Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Oyunla geçen 20 yıl, Melik Demirel haberleri, Playstation tarihi, ilk Playstation oyunları, Mustafa Yiğit Playstation

        Melik DEMIREL/ HT CUMARTESİ

        Yirminci yılını kutlayan Playstation, 1994’ten bu yana arkadaş toplantılarının, uykusuz gecelerin demirbaşı haline geldi. Türkiye ürün müdürü Mustafa Yiğit ile Playstation’ın geçmişten günümüze geniş kitlelere ulaşma hikâyesini ve gelecek stratejilerini konuştuk.

        20. yılınızı ne gibi etkinliklerle kutluyorsunuz?

        İlk Playstation’ın renklerinde, 12 bin 300 adetle sınırlı özel sürüm PS4 üretildi. 120 ülke, ortalama 50-100 konsol alabildi. Bizde henüz satışa çıkmadı. Bu konsolları sosyal sorumluluk için bazı vakıflara bağışlayacağız, onlar da açık artırmayla satacak. Çünkü Amerika’da satılan 100 ürün anında karaborsaya düştü.

        En akılda kalıcı reklamınız Şampiyonlar Ligi panoları olsa gerek.

        Reklam panomuz kale direğinin hemen yanında! Futbol bizim için çok önemli. Ancak bu sponsorluk, toplamın sadece yüzde 3’ü. Türkiye’de dijital kanallara, turnuva etkinliklerine büyük yatırımlar yapıyoruz.

        Küçük yaştakiler sisteme çok hâkim ama yaşları oyunlara yetmiyor!

        20. yılın hatrına, “1994’te neredeydiniz” diye sorduğumuzda çok sayıda kullanıcı “Ben daha yoktum” cevabını vermiş. Bizim 7 yaş altına pek oyunumuz yok. Onlara puzzle, karaoke ve dans türünde zekâ geliştirici oyunlar çıkarıyoruz. Raftaki oyunun sağ üst köşesine yaş sınırlarını gösteren “3+, 7+, 13+, 18+” gibi ibareler de ekliyoruz. Buna ek olarak Playstation açılırken bir buçuk saatte bir ara verilmesi gerektiğini anlatan uyarı yazıları çıkıyor. Ebeveyn kontrolleri üzerinden makinenin otomatik kapanması istenen zaman ve girilmesi istenmeyen siteler veya oyunlar ayarlanabiliyor.

        Ayrıca eskiden yalnızca tuş sesleri duyulurken şimdi hareket ve gürültüye teşvik var.

        Oyuncuların uzun saatler boyunca ekrana çakılı kalmalarını istemiyoruz. Amacımız gerçek dünya ile oyun dünyasını birleştirerek sanal gerçeklikle fiziksel gerçeklik arasındaki çizgilerin kaybolmasını sağlamak. Bir de takılınca 360 derece görüş açısıyla evde hareket halinde oynamamızı sağlayacak “Project Morpheus” adlı sanal gerçeklik gözlüğümüz geliyor.

        Bu şartlarda gece 12.00’den sonra oyun oynamak mümkün değil...

        ‘‘Gece 3 babaları’’ dediğimiz, “uykum kaçtı’’ diyerek multiplayer oynayan grup, 70-80 çeşit farklı oyuncu profilimizden sadece birisi. Okuldan sonra, akşam yemeğinden sonra oynayanlar, yalnızca futbol oynayanlar gibi çok çeşitli bir yelpazemiz var.

        Uluslararası çoklu oyunda (multiplayer) son durumumuz nedir?

        Türkler en çok Araplar ve Yunanlılarla rekabet halindeler. Bu durum yeni dostluklar kazandırıyor. İngiltere’den pek çok insan bize oyunlar hakkında yardım etmekten zevk alıyor. Saat farkının yüksek olduğu ülkelerdekilerle uygun saatte sözleşip oynuyoruz.

        Playstation’ın hikâyesi

        90’ların ortasında heyecanla ikili gruplar halinde, tüplü televizyonların başında halının üstüne oturarak oyunlar oynayan insanlar ortaya çıktı. Bu yeni akım, atari ve bir kasette 9999 oyun içerenlerden farklıydı. O günleri yad etmek isteyenler için, 1994’te çıkan ilk Playtation’ın sesli giriş animasyonu video paylaşım sitelerinde mevcut. Grafikler ve çözünürlük, yıllar geçtikçe arttı, oyun geliştiren firmalar milyonlarca dolar için amansız bir rekabete girdi. Bu sayede kalite yükseldi. Gelişen teknolojiyle 21. yüzyıl, Mart 2000’de yepyeni “iki numaralı” konsolla başladı. VCD player’ların revaçta olduğu dönemde DVD oynatan Playstation 2 bir sonraki nesili de yakalamıştı. 2006’nın sonlarında tanıtılan PS3’te ise internet ve Blu-Ray oynatıcı vardı! Sosyal medyanın patlamasından olumlu etkilenen üçüncü konsol, kablosuz internet ile çoklu oyunu teşvik etti.

        KARE, ÜÇGEN DAİRE VE X

        Savaş, aksiyon, araba yarışı ve spor içerikli oyunlar 2000’li yıllardan itibaren konsollarla anılır oldu. Çevrimiçi oynanabilen savaş ve futbol oyunları büyük ilgi gördü. Özellikle futbolda rekabet, iki ana üretici Konami ve Electronic Arts arasındaydı. Birisi oynanabilirliği geliştirirken öbürü isim haklarını satın alarak ünlü kulüplerin stadyumlarını, oyuncularını bire bir benzetmişti. Pek çok oyuncu için dünya Playstation’ın dört ana tuşu etrafında dönüyordu artık: Kare, üçgen, daire ve X. 2005’te Game Boy’u hatırlatan PSP’ler çıksa da insanlar, konsol ve televizyonlara alışmıştı. İnternet kafeler, Playstation kafe oldu. O esnada televizyonlar incelip LCD ekrana dönüştü ve yüksek çözünürlüklü yayın başladı.

        OYUNA CEPTEN KATILMAK

        Önce 2011’de PSP görünümlü PSVita sonra da 2014’ün ilk aylarında son konsol PS4 çıktı. Korsan oyunu çalıştırabilen çipler tarihe karıştı. Ancak asıl mesele insanları televizyon başında tutabilmekti. Devir mobil teknoloji ve sosyal medyanın en üst seviyeye ulaştığı akıllı telefonların devriydi. İnsanlar internetteki her türlü aktivitesini dışarıda telefonuyla hallediyordu. Çağa hemen ayak uyduran PS, iOS ve Android’de çalışan uygulamalar ve Vita’ların da dahil edildiği bir sistemle akıllandı! Bu sayede uygulama ile dışarıdan bir kullanıcı doğrudan oyuna bağlanıp arkadaşına katılarak, henüz satın almadığı bir oyunu oynama şansı elde etti. İlk Pla yst atio n’ın çık ış tar ihi 3 A ra lık 19 94 PS4’le birlikte kadın kullanıcı sayısı yüzde 22’ye kadar çıktı. %22

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ