Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar intikam almak için at boku göndermek, paketle at dışkısı yollama, shitexpress, Matthew Carpenter, ShipYourEnemiesGlitter, Selin Karabulut

        Gizem Sevinç SELVI / HT PAZAR

        Birlikte kaçtığı sevgilisi Iason tarafından terk edilen Medea’nın kanlı intikam hikâyesini bilir misiniz? Türlü versiyonları var; bunların birinde Medea, intikamını Iason’un yeni eşinden ve hatta öz çocuklarından çıkarır... Öfke böyle tehlikeli, intikamsa bazen kaçınılmaz... Ama devir değişti; hayat Yunan mitolojilerindeki gibi değil, “kısasa kısas”lar demode, kanın gövdeyi götürmesi orman kanunu artık. Neyse ki Yunan Tanrıları kadar saçmalamayan insanlar var bugün. Yine de biraz eğlencenin kimseye zararı yok. Hanımlar beyler, artık “şeytan görsün yüzünü” ex’inize ya da “kıl olduğunuz” patronunuza nefretinizi kusmanız için yepyeni bir yol var: Ona bir paket at dışkısı göndermek!

        Ekim ayında kurulan shitexpress internet sitesi sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki “hazzetmediğiniz” kişiye isimsiz bir pakette at dışkısı göndermenize yardımcı oluyor. Üstelik yoğunluğa ve kokuya siz karar veriyor, paketi ister klasik kargo ambalajıyla, ister kalpli öpücüklü kâğıtlara sardırıp yollayabiliyorsunuz.

        Sitenin soyadını bizimle paylaşmamakta ısrarcı CEO’su Peter’la konuşup en çok kimlerin intikam ateşiyle yandığını sorduk. Cevabı tahmin ettiğimiz gibi oldu: “Eski sevgililer, eski eşler, düşmanlar ve arkadaşlar... Yani gerçek arkadaşlar! Ama onların derdi intikam değil eğlenmek”. Hazımsızlık mı dersiniz, nefret mi, öfke mi? Peki Peter hiç birinden bu kadar nefret etmiş mi? Yine yanıt fazlasıyla net: “Evet, ama bence o bir parça değil, bir ton dışkıyı hak ediyordu.”

        Birini cezalandırmanın 10 yolu

        Kasım ayında, shitexpress’in blog’unda bir yarışma düzenlenmiş. İlk 3 kişinin ödülü, bedavaya bir paket dışkı... Soru ise “Birinin cezalandırmanın en iyi yolu sizce nedir?” İşte ilk 10...

        DIŞKI GÖNDERMEK YASAL MI?

        Siteyle ilgili insanların kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri, bu işin yasal olup olmadığı. Zira kime sorsak “Ne münasebet, anında polisi ararım” diyor. Ancak Peter, konunun yasadışı bir tarafı olmadığını savunuyor: “İnsanları tehdit etmek elbette suç; ama biz sadece kutulara dışkı dolduruyoruz...” Peter’ın söyledikleri akla yatkın gibi gözükse de biz meseleyi Türk ceza hukukçularına danıştık. Teoride, birine dışkı dolu bir kutu göndermeyi suçla ilişkilendirmek pek kolay değil; zira bu, hiçbir suç türüne tamamen uymayan bir vaka... Türk Ceza Kanunu 125. madde dahilinde “hakaret” suçuna veya 123. maddeyle “kişilerin huzur ve sükûnunu bozma” suçuna girebilir. Hiçbiri olmazsa; Kabahatler Kanunu 41. maddeden “çevre kirliliğine sebebiyet verme” suçuyla da ilişkilendirilebilir. Başka bir tartışmaysa suçun faili: Suçu işleyen kim; gönderen mi, kargoyu getiren mi? Öte yandan dışkı hukuka aykırı bir öğe değil... Ancak cezacılar iddialı; “Biz bu olayı cezasız bırakmayız” diyorlar. Nasıl mı? Şikâyeti nasıl yaptığınız önemli. “Bir kutu geldi açtım, içinden tezek çıktı” derseniz eliniz boş dönmeniz yüksek ihtimal; onun yerine deyin ki: “Bir kutu geldi, içindekini açtım, yedim, tezek çıktı” veya “Evdeki bakıcı açtı, çocuğuma yedirdi” ya da “Bir kutu geldi açtım, üzerime bulaştı”... Bizim meşhur Peter, kargocu veya pek muhterem “gönderen” o zaman kaçacak delik arayabilir!

        ‘SİPARİŞ GELECEK DİYE KORKTUK’

        Ama Peter’ın dehasının hakkını vermek gerek. Siteyi hazırlamak birkaç saatini almış. Site erişilebilir hale geldikten sonra elinde ne at, ne dışkı, ne de paketleyecek malzeme varmış. “Sipariş gelecek diye çok korktuk, tezeği nereden bulacaktık, miktar ne olmalıydı ya da nasıl paketlemeliydik? Hiçbir fikrimiz yoktu” diye anlatıyor o anları. Neyse ki kısa süren paniğin ardından harekete geçebilmişler. İlk gün siteyi 5 bin 584 kişi ziyaret etmiş ve aynı günün geç saatlerinde ilk siparişlerini almışlar. Ve Peter’dan bir itiraf: “İlk gördüğümde birinin gerçekten bir parça dışkıya bu kadar para verdiğine inanamadım.”

        Site artık günde 15 sipariş, ayda 490 bin tık alıyor. İnsanların intikam açlığını dışkılarla bastıran Peter, siteye “30 dakikada teslimat” gibi seçenekler de ekler mi bilmiyoruz. Ama intikam duygusunun insanları hastalıklı yöntemlere ittiği bir gerçek. Sitenin tutkunlarının intikam fikirleri de bunu doğrular nitelikte... Medea’nın hikâyesine dönecek olursak: Medea bir kralın kızı... Sevgilisi Iason’la Korinth’e kaçar. Aşklarını 2 çocukla taçlandırırlar. Ama yıllar sonra Iason, Korinth Kralı’nın kızıyla nişanlandığını ve onunla evleneceğini söyler. Erkek işte... Hikâyenin bir versiyonunda Medea, Iason’un yeni eşi ve babasını ateşe vermekle kalmaz, “Bir babaya en çok acı verecek şey çocuklarının ölümüdür” der ve öz çocuklarını da öldürür, çocuklarının cesetlerini Iason’a gösterir. Bir başka versiyondaysa çocuklarını yanlışlıkla öldürmüştür. Kaçmadan önce, Iason’a döner ve: “Sana olan nefretim, sana sevgimden daha büyük.” Medea’nın nefretini bir kutu at dışkısı bastırabilir miydi, bilemeyiz. Ama insan düşünmeden edemiyor: Bugün yaşasa elini kana bulamak yerine “Gönder”e tıklar ve “Iason’a mı kaldım ayol” deyip hayatına devam ederdi belki...

        Simli intikam zarfları

        Sinir olduğunuz birine isimsiz intikam paketleri gönderme mevzuu aslında yeni değil. Bir süre önce yine bir başka girişimci Matthew Carpenter’ın kurduğu “ShipYourEnemiesGlitter” adlı site üzerinden, o kişiye bir zarf dolusu sim gönderiyorsunuz, zarfı açan kişi, simlerin kontrolsüzce her yere yapışmasına sinir oluyor, simleri yok etmeye çalışırken daha fazla sime bulanıyor. Hangisi daha kötü? Bir paket dışkıyla karşılaşmak mı yoksa yüzünüzün gözünüzün sime bulanması mı? Karar sizin.

        Neden intikam alıyoruz?

        Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut’a göre, günümüzdeki anlamıyla intikam almak “yaptıklarının bedelini ona sonradan ödetmek” olsa da, intikam duygusu varoluşumuza hiç de ters olmayan, son derece insani bir duygu. Karabulut, bu duygunun “Canımı tehlikeye atanın canını tehlikeye atarım” diye başladığını ve zaman içerisinde “Hoşuma gitmeyen şeyler yapana hiç hoşuna gitmeyecek şeyler yaparım”a dönüştüğünü söylüyor. Yani, temelde sağlıklı gibi görünen intikam duygusu başka insanların hayatlarına zarar vererek boyut değiştiriyor ve insanın “kendini ve ailesini koruma” güdüsüyle patolojik hale gelebiliyor. İntikam duygusunu, özellikle evlilik dışı ilişkilerin ortaya çıkması, bir yakının ölümü ya da para kaybı tetikliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ