Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Soğuk hava dalgası, cumartesi gününden itibaren yerini daha ılık bir hava kütlesine bırakacak.

        Kurthan DEMİR-Müslim SARIYAR-Eray EROLLU-Gökhan ARTAN-Serkan AKKOÇ-Sinan BİLGENOĞLU İsmet ACAR-Çiğdem YILMAZ/HABERTÜRK

        İstanbul'da aralıklarla devam eden kar yağışının, öğle saatlerinden itibaren etkisi azaltarak kesileceği bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 16 Şubat Pazartesi akşam saatlerinde karla karışık yağmur şeklinde başlayan yağış, 17 Şubat Salı itibarıyla kar olarak görüldü.

        Kentte yaklaşık üç gündür günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve aralıklarla yer yer kuvvetlenerek devam eden kar yağışı, bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini azaltarak kesilecek. Bu gece ve yarın sabah saatlerinde şehir merkezinde kısa süreli karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ise kar görülecek.

        Gece en düşük eksi 1 olan, gün içerisinde de 4 dereye yükselmesi beklenen sıcaklık, gece şehir merkezinde 1 derecenin altında seyretmeyecek. İstanbul'da hafta sonunda yağış beklenmezken, sıcaklıklar artarak mevsim normallerine çıkacak.

        THY'NİN İPTAL EDİLEN İÇ HAT SEFERLERİ YENİDEN BAŞLADI

        Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle iptal edilen THY iç hat seferlerinin yeniden başladığı öğrenildi.

        İSTANBUL'DA KAR KALINLIĞI 70 SANTİMETREYE ULAŞTI

        İstanbul'da son 28 yılın en fazla kar kalınlığı ölçüldü. Çatalca'nın köylerinde kar kalınlığı 70 cm'ye ulaştı.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yoğun kar yağışı nedeniyle 4 bin 815 personelin bin 28 araçla yaptığı çalışmalarda 18 bin 543 ton tuz ve 926 ton solüsyon kullandı. Çatalca, Beylikdüzü ve Başakşehir civarında kar kalınlığı ise 70 santimetreye kadar ulaştı.

        İstanbul'da etkili olan şiddetli kar yağışı gece boyu tipi şekelinde devam etti. TEM otoyolu Büyükçekmece-Mahmutbey arasında zincirsiz TIRların yolda kalması nedeniyle otoyol geçici süre ile trafiğe kapandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Karayollarının kontrolündeki bölgeye takviye olarak kar küreme araçları, İtfaiye araçları ve çok sayıda vinç gönderdi. Bariyerleri keserek ters istikametten bölgeye ulaşan ekipler TIR'ları çekerek yolun trafiğe açılmasını sağladı. Vinçlerin yanı sıra Koca Yusuf, Hızır Güç Doğal afet itfaiye araçları çok sayıda Tır'ı çekerek yolların açılmasına destek verdi. Tırların içinde uyuyan sürücüler Zabıta ekipleri tarafından anons yapılarak uyandırıldılar. TEM Mahmutbey-Hadımköy gişeler arası her iki yönde trafik kontrollü olarak sağlanıyor. Bölgede kar kalınlığının yer yer 75 cm ölçüldü.

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        EĞİTİME KAR ENGELİ

        ANKARA

        Ankara'da kar yağışı nedeniyle bugün okullar tatil edildi.

        BALIKESİR

        Balıkesir'de kar yağışı ve olumsuz hava koşulları sebebiyle 9 ilçede bugün eğitime 1 gün daha ara verildi. Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Dursunbey, Sındırgı, Kepsut, Susurluk, Karesi, Balya, Altıeylül, Manyas ilçesindeki tüm okullar ile Bigadiç ilçesinde taşımalı eğitim ve özel eğitim veren okulların 1 gün süreyle tatil edildiğini açıkladı.

        AFYONKARAHİSAR

        Afyonkarahisar'ın Sandıklı, İscehisar ve Bolvadin ilçelerinde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle eğitime bugün ara verildi. Alınan bilgiye göre, Sandıklı, İscehisar ve Bolvadin Kaymakamlıkları, ilçe merkezleri ve köylerinde etkili olan yağış ve tipi dolayısıyla ilk ve orta dereceli okulların tatil edilmesine karar verdi. Söz konusu ilçelerde kamu kurum ve kuruluşlarındaki engelli ve hamile çalışanlar da bugün idari izinli sayılacak.

        KONYA

        Yoğun kar nedeniyle Konya'nın 8 ilçesinde bugün eğitime ara verildi. Konya Valiliğinden yapılan açıklamada, yoğun kış şartları nedeniyle, Yalıhüyük, Hüyük, Altınekin, Çeltik, Sarayönü, Kulu, Cihanbeyli ve Ahırlı ilçelerinde ilk ve orta dereceli okulların bugün tatil edildiği belirtildi. Çumra, Güneysınır, Halkapınar, Bozkır, Karapınar, Emirgazi, Hadim, Taşkent, Ereğli, Akşehir, Yunak, Kadınhanı, Akören, Doğanhisar, Derbent, Tuzlukçu, Seydişehir ve Ilgın ilçelerinde de eğitime bugün ara verildiği daha önce duyurulmuştu.

        KIRIKKALE

        Kırıkkale'nin Keskin, Sulakyurt ve Delice ilçeleri ile merkeze bağlı köylerdeki okullarda olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bugün ara verildi. Kırıkkale'de olumsuz hava koşulları nedeniyle Keskin, Sulakyurt ve Delice ilçelerindeki okullar ile merkeze bağlı köylerdeki okullarda eğitime bugün ara verilmesi kararlaştırıldı. Kent merkezinde taşımalı eğitim yapılan okullarda da eğitime ara verildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personelin idari izinli sayılacağı belirtildi.

        DENİZLİ

        Denizli'nin Tavas ilçesinde, etkili kar yağışı sebebiyle ilk ve orta dereceli okullar bir gün tatil edildi. Tavas Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı sebebiyle okulların, 19 Şubat 2015 Perşembe günü tatil edildiği duyuruldu.

        ESKİŞEHİR

        Eskişehir'de etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle il genelinde eğitime birgün ara verildi.

        YARIN YURDU TERK EDİYOR

        Sibirya üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava, başta İstanbul olmak üzere batı bölgelerde dün de etkili oldu. İstanbul’da fırtına şeklinde yağan kar gün boyu etkisini artırdı. Belediye ekipleri, yolları açık tutmak için kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Okulların tatil olması ve birçok sürücünün trafiğe çıkmamasına rağmen trafikte yine aksamalar yaşandı. Beşiktaş Fulya Mahallesi’nde yolda kalan vatandaşlar isyan etti. Ancak Meteoroloji yetkilileri kar yağışının yarın sona ereceğini, cumartesi gününden itibaren tüm yurtta havanın ısınacağını müjdeledi.

        YÜKSEK GERİLİM HATTI YOLU KAPATTI

        İstanbul'da, kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeniyle kopan yüksek gerilim hattı D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Gece boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeni ile Avcılar Denizköşkler mevkisinde D-100 karayolunun üzerinden geçen yüksek gerilim hattının iki teli koparak yola düştü.

        Kopan teller nedeniyle D-100 karayolu ve yan yolun İstanbul istikameti trafiğe kapandı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ve belediye ekipleri vinç ve iş makineleri yardımı ile çalışma başlattı. Yaklaşık bir saat trafiğe kapanan yol, kabloların geçici olarak vinçlerle askıya alınmasının ardından tek şeritten kontrollü olarak yeniden trafiğe açıldı. Trafiğe kapanan yol nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Yüksek gerilim hattının yoldan kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor.

        841 TRAFİK KAZASI: Yaşanan gizli buzlanma nedeniyle önceki geçeden dün öğleye kadar 841 kaza meydana geldi. Gece boyunca 4 bin 815 personel ve bin 28 araçla görev yapan belediye ekipleri, 15 bin ton tuz, 320 ton solüsyon kullandı.

        İSTANBUL’DA 60 SANTİM KAR: Kar kalınlığı Çatalca’nın köyleri, Binkılıç ve Aydos’ta 40-60 cm, Selimpaşa, Başakşehir, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Tuzla Uğur Mumcu’da 25-40 cm ölçüldü. THY, salı gününden itibaren 3 günde 300’den fazla seferini iptal etti. 7 bin 500 yolcusunu otellere yönlendiren THY, 10 binden fazla yolcuya yemek verdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yolculardan özür diledi. Akşam saatlerinde açıklama yapan THY, bazı Avrupa kıtalararası uçuşlar dışında tüm seferleri iptal etti. THY’nin Beyrut-İstanbul seferini yapan Aibus 321 tipi yolcu uçağı, saat 04.55 sıralarında Atatürk Havalimanı’na inişinin ardından apron ile pisti birbirine bağlayan taksi yolundan çıkarak toprağa saplandı. 1 saat uçak içinde bekleyen yolcular daha sonra tahliye edildi. Uçak, 2 saat sonra saplandığı yerden kurtarıldı.

        KAR ENGELİ: Antalya’yı Konya’ya bağlayan Akseki-Seydişehir Karayolu Alacabel mevkii ile Kayseri-Malatya Karayolu uzun süre trafiğe kapandı. İstanbul ve Bursa’yı İzmir’e bağlayan Balıkesir Çevreyolu’nda ise ulaşım güçlükle sağlandı.

        2 KİŞİ DONDU: Amasya’da Ekrem Bülbül, kaldığı barakada donarak öldü. Kocaeli Gebze’de 69 yaşındaki Nurettin Sezgin adlı çoban donarak can verdi.

        ANTALYA’DA KAR: Kemer İlçesi’nin Ulupınar Mahallesi’ne bağlı Çıralı mevkisine uzun yıllardan sonra yağan kar, vatandaşları şaşırttı

        KAR YAĞINCA NEDEN BÖYLE OLUYOR?

        Meteoroloji günler önceden bildirdi. Belediye gerekli önlemlerin alındığını duyurdu. Ancak salı akşamı etkisini artıran kar yağışı trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. Uzmanlar, uyarılara ve alındığı söylenen tedbirlere rağmen İstanbul’da trafiğin kilitlenmesini değerlendirdi:

        ‘DONANIMSIZ ÇIKMAYACAKSINIZ’

        Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: İstanbul’daki araçların yüzde 80’i, 1 yolculu özel araç. İBB, karla mücadele çalışmalarının zamanında ve sorunsuz bir şekilde yapıldığını söylüyor. Özel araç sürücüleri kış lastiği veya zincir kullanmıyor. Donanımınız eksikse ve kış şartlarında sürüş eğitiminiz yoksa özel aracınızla trafiğe çıkmayacaksınız.

        ‘YOLU TUZLAMIYORSUNUZ’

        Doç. Dr. Murat Ergün: 06.30’da yola çıktım, ana caddelerin hiçbirinde İBB’nin tuzlama araçlarını görmedim. Önceden tedbir almalısınız. İnsanları toplu ulaşıma yönlendiriyorsunuz. Metrobüs yolunu bile tuzlamıyorsunuz.

        ‘VATANDAŞ ÖNLEM ALMIYOR’

        Türk Sürüş Akademisi Genel Müdürü Selçuk Dedeoğlu: Tuzlama ve denetimler yeterli oranda yapılıyor. Çok sayıda kişi özel aracı ile yola çıktı. Tıkanıklığın en büyük sebebi bu. Birçok araçta çekme halatı, zincir ve takoz bulunmuyor.

        ‘BAŞLAMADAN ÖNLEM ALINMALI’

        Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Onursal Başkanı Ekrem Bulgun: Sürücülerin hataları var. Zincirleme kazaların sebebi bu. Önlemlerin önceden alınması gerekir. Metrobüs çalışmazsa tabii ki trafik felç olur. Özel araç sürücülerinin arabalarını çok iyi bilmesi ve tanıması lazım. İstanbul’da kar yağdığı zaman hangi yollar tıkanıyor, o bölgelerde önceden tedbir alınmalı, hazırlık yapılmalı.

        İstanbul'da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava evsizleri de etkiliyor. Belediye ekipleri sokakta kalanları spor salonlarına yerleştirirken, Kadıköy’de de evsizler İskele Meydanı’nda bulunan Haldun Taner Sahnesi’nin önünde battaniyeye sarılıp yatıyor. Sokak köpekleri de kader birliği yapmışçasına evsizlerin yanında kıvrılıp uyuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ