı. Dolayısıyla kendimizi bir tekne turuna atıyoruz. Teknenin sahipleri bir baba-oğul; Branko Kresoviç ve Vlada Kresoviç. Trawler tipi bu küçük tekneyle neredeyse dünyayı gezmişler. (Bu baba-oğlun eşleriyle yaptıkları dünya turu ayrıca ele alınması gereken bir konu. Gelecek hafta anlatacağım). Sava Nehri’ndeki harika turdan sonra kıyıda şehrin yenilerinden bir Uzakdoğu lokantasına uğruyoruz. Sakura...

        Karadordeva

        Bu bölge eski limanın bulunduğu yer. Ardı ardına şık restoranlar açılıyor. Yeni açılan Sakura bunlardan biri. Suşileri başarılı. Ancak mekânın özellikle gün batımları kesinlikle tercih edilmeli. Sakura’yı İguana caz kulübü ve birkaç İtalyan restoranı izliyor. Yakın zamanda bunlara yenilerinin ekleneceğinden kuşkum yok.

        Parti zamanı...

        Sırbistan Ortodoks bir ülke olmasına rağmen Christmas için oldukça etkili organizasyonlar yapılıyor. Zaten Belgrad, gece ve gündüzü kesintisiz heyecanla yaşayan şehirlerden... Şehrin bir köşesinde mutlaka hareketlilik var.

        Diagonala 2.0

        Vlada’nın restoranı Diagonala, şehrin son 3 yıldır en “in” mekânı. Yemek sonrası Burçin Ergünt ile burada “Chiristmas özel partisi” için çalacağız ancak önce yemeklerden bahsetmek gerek. Bildiğimiz şiş köftenin farkı, kendi yaptıkları kaymak ve özel ekmeklerle servis edilmesi. Domates sosunda yapılan ve sahanda servis edilen işkembe, bizim bildiğimiz işkembeye hiç benzemiyor. Ve ilave olarak yürek füme ve dil fümeyi de farklı hazırlıyor ve servis ediyorlar.

        Burçin Ergünt ve Levent Özçelik playlist

        Maroon 5 - This Love (Los Garcia Club Remix)

        Eminem - Business (Matoma Remix)

        Tom Odell - Another Love (Zwette Edit)

        Metronomy - I’m Good I’m Gone

        Acid Pauli & Nancy Sinatra - Bang Bang (Original Mix)

        Last Night A DJ Saved My Life - Indeep

        Pharrell Williams -Happy

        Maria Mena - Habits (Sako Isoyan Remix)

        Ringo (Original Mix) - Joris Voorn

        Thyladomid - The Voice (Original Mix)

        Wicked Games Chris Isaak – Parra for Cuva

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ