Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Uçaklarda 5 stil hatası

        GÜNTAY ŞİMŞEK / AIRPORT / HT CUMARTESİ

        Uçak yolculuklarında neleri yapmanız gerektiğinden ziyade, nelerden uzak durmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Özellikle uzun yolculuklarda sıkça karşılaşılan ve yolculuğu zehir eden en önemli sorun, kıyafet seçimidir. İşte yolculuklarda yapılan 5 giyim hatası

        Dar ve deri giymeyin

        Günümüz modası kadın ve erkekte dar kesimli modelleri işaret ediyor. Bu da dar kıyafetlerin daha çok tercih edilmesine neden oluyor. Fakat dar kıyafetler, yolculuğu zehir edebilecek faktörlerin başında geliyor. Yolculuk esnasında basınçtan şişen vücudu saran kıyafetler, terlemeyi artırdığı gibi, vücuttaki kan dolaşımını da etkiler. Özellikle dar deri pantolonlar, terlemenin hızını artırır. Bu da 10 saatlik bir yolculukta hayli rahatsız edici bir durum yaratır. Bu yüzden uzun menzilli bir yolculukta tercihen bol, rahat kıyafetler veya eşofmanımsı ürünler tercih edilmelidir. Hatta mümkünse kumaş ilk seçim olmalıdır.

        Topuksuz ayakkabı kullanın

        Topuklu ayakkabılar, uzun göstermenin yanı sıra kadınların alımlı olmalarını da sağlar. Fakat söz konusu uçakla yolculuksa, topuklu ayakkabılar tam bir felaket anlamına geliyor. Uçağa yetişmek için yapılan hızlı yürüyüşlerde veya dedektörlerden geçerken çıkarılması gereken ilk parçalardan olurlar. Uçak içerisinde ise acil çıkış kapısında oturan kadınların olağanüstü bir durumda hızlıca hareket etmesi gerekir. İnce topuklu veya platform ayakkabılarla, bu denli hızlı hareket etmek spor ayakkabılara oranla daha zordur. Özellikle uzun menzilli yolculuklarda tercih edilmesi gereken ayakkabı tarzı, hızlı ve kolay giyilip çıkarılabilen yürüyüş ayakkabıları olmalıdır. Bu tip ayakkabılar rahat ettirdiği gibi istediğiniz anda çıkarıp giyebileceğinizden dolayı ayaklarınızın şişmesini de önlemenizi sağlar.

        Parfüm kullanımına dikkat

        Seyahat esnasında kullandığınız kokunun çevrenizdeki insanları rahatsız etmemesi gerekir. Uçak içerisinde herkesin içerisinde fazla parfüm sıkmak oldukça antipatik olduğu gibi, kokuya karşı duyarlı olanlar için de bir tehlike unsurudur. Parfümden ziyade temiz, yeni yıkanmış ve saklanmış kıyafetlerin tercih edilmesi, koku sorununu ortadan kaldırır. El kremi ve kolonyalar için ise uçaklarda bulunanların muadili bir kolonyalı mendil kullanmanız yine minimum rahatsızlık ile yolculuk etmenizi sağlayacaktır.

        Fazla cüretkâr olmayın

        Herhangi bir görüşü aleni ortaya çıkartacak kıyafetler, yolculuk boyunca size karşı olan bakışların değişmesine neden olacaktır. Fazla dekolte giyinmek ise yine rahatsız edici bakışları üzerinize çekebileceğinden yolculuk boyunca temkinli ve uyanık gitmenize sebep olabilir. Bu durumların önüne geçebilmek ve rahat edebilmek için, eşofman takımla uçağa binmek belki de en doğrusudur.

        Kalın değil, kat kat giyinin

        Gideceğiniz yere göre hazırlandınız ya da bulunduğunuz şehrin iklim şartları sebebiyle kalın giyindiniz. Ancak bu durum birinci saatten sonra sizi rahatsız etmeye başlar, uyumanızı da zorlaştırır. Böyle bir durumda alınacak en uygun önlem, kat kat giyinmektir. Yani sıcağı hissettiğinizde çıkarabileceğiniz, soğuk olduğunda ise giyebileceğiniz bir kat olmalıdır.

        Drone kullanımına 17 yaş sınırı

        Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) drone’larla ilgili yeni düzenlemelere gitti. Buna göre drone’ların gün içerisinde uçuş yapmaları için bazı özelliklere ve niteliklere sahip olmaları gerekecek. Yeni düzenlemeye göre; drone’lar en fazla 25 kilogram ağırlığında yük taşıyabilecek, 152 metreden (500 feet) daha yüksekte uçamayacak ve en fazla saatte 160 kilometre (100 mil/s) hızla uçabilecek. Daha önceki uygulamada ise Amerika’da 400 feetin altında uçan drone’ların insanların yoğun olduğu alanlarda, şehir merkezlerinde ve havalimanlarına 3 mil yakınlıkta kullanılması yasaktı. Kullanım şartlarında ise; drone’u kumanda eden kişilerin 17 yaşını geçmiş olması ve aeronautik testlerinde başarılı olması gerekiyor. Kullanıcı bu sınavları geçip lisansını (sertifikasını) aldığında da şehirde belirli merkezlerin üzerinden uçamayacak. Örneğin önemli iş hanları ve gökdelenlerin olduğu bölgeler tehlikeli sayılacak.

        ‘Çok uzun yolculukları sevmiyorum’

        Son dönemin önemli komedyenlerinden İsmail Baki, nam-ı diğer Sabit Kanca, Airport’ta konuğum oldu. En uzun seyahatini Survivor yarışması için gittiği Dominik Cumhuriyeti’ne yapan İsmail Baki, uzun uçak yolculuklarını sevmediğini söylüyor. En çok tedirgin olduğu uçak yolculuğundan Uzakdoğu merakına uzanan yelpazede Baki ile sohbet ettik. Yarın Habertürk’te 16.15’te izleyebilirsiniz. Airport’ta ayrıca uçuş korkusunu yenmek için 10 ipucu, soğuk kış günlerinde gidebileceğiniz sıcak rotalar ve 220 milyon Euro’luk yatırımla yenilenecek olan Lefkoşa Ercan Havalimanı ile ilgili özel bölümümüz yer alıyor.

        SunExpress’ten 25’inci yılında rekor

        Türk Hava Yolları ile Alman Lufthansa’nın ortak havayolu şirketi SunExpress, kuruluşunun 25’inci yılını, 2014 satışlarını yüzde 14 artırarak, 1 milyar 25 milyon Euro’ya ulaşan ciroyla kutladı. Geçtiğimiz yıl yüzde 85’lik doluluk oranı yakalayan SunExpress, 7.3 milyon yolcu taşıdı. SunExpress’in 25’inci kuruluş yılını, Genel Müdür Paul Schwaiger ile Genel Müdür Yardımcıları Faruk Çizmecioğlu ve Server Aydın katıldığı basın toplantısıyla Antalya’da kutladı. Yaklaşık 2 yıldır THY ve AnadoluJet ile başarılı bir wetlease (uçakları personelle birlikte kiralama) operasyonu yürüten SunExpress, bu iş modelini Luftansa ile uzun menzilli ve düşük maliyetli uçuşlara uygulamaya hazırlanıyor. 2014’te gelirde Türkiye’nin en büyük 50 firması arasına giren şirketin hedefinde 2017’de 10 milyon yolcuya ulaşmak var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ