Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Akdeniz’de yarıştığımız marinalar hangileri...

        Çok gezenlere sorun; “Dünyanın en güzel kıyıları neresi” diye. Pek çoğu “Ege” diyecektir. Hatta yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış ünlü tarihçi Heredot’a göre dünyanın en güzel gökyüzü ve en iyi iklimi de bu kıyılarda. 2 bin 600 kilometreyi aşan, birbirini peş peşe takip eden körfezler, yarımadalar, koylarla dolu Ege sahilleri, yıllardır karadaki tapınakları, agoraları ve ünlü antik kentleriyle turist çekiyor. Şimdi sahne alma sırası denizlerde. Ancak bu kez oyun büyük. Hedef 100 milyon dolarlık yatırımlar ve lüks marinalarla, zengin turistlere demir attırmak. Zira Türkiye yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip ama pazardan ancak yüzde 3.5 pay alabiliyor. Çünkü marina sayısı az. Şimdilik 43 marinada 17 bin 500 yat bağlama kapasitesine ulaşıldı. Doluluk oranıysa yüzde 90. Bodrum, Fethiye ve Göcek marinalarıysa tamamen dolu. Nasıl dolmasın, doğal güzellikler bir yana Bodrum, Fethiye ve Göcek’teki marinalar gıcır gıcır! Üstelik diğer ülkelere göre daha yeni olan tesisler, cazip fiyatlar da sunuyor. Ayrıca yakınlarda uluslararası uçuş bağlantısı bulunması da yat turistleri için önemli. O nedenle Dustin Hoffman, Tom Hanks, Michael Douglas ile karısı Catherine ZetaJones, Russell Crow ve Kate Moss gibi ünlüler, buradan büyülenerek ayrılıyor. Sonuç olarak Hollywood yıldızları kadar çok para harcayacak turistleri çekmek için yeni marina açılışları da hız kazanıyor. Bizdeki durum bu. Peki Akdeniz’de yarıştığımız marinalar hangileri...

        Marina Port Vell, Barcelona, İspanya Bu marinanın enteresan bir hikâyesi var. 90’lara kadar yıkıntı halindeki marina 1992 Olimpiyat Oyunları için değişime uğradı. Modern altyapısı ile dünya standartlarında hizmet sunmaya başladı. Sonrasında lüks yatların gözdesi haline geldi. Marina Grande, Capri, İtalya Marina Grande’nin 2 havzası var. Ticari gemiler ve eğlence için büyük bir öneme sahip. 300 rıhtım bulunuyor ve 60 metreye kadar olan yatlar ağırlanıyor. Temel hizmetlerin de sunulduğu marina, yaz aylarında bir eğlence mekânına dönüşüyor. Yoğunluğudolayısıyla rezervasyon zorunlu. Port de Saint Tropez, Fransa Port de Saint Tropez dünyanın en ünlü limanlarından biri. 9 hektarlık bir alanı kapsayacak 2 havza üzerinde 734 adet rıhtım bulunuyor. Akdeniz’in önemli merkezlerindenkabul ediliyor. Buradaki eğlence ve gece hayatı çok popüler. ACI Marina Split, Split, Hırvatistan Marina, Sustipan Yarımadası’ndaki kent limanının güneybatısında yer alıyor. Tüm yıl açık olan marinada doğal koruma sağlayan bir dalgakıran var, 355 rıhtım ve kara için de 30 tekne yeri bulunuyor. Tüm rıhtımlarda su ve elektrik kaynağı mevcut. 80 metre uzunluğuna kadar süperyatları karşılamak için harika şekilde donatılmış. Lefkas Marina Lefkas Marina, İyonya Adaları’nın dördüncü büyük adası olan Lefkas Adası’nın doğusunda yer alıyor. Karada 278 yat çekme kapasitesi, 150 ve 70 tonluk iki adet lift ve 60 ton trailer ile hizmet veriliyor. Ayrıca, havaalanına ve ana karaya kolay ulaşımı da yatçılar için bir avantaj. Marina içerisinde bir otel ve konferans salonu da bulunuyor.

        Bodrum’dan İstanbul’a bizim marinalar...

        Palmarina Bodrum Dünya sosyetesini ağırlayacak marinalardan sonuncusu Yalıkavak’ta açıldı. Türkiye’nin tek yüksek kapasiteli mega & giga yat konaklama limanı özelliğine sahip Palmarina Bodrum, yelkenli ve motor yatların yanı sıra 69 adet 40 metre ve üzeri mega yata bağlama ve yıl boyu konaklama imkânı veriyor. Mimar Emre Arolat imzasını taşıyan marina için 120 milyon dolar harcanmış. Marina içerisinde alışveriş merkezinde yiyecek-içecek sektörünün önemli markaları da hizmet veriyor. Marinanın genel koordinatörü Cenk Bircan, eylül ortalarında uluslararası nitelikte bir caz festivali düzenlemeyi düşündüklerini duyuruyor. 12 ay boyunca açık kalması planlanıyor...

        Milta Bodrum Marina Milta Bodrum Marina’da her boyutta 450 tekne konaklayabiliyor ve tam teşekküllü teknik servis hizmetinden kablosuz internete, ünlü markaların yer aldığı alışveriş merkezinden 24 saat güvenliğe kadar her türlü hizmeti alabiliyor. Bu yüzden Türkiye’nin en iyileri arasında... Çeşme Marina Çeşme Marina’nın tasarımında Ege’nin taş binalarından esinlenildi. Taş yapılara ilgi duyuyorsanız mutlaka gitmeniz gereken bir yer. Denizde 400, karada 100 tekne kapasitesi var. 12 ay boyunca açık olan yat kulübü, restoranlar, barlar, kafeler, yelken okulu, sanat galerisi ve mağazalar mevcut.

        Marmaris Yacht Marina Yaz kış açık olan marina denizde 650, karada bin tekneye servis kapasitesine sahip. Çam ormanları ve harika mekânlarla çevrili. Restoran, market, seyahat acentesi, araç kiralama ofisi, dalgıç hizmetleri, kütüphane, havaalanından limuzinle transfer gibi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Marinturk Pendik Marina Marinturk İstanbul City Port Pendik, İstanbul’un canlı kıyı alanlarından biri. Büyükada’ya sadece 6 km mesafede. Mükemmel bir manzara ve 752 bağlama kapasitesi sağlayan Marinturk Pendik Marina, Boğaz’ın tüm güzelliklerine erişmek için yeterince yakın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ