Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 0-12 ay bebekler için aktiviteler, Çocuklarla Yapılavak Aktiviteler, Çocuklarla Yapılacak Etkinlikler

        Damla ÇELİKTABAN / HT MAGAZİN

        Bir bebek dünyaya geldiği günden itibaren annesine ve babasına yeni fonksiyonlar ekler… Bu fonksiyonlardan en belirgini sallanmaktır bana kalırsa. Yeni doğmuş bir bebeği kucağında tutan bütün yetişkinler bir şekilde sallanırlar…

        Anneler babalar ellerinde kucaklarındaki yeni bebeğin ihtiyaçlarını giderir, onu kendileri harap olmak pahasına yedirir, içirir, temizler ve uyuturlar… Peki ya uyanık olduğu zamanlarda neler yapılacak? Bebekli yaşam insanın yaratıcılığını artırıyor kesinlikle. Her gün yeni bir şarkıya yeni bir beste yaparken; ninnileri birbiriyle karıştırıp hiç duyulmamış şeyler üretirken bulabilirsiniz kendinizi. Şimdiye kadar farkına varılmamış melekeleriniz gelişir; içinizde saklı animatörün farkına varabilirsiniz…

        0-3 AY: Bu dönemde aktiviteler üzerine çok fazla düşünmeye gerek yok. Bebeğin uyanık olduğu, bu sırada da bir ihtiyacını gidermediği zamanları kısıtlıdır… Yeni anne babalar ilk 3 ay içinde genellikle kucaklarında bebekle sallanır, evde tur atar, kısık bir müzikle şarkılar söyler hatta dans ederler… Bebeklerin henüz kavrama ve tutma refleksi yoktur. İçinizdeki şarkıcıyı serbest bırakın yeter…

        4-6 AY: 4-6 ay arasında bebeklerin dış dünyaya olan ilgileri de tutma, doğrulma becerileri de gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde bebekler önce kendi ellerinden başlayarak ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürmeye meyillidirler… Merakları da artmıştır. 4-6 ay arasındaki bebeğinize evinizin çeşitli yerlerinde tanıtım turları attırabilir ona farklı kokular (baharatların kokuları gibi) farklı dokular (yumuşak oyuncak, sert kitap) elletebilirsiniz…

        4-6 aylık bebekleri yumuşak bir zeminin üstünde karın üstü yatırarak önünde ses çıkaran, küçük olmayan oyuncaklarla baş başa bırakabilir (gözünüz üstünde olsa iyi olur), onları keşfetmesi için yüreklendirebilirsiniz.

        Bunların dışında minik kafiyeli oyunlar da oynayabilirsiniz. Parmaklarını tutup “Bu tutmuş, bu pişirmiş bu yemiş, bu da okuldan gelip hani bana demiş” gibi oyunlar.

        6-9 AY: 6-9 ay arasında artık rahat rahat oturabilen bebeğiniz objelere daha çok ilgi gösterecektir… Ellerinde tuttukları şeyleri masaya çarpar, atar, sizden geri getirmenizi beklerler. Bebek atsın, anne geri getirsin oyunu bu yaştaki bebeklerin sıkılmadan oynadığı, neden sonuç ilişkisini öğreten bir aktivitedir… Üşenmeyin ve kontrolü ona bırakın. O atsın siz getirin. (Yok canım, “Tut bobi!” gibi değil).

        Bu aylarda burada ve değil konusuna da kafa yorar bebekler. Bunun için klasik ce-e oyununu tek geçerler. Ellerinizle yüzünüzü saklayın ve saklanmış gibi yapıp sonra ce-e diyerek ortaya çıkın… Bebekler bu oyunu yüz binlerce yıldır seviyorlar.

        Bu aylardaki bebekler için ayna da keyifli bir eğlence aracı olabilir. Bebeğiniz kucağınızdayken aynanın karşısına geçin. Hem onun hem sizin uzuvlarınızı işaret edin ve isimleri söyleyin. Burun, kol, dudak, ayak… Bir zaman sonra nerede burnun dendiğinde gösterebiliyor olacak.

        9-12 AY: Bu dönemde bebeğiniz sizin komik duruma düştüğünüzü gördüğünde çok eğlenecek. Topları atıp tutmaya çalışmak, kendinizi ıslatmak, kayıp düşermiş gibi yapmak… Bir nevi Charlie Chaplin olacaksınız o da kikir kikir gülecek…

        Bebeğinizin önüne iki farklı kap ve o kapları doldurup boşaltabileceği, ağzına götürse de bir zararı olmayacak şeyler koyun. Doldur boşlat oyunları bu aylardaki bebeklerin çok sevdiği aktivitelerdir.

        Bebeğiniz muhtemelen sizi taklit etmeye bayılıyor. Tuhaf, komik sesler çıkararak bebeğinizin sizi taklit etmesini sağlayın. Kendince farklı sesler çıkarmaya da çalışabilir – bunları da siz taklit etmelisiniz. Banyo zamanı oyunları… Evinizde bir küvetiniz varsa şanslısınız. Küvetinizi güzelce doldurun. İsterseniz köpüklerle, isterseniz banyo oyuncaklarıyla bebeğiniz uzun süre oyalanacak ve çok keyif alacaktır.

        Sürpriz kutusu:

        Bir kutunun içini yine zararlı olmayacak bir şeylerle doldurun. Eski kumaş parçaları olabilir. Bunların arasına minik hayvanlar, toplar, kozalaklar, taşlar serpiştirin ve kutuyu bebeğinize verin. Kutuyu karıştırıp içindeki sürprizleri teker teker çıkarsın…

        Etkinlikler

        Binicilik kursu

        Kemerburgaz'da, 2008 yılından beri her seviyede biniciye eğitim ve at pansiyonu hizmeti veren Alkuzu Çiftliği de, bu yıl sömestr tatili için binicilik kursu düzenliyor. Türkiye Binicilik Federasyonu’ndan sertifikalı antrenörler gözetiminde 23 Ocak – 6 Şubat tarihleri arasında 9-15 yaş arası başlangıç ve orta seviye öğrencileri için gerçekleştirilecek olan programda, biniş derslerinin yanı sıra teorik bilgiler de verilecek. Salı, çarşamba ve perşembe günleri 11.00-16.00 saatleri arasında düzenlenecek kursta, at binme eğitimlerinin yanı sıra ahır ve teorik çalışmalar da verilecek. Katılımcılar, yemyeşil bir ormanın içinde, doğal kaynak sularının arasında konumlanan çiftlikte, ev yemeklerinden oluşan mönüsüyle öğle yemeklerini de yiyecekler.

        Macera treni

        Zorlu Alışveriş Merkezi metro katında 8 Şubat’a dek 12.00-19.00 saatleri arasında çocuklar için “Macera Treni” etkinliği var. Giriş kartlarını alacak ve atölyede bu kartları diledikleri gibi süsleyebilecekler. Etkinlik alanında ziyaret ettikleri aktivite alanlarından topladıkları etiketlerle Macera Treni’ndeki hikâyenin parçası olan minikler, yolcu vagonuna binerek unutulmayacak sanal bir geziye katılacaklar. Minik katılımcılar etkinlik alanındaki dijital ekranda hazırlanan hikâyelerin bir parçası olarak seyahat için hazırlıklarını tamamladıktan sonra sanal gezilerine başlayacaklar. Macera Treni, Zorlu Center içinde başlayan yolculukta önce hayal dünyasını ardından da çeşitli ülkeleri ziyaret edecek. Yolculuğun sonunda etkinlik içerisinde çekilen fotoğraflar da hediye edilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ