Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Hayatımız ikon, Selin ÖZAVCI, emoji, ikon, popüler ikonlar, MANGA,Breaking Bad, Lego, Rosemary’nin Bebeği, Amélie, Alison Chemla

        Selin ÖZAVCI / HT PAZAR

        selinozavci@gmail.com

        Pop kültür karakterleri tasarım objelerinde

        Popüler kültür karakterleri sadece modada değil hemen her türlü tasarımda çıkıyor karşımıza. Örneğin, Breaking Bad dizisi ile karşımıza çıkan Walter White karakteri birçokları için bir nevi süper kahraman oldu bile. Diziden gündelik hayatın bir parçası olmaya geçiş yapan Walter White; sneaker’lardan tutun da kahve kupalarına, oyuncaklardan yastık ve çantalara kadar her yerde...

        Pop kültürün kalbine yerleşip bir daha da olduğu yerden kalkmayan Lego’ların ise tasarımcılar sayesinde karşımıza çıkmadığı form neredeyse yok gibi... Mesela 2013 Londra Moda Haftası’nda, haftanın yıldızı Lego’dan ilham alan tasarımlardı.

        Peki, Roman Polanski’nin ünlü filmi Rosemary’nin Bebeği; Game of Thrones’taki Stark ailesi; Audrey Tautou’nun başrolünde yer aldığı Amélie karakterinin isimleri, hangi iş grupları için iyi birer isim olurdu? Bunun için iş kartı tasarımları zihin açıcı oluyor: Rosemary’nin Bebeği bebek bakıcısı ajansı; Stark Ailesi ‘yaklaşan kışa’ gönderme yaparak radyatör tamircisi ya da film boyu çektiği fotoğraflarla Amélie’nin isminden fotoğraf stüdyosu isimi olmaz mıydı?

        Global dil kullanımı trendlerini analiz eden Global Language Monitor’ün 2014 raporuna göre; yılın en çok kullanılan kelimesi, bir kelime değil; sevgi ve aşkı ifade eden kalp emojisi... 1998-1999’da Shigetaka Kurita’nın da içinde olduğu Japon yaratıcı ekip tarafından yaratılan ilk emoji’den bu yana işler hızla ilerledi. Manga karakterlerden ilhamla ortaya çıkan ve hepimizin gündelik hayatta iletişim cihazlarında sıkça kullandığımız emoji’ler, artık pop kültüre mâl olan ikonlardan. Halihazırda 900’e yakın emoji kullanılıyor ve yakın gelecekte bu sayıya yüzlercesinin daha eklenmesi bekleniyor. 90’lı yıllarda ortaokulda olan kuşağın üyelerinden, okula giderken bile takmaktan vazgeçilmeyen o kocaman “smiley face” (hani 90’ların popüler akımı ‘acid’in temsilcisi gülen adam) rozetlerini saklayan olduysa, ortaya çıkarmanın vaktidir!

        Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya mecralarının ayakkabıdan çantaya tasarım ilhamı olarak kullanıldığı ‘o dönemi’ galiba artık geride bıraktık.

        Emojiler, pop kültür ikonu olarak başta moda tasarımında karşımıza çıkıyor. Akla ilk gelen örnek: Ünlü tasarımcı Karl Lagerfeld’in Chanel ya da Fendi gibi markalar için yarattığı tasarımlardan farklı olarak yine moda tutkunları için ama bu sefer teknolojiye el atıp “emotiKarl” isimli uygulamayı yaratmış olması. Lagerfeld’in klasik at kuyruğu saçları ve sevgili kedisi Choupette de uygulamada yer alan emoji’ler arasında.

        EMOJİ TUTKUSU MODADA

        New York’lu mücevher tasarım markası Alison Lou’nun yaratıcı direktörü Alison Chemla imzalı emoji mücevher koleksiyonu da oldukça eğlenceli. Ruh haline göre kolye ya da yüzük seçmek için ideal bir koleksiyon. Moda tasarım markası Antipodium da emoji tutkusuna gönderme yapan markalardan...

        2013 resort koleksiyonunda yer alan pastel tonlardaki elbise ve etek tasarımları naiflikleri ile ‘beğen’diklerimiz arasında. Koleksiyonlarında pop kültür karakterleriyle haşır neşir olmayı seven Jeremy Scott, emoji trendinin zirve yapacağını erken gören isimlerdendi. 2012 sonbahar koleksiyonunda 90’lı yıllara gönderme yapan tasarımları arasında gülen suratların ne kadar ilgi çektiğini hatırlıyoruz. Peki, Katy Perry’nin Jeremy Scott imzalı Moschino kostümünü hatırlamayan var mı? Keza, pop kültür göndermeleri üzerine kurulan Moschino 2014 sonbahar koleksiyonu da emoji etkisini hararetlendirenlerden.

        GAZETELERİ DE SARDI

        Emoji trendi sadece ünlü tasarımcıların değil, örneğin Wall Street Journal gibi ciddi bir gazetenin bile markajında! Nasıl mı? Gazetenin web sitesinde yer alan haber başlıklarında, emoji sembolleriyle onları okunabilir hale getiren bir uygulama kullanmak mümkün. Emoji çılgınlığına akıllara zarar bir örnek ise Laura Ustick isimli Amerikan vatandaşının başlattığı ve Beyaz Saray’dan da (evet bildiğiniz Beyaz Saray) destek bekleyen kampanya oldu. Buna göre Amerikan kültürünün temsilcilerinden biri sayılan sosisli sandviç de emoji’ler arasında mutlaka yer almalıydı ve bunun için oylama yapılmaya değerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ