Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Yurtta hava durumu İstanbul'a kar ne zaman gelecek? Dikkat! Hava soğuyor Kar yağışı ne zaman başlayacak? Hava bir anda soğuyacak

        Meteoroloji'nin uyarılarının ardından dün akşam 17.00 sularında İstanbul’da başlayan kar yağışı gece saatlerinde etkisini arttırdı. Yetkililer İstanbul'daki kar yağışının, Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren tekrar karla karışık yağmura dönüşeceğini hafta sonuna doğru yurdu terk edeceğini bildirdi.

        OKULLARA KAR TATİLİ

        ÇANAKKALE

        Çanakkale'de ilk ve ortaokullar, bugün öğleden sonra ve yarın tatil edildi. Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre yoğun kar yağışı ve fırtına beklentisi sebebiyle il merkezi ve ilçelerde bulunan ilkokul ve ortaokullar, olumsuz bir durum yaşanmaması için bugün öğleden sonra ve yarın tam gün tatil edildi.

        ESKİŞEHİR

        Eskişehir'de ilk ve orta dereceli okullar yoğun kar yağışı nedeniyle bugün öğleden sonra ve yarın tatil edildi. Valilikten yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle Eskişehir'deki ilk ve orta dereceli okulların bugün öğleden sonra ile yarın tatil edildiği belirtilerek şöyle denildi: "Bölgemizde görülen yoğun kar yağışı nedeniyle 30 Aralık 2014 Salı günü saat 14.00'den sonra ve 31 Aralık 2014 Çarşamba günü tam gün olmak üzere eğitim ve öğretime, 2 Ocak 2015 Cuma gününe kadar ara verilmiştir. Bu doğrultuda, Başbakanlığın 2002/58 Sayılı Genelgesi gereği, olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince izinli sayılacaktır."

        BALIKESİR

        Balıkesir'in yüksek kesimlerinde kalan Dursunbey ve Kepsut ilçelerinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, Dursunbey ilçesinde okulların 1 gün süreyle tatil edildiği kar yağışının durumuna göre tatilin uzayabileceği kaydedildi.

        BOLU

        Bolu'da kar yağışı dolayısıyla, il genelinde eğitime pazartesi gününe kadar ara verildi. Bolu Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, mevcut hava şartları, yağış durumu ve en son meteorolojik veriler ışığında il merkezi ve bilhassa yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı olduğu ve yağışın hafta sonuna kadar devam edeceğinin değerlendirildiği vurgulandı.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu itibarla çok sayıda öğrencimizin taşımalı eğitimde bulunması da göz önünde bulundurularak öğrencilerimizin sağlığı ve ulaşım güvenliği için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm yaygın ve örgün eğitim kurumlarının 31 Aralık Çarşamba ve 02 Ocak Cuma günleri il genelinde tatil edilmesine İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından karar verilmiştir."

        BURSA

        Yoğun kar yağışının etkili olduğu Bursa'da okullar bugün ve yarın tatil edildi. Bursa'nın dağ ilçelerinden Büyükorhan, Harmancık, Keles ilçelerinde okullar bu gün ve yarın tatil edildi. İlçe kaymakamlıklarının aldığı karar gereği okullar bu gün öğleden sonra ve yarın olmak üzere tatil edildi.

        Kar yağışı dün akşam saatlerinde Taksim Meydanı'nda da etkisini gösterdi. Bazı vatandaşların kar altında fotoğraf çektirdikleri gözlendi. Devam eden kar nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşarken, ana arterlerde ve ara yollarda trafik yoğunluğu oluştu.

        İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan kar, gece saatlerinde İstanbul'un yüksek kesimlerinde etkisini artırdı. Etkili olan kar nedeniyle, çevre binaların çatıları ve park halindeki araçların üstü karla kaplandı; bembeyaz oldu. Çamlıca'da da kar yağışı nedeniyle araçların üstü, evlerin çatıları ve ağaçlar beyaza büründü.

        İDO VE BUDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

        İstanbul Deniz Otobüsleri ve Bursa Deniz Otobüsleri resmi internet sitelerinden, bugün yapılması planlanan bazı seferlerini, olumsuz hava şartları nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

        İDO'nun iptal ettiği seferler ve saatleri şöyle:

        07.30 Bandırma-Yenikapı-Bostancı Deniz Otobüsü seferi

        08.00 Bursa-Armutlu-Yenikapı-Kadıköy Deniz Otobüsü seferi

        09.00 Bursa-Yenikapı-Kadıköy Deniz Otobüsü seferi

        BUDO'nun iptal ettiği seferler ve saatleri ise şöyle:

        07.00 Bursa (Mudanya)-İstanbul (Kabataş) seferi

        08.00 İstanbul (Kabataş)-Bursa (Mudanya) seferi

        09.00 Bursa (Mudanya)-İstanbul (Kabataş) seferi

        09.30 Armutlu (İhlas)-İstanbul (Kabataş) seferi

        10.45 İstanbul (Kabataş)-Bursa (Mudanya) seferi

        7 BİNANIN ÇATISI UÇTU!

        İstanbuş Büyükşehir Belediyesi kar yağışı sırasında 1605 personel ve 820 aracın görev yaptığını, buzlanmaya karşı da 742 ton tuz kullanıldığını belirtti.

        İBB'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

        "Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji biriminin İstanbul'u dün akşam saatlerinde etkisi altına alan soğuk hava ve hafif kar yağışının öğle saatlerine kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Yağışın Anadolu yakasında etkili olacağı belirtildi. İstanbul genelinde rüzgarın hızı saatte 70 km'ye ulaştı. Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı kötü hava koşullarla mücadele ekipleri sabaha kadar muhtemel olumsuzluklara karşı hazır bekletildi."

        "8 AĞAÇ DEVRİLDİ"

        "Gece boyu hafif olarak yağan kar, Kartal, Şile, Hadımköy, Beylikdüzü, Beykoz, Çatalca'nın yüksek kesimlerinde etkili oldu. Dün gece 1605 personel 820 araç ana arter ve meydanlarda görev yaptı. Buzlanmaya karşı 742 ton tuz kullanıldı. Fırtına nedeniyle 8 ağaç devrildi. 7 binanın çatısı uçtu. Çok sayıda tabela ve reklam panosu hasar gördü."

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        METEOROLOJİ'DEN KAR UYARISI

        MeteorolojiGenel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Kar yağışının yarın Marmara, Batı Karadeniz, Kuzey Ege, Eskişehir ile Ankara'nın kuzey ilçelerinde, 31.12.2014 Çarşamba Günü ise; karla karışık yağmur ve kar yağışlarının Marmara, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Kuzey ve İç Ege ile Eskişehir ve Isparta çevrelerinde görüleceği tahmin ediliyor.

        İstanbul'da bugün kuvvetli Lodos ile yağmur şeklinde devam eden yağışın, öğleden sonra Lodos'un Karayele dönmesiyle, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağı ve yağışın yarın sabah ilk saatlerinden itibaren kuvvetli (70-90 km/saat) Poyraz'la birlikte karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı ve gün boyu etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. İstanbul'da kar yağışının, çarşamba günü (31.12.2014) öğle saatlerinden itibaren tekrar karla karışık yağmur şekline dönüşmesi bekleniyor.

        Yarın görülecek kar yağışlarının kuvvetli Poyraz fırtınası ile birlikte Marmara'nın güney ve doğusu (Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova, Kocaeli ve Sakarya), Batı Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu ile Zonguldak, Bartın ve Sinop'un iç kesimleri) ile Eskişehir ve Kütahya çevrelerinde yer yer yoğun olacağı tahmin ediliyor.

        Kuvvetli kar yağışı ve Poyraz fırtınasının neden olabileceği, tipi şeklinde kar yağışı, kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar, buzlanma ve don olayı, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir" denildi.

        THY DE BAZI SEFERLERİ İPTAL ETTİ

        THY'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, bugün yapılması planlanan karşılıklı bazı seferlerin, meteorolojik beklenti ve olası kapasite azaltılması doğrultusunda iptal edildiği belirtildi.

        Açıklamada, saat 06.55 İstanbul-Konya, 08.55 Konya-İstanbul, 07.30 İstanbul-Budapeşte, 09.25 Budapeşte-İstanbul, 10.00 İstanbul-Ankara, 11.50 Ankara-İstanbul, 11.00 İstanbul-Ankara, 13.00 Ankara-İstanbul seferlerinin yapılmayacağı aktarıldı.

        KARADENİZ İÇİN FIRTINA UYARISI

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Karadeniz Bölgesi için fırtına uyarısında bulundu. Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre Orta Karadeniz'de akşam saatlerinden itibaren fırtına beklendiği belirtilerek "Orta Karadeniz'de pazartesi akşam saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (60-75 km/s) fırtına bekleniyor. Fırtınanın salı günü sabah saatlerinde etkisini azaltması bekleniyor" ifadeleri kullanıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, ayrıca ulaşımda aksamalar gibi oluşması muhtemel risklere karşı dikkat edilmesi konusunda uyardı.

        İGDAŞ'TAN FIRTINA UYARISI

        İSTANBUL Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) vatandaşları lodosun neden olobileceği karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.Evlerin pencerelerine takılan menfezlerin kapatılmaması gerektiği belirtilen açıklama şöyle:

        "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre İstanbul genelinde kuvvetli lodos etkili olmaktadır. Rüzgarın etkisi ile oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir.

        DOĞALGAZ CİHAZININ BULUNDUĞU YERDE YATMAYIN

        Ayrıca vatandaşlarımızın kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir.

        Vatandaşlarımızın bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini bekler, sağlıklı ve konforlu günler dileriz."

        ADLİYENİN KAPISI FIRTINA İLE ARIZALANDI

        Fırtına nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın C girişinde bulunan otomatik kapılar arızalandı. Vatandaşlar tek bir kapıya yönlendirilirken arızalan kapı yetkililer tarafından tamir edilmeye başlandı.Adliye önünde bulunan polis bariyerlerinin de devrilirken vatandaşların fırtına nedeni ile yürümekte güçlük çektiği görüldü.

        BEYKOZ'DA TEKNE BATTI

        Beykoz Yalıköy sahilinde Gökhan Akgün'e ait "Lobster" tipi 9 metrelik tekne fırtına nedeniyle arka kısmından yarıya kadar suya gömüldü. Sahilde bağlı bulunan balıkçı tekneleri fırtına nedeniyle zarar gördü. Çevredeki diğer teknelerin de batma tehlikesine karşı ise önlem alındı. Arkadaşının teknesi olduğunu söyleyen bir vatandaş, "Tekne sabah suyun üzerindeydi. Bozan havayla birlikte battı" dedi.

        APARTMANIN ÇATISI UÇTU

        Beykoz'da etkili olan fırtına bir apartmanın çatısını uçurdu. Olayda herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmadı. Çavuşbaşı Demokrasi Caddesi üzerinde 5 katlı bir apartmanın çatısı, şiddetli fırtına nedeniyle yan binanın bahçesine uçtu. Apartman sakinleri ve belediye ekipleri, çatı enkazının altında birinin olup olmadığına baktı. Yapılan araştırmada herhangi bir yaralanma ve can kaybının olmadığı anlaşıldı.

        PENDİK'TE ÇATI UÇTU, ELEKTRİKLER KESİLDİ

        İstanbul'da geceden itibaren etkili olan fırtına nedeniyle Pendik'te bir binanın çatısı elektrik tellerinin üzerine uçtu. Mahallede elektrik kesildi. Olay, Ertuğrul Gazi Mahallesi Şair Nedim Sokak'ta meydana geldi. Fırtına nedeniyle Bayram Yılmazer'e ait apartmanın çatısı yola uçtu. Çatı, elektrik tellerine takılarak asılı kaldı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, çatıyı indirme çalışmalarına başladı. Olay nedeniyle mahallede elektrikler kesildi. Olayı anlatan bina sahibi Bayram Yılmazer, "Büyük bir gürültü ile durumu fark ettik, baktık ki çatı uçmuş." diye konuştu.

        KADIKÖY'DE KÖPRÜ ÇÖKTÜ

        Kadiköy Söğütlüçeşme'de köprüde çökme oldu. Yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

        İSTANBUL'DA HAVA BİR ANDA SOĞUYOR

        Yapılan son tahminlere göre, pazartesi gününü 15 derece civarında geçirecek İstanbul'da salı ve çarşamba günü gündüz en yüksek hava sıcaklıkları 4 dereceye, Balıkesir'de 14'ten 2 dereceye, Bursa'da 13'den 2 dereceye, Yalova'da 12'den 2 dereceye, Çanakkale'de ise 16'dan 2 dereceye gerileyecek.

        Düşen hava sıcaklıkları, yağışları kara çevirecek. Marmara'nın büyük bölümünde salı günü karla karışık yağmur beklenirken, yılın son gününde kar yağışı başlayacak.

        İSTANBUL'DA SALIDAN İTİBAREN

        İstanbul'da salı gününden itibaren 3 gün karla karışık yağmur tahmin ediliyor.

        Salı gününü karla karışık yağmurla geçirecek Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova'da ise yılın son günü ile 1 Ocak'ta kar yağışı olacağı öngörülüyor.

        Bölgede 30 Aralık ile 1 Ocak arasında gecenin en düşük sıcaklıkları 1 ile sıfırın altında 2 derece şeklinde tahmin ediliyor.

        Sorel DAĞISTANLI/HABERTÜRK

        TÜRKİYE'Yİ ETKİSİ ALTINA ALIYOR

        ADRIYATIK Denizi’nde meydana gelen 2 deniz kazası ve sonrasında etkili olan hava koşulları, gözlerin meteorolojik verilere çevrilmesine neden oldu. Uzmanlara göre; İtalya’daki sistem bugünden itibaren Türkiye’yi de etkisi altına alacak. Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen, İtalya’daki hava koşullarının, Türkiye’nin batısında etkili olacağını söyledi. “Sistem aynı sistem” diyen Prof. Şen, “Dünyanın dönme hızından dolayı bize doğru gelmeye başladı. Türkiye’nin batısı, yarın (bugün) kuvvetli lodosa girecek. Birçok yerde deniz ulaşımı aksayabilir. Lodosun etkisiyle hava ısınacak ama akşama doğru keskin bir düşüş olacak. Bu da öğleden sonra Trakya’dan başlayarak kar yağışı demek. Ama istanbul, Kocaeli, Çanakkale’de karla karışık yağmurlu olur” bilgisini vedi.

        ‘KÖY YOLLARI KAPANACAK’

        Prof. Şen, bu kışın son yıllarda alışıldığı gibi “ılık” olmayacağını da vurgulayarak, “Soğuk bir kış olacak. Ocak, şubat hatta mart aylarında kış şartları etkili olacak. O eski, bildiğimiz karakışlar gibi olacak. Bol kar yağışlı bir kış bekliyoruz. Köy yolları kapanacak’’ dedi. Yoğun kar yağışının, şehir merkezlerinde etkisini çok fazla hissettirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, “İstanbul’da yüksek binalardan dolayı yoğun kar yağışı olmaz. Çünkü bu binalar, soba vazifesi görüyor. Kaloriferler atmosferi ısıtıyor. Kent merkezleri 2-3 derece daha yüksektir. Buna ‘ısı adası etkisi’ denir. Ama yine de İstanbul’da da kar yağacak” diye konuştu.

        BAYRAK DONDU

        Aşırı soğuk havanın iki günden bu yana etkili olduğu Van'ın Çaldıran İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıktaki Ayrancılar Mahallesi'nde her şey dondu. Hava sıcaklığının dün sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü ilçede, ağaçlar, sular, çatılar hatta cami önündeki direkte bulunan Türk Bayrağı da dalgalanırken dondu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ