Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Hakan Gürsu kimdir, Uluslararası Tasarımcılar Örgütü, Ekin TÜRKANTOS, Yılın Tasarımcısı, Volitan, Infinite Light

        Ekin TÜRKANTOS/ HT PAZAR

        eturkantos@htgazete.com.tr

        Dile kolay 8 yılda 126 ödül. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Hakan Gürsu, ODTÜ Teknokent’te 8 yıldır faaliyet gösteren endüstriyel tasarım ofisi Designnobi ile ödüllere doymuyor. Türkiye’nin tasarım alanında uluslararası tanıtımına da katkıda bulunan şirket, Türkiye’yi AB tasarım sıralamasında 2.’liğe taşıdı. Hakan Gürsu da geçtiğimiz yıl Uluslararası Tasarımcılar Örgütü (IAD) tarafından “Yılın Tasarımcısı” ödülünü aldı. Gürsu, Türkiye’de tasarım alanında verilen en büyük ödül olan Design Turkey’de de çaydanlık tasarımıyla ‘Kavramsal Tasarım’ alanında verilen tek ödülün sahibi oldu.

        ■ Uluslararası Tasarımcılar Örgütü (IAD) tarafından ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülünün sahibi oldunuz. ‘Steam’ çaydanlık tasarımınızla da ‘Kavramsal Tasarım’ ödülü aldınız. Niye çaydanlık?

        Sürekli ve düzenli olarak yaptığınız işler ödüllendirildiğinde, bu bir istikrar göstergesi olarak saygı ve itibar getiriyor. Özellikle Batı sizin kim olduğunuzla değil, sürdürülebilir bir çizgide belli bir kalite sergilemenizle ilgileniyor. Uluslararası saygın bir kurumdan, hayatta bir defa verilen bu ödüle layık görülmüş olmaktan onur duydum. Bu ödülün ilk defa bir Türk tasarımcıya veriliyor olması da ülkemiz için ayrıca bir gurur kaynağı. Çünkü Türk tasarımının güzel bir noktaya geldiğini ifade ediyor. Steam’e gelecek olursak; gittiğim ülkelerde çay kültürünü inceliyor, dikkatimi çeken çaydanlıkları kullanmak üzere getiriyorum. Her kültürün simgesel bir çaydanlığının ürünleşmiş olmasına rağmen, bizim kültürümüzde büyük yeri olan çayın demlenmesine yönelik ikonik bir çaydanlığımızın bulunmadığını düşündüm. Steam, bu vizyonda geliştirdiğim çay suyu ısıtma ve demlemeye yönelik bir dizi üründen biri oldu. Dünyanın herhangi yerinden bir insanın ilk bakışta “Bu bir Türk çaydanlığı” diyebileceği, yerel değerlerimizi taşıyan, küresel pazara yönelik ve çay ritüelimizi dünyaya tanıtabilecek bir ürün.

        ■ Güneş enerjili şarj ve aydınlatma ünitesi tasarımınızla da altın ödül kazandınız. Yaşam alanlarında geri dönüştürülebilir enerji kullanmakla ilgili fikirlerinizi merak ediyorum. Bu alandaki ne gibi çalışmalarınız var?

        Çevreci tasarım alanında güneş enerjisiyle çalışan tekne, yanmayan çaydanlık, ağaç serası, susuz itfaiye aracı ve yaratıcı ahşap oyuncaklar gibi daha sayabileceğimiz birçok ürünümüz mevcut. Bu ürünler dünyanın saygın yerlerinde çok büyük ödüllere ve saygın çevreci tasarım sitelerinde yayınlanmaya değer görüldü. Güneş enerjisiyle çalışan şarj ve aydınlatma ünitesi tasarımımız ‘Torchia’ da bu yıl ilk kez katıldığımız Çin’de düzenlenen Dongguan Cup Uluslararası Tasarım Yarışması’nda altın madalya ile ödüllendirildi. Yenilenebilir enerji kullanımına yönelik çalışmalarımın başında Volitan gelmektedir. Volitan yakıtın yaklaşık 3 ABD Doları’na tekabül ettiği o dönemde, “Geleceğin alternatif ulaşım aracı ne olabilir?” sorusuna cevap niteliğinde ortaya çıkmıştır. Güneş enerjisi ve rüzgâr gücünü kullanarak hareketini sağlayan bu tekne, üzeri solar panellerle kaplı katı yelkenlere sahiptir. Eşi görülmemiş manevra kabiliyeti ile nokta dönüşü yapabilen bu tasarım, güneş enerjisinden elde ettiği enerjiyi depolar ve kurşun şarj pilleri yerine jel akü kullanarak çevre duyarlılığını pekiştirir. Geri dönüştürülebilir malzemelerle tasarladığımız ürünlerimiz de çok iyi geri dönüşler alıyor. Bunların en güzel örneklerinden biri olan Pet-Tree, 5 litrelik pet şişelerle oluşturduğumuz yağmur suyu toplayan bir kapalı dikey sera sistemidir. Ürünün üst kısmından suyu döktüğünüzde bitkiler birbirini sulayarak su aşağı iner ve neredeyse sıfır düzeyinde fire olmaktadır. Organik tarım adına bir evin kullanabileceği her türlü şeyi yetiştirebileceğiniz gibi, Anadolu’daki yaygın sera sistemiyle yapılan mukayese tablolarında 72 saksı randımanının Pet-Tree ile 126’ya çıktığını görebilirsiniz. Bu alanda geliştirdiğimiz birçok ürün arasında vereceğim son örnek ise 2014’te geliştirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendirilebilecek önemli çevreci tasarım ödüllerine layık görülen Infinite Light. Infinite Light, atık pet şişelerin içine solar paneller yerleştirilerek oluşturulan, böylece afet alanları veya imkânların kısıtlı olduğu bölgelerde ışık kaynağı olarak kullanılabilmesi amaçlanan çevreci bir ürün olarak yerli ve dış basında ses getirmeye devam ediyor.

        ■ 2015 trendleri göz önüne alındığında bu yıl ne gibi tasarım objeleri, ürünleri göreceğiz, sizin öngörüleriniz neler?

        Zaman geçtikçe ve değişen trendlerle ihtiyaçlarımız da değişiyor. Buna bağlı olarak kullandığımız eşyalar değişiyor; hayatımızda hiç olmayan ürünler, en sık kullandıklarımız arasındaki yerlerini alıyor ve yaşam kültürümüz farklılaşıyor. Bu bağlamda 2015 ve sonraki yıllarda bunların daha yoğun yaşanacağını, giyilebilir ve kişisel teknolojik ürünlerin bu konuya örnek olacağını düşünüyorum.

        ■ Yakın zamanda gerçekleştireceğiniz bir projeniz var mı?

        Gittikçe azalan su kaynaklarına karşı önlem almak amacıyla bir su arıtma tankı projesi üzerinde çalışmaya başladık. Tasarım süreci tamamlandıktan sonra bahsi geçen ürünün de diğer tüm çevreci ürünler gibi önemli ödüllere değer bulunacağına ve tüm dünyada ses getireceğine inanıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ