Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Ayşe Özek Karasu'nun ünlülerin photoshop'lu fotoğrafları hakkında yazısı

        Ayşe Özek KARASU/HT PAZAR

        BeyHive”, ölümüne Beyonce fanatiklerinin ortak adı. Bir tanıma göre “Beyonce’nin Louboutin’leriyle bastığı yerlere bile tapınan” bu tayfayı asla kızdırmayacaksın. Nitekim geçen gün Beyonce’nin rötuşsuz fotoğraflarına fena halde kızdılar. Takip edin Twitter’dan, koparsınız... Ve bunların gazabını iyi bilenler fotoğrafları hemen geri çektiler.

        Malûm, “The Beyonce World” sitesi şarkıcının 2013 yılına ait kozmetik reklam çekimlerini rötuşsuz yayınladı. Cilt pürüzlü, kalın bir tabaka fondöten döşeli makyaj da kötüydü. Oysa o markanın reklamlarında Beyonce’nin cildi ipekimsi, makyajı da buğulu mu buğuluydu. Photoshop’la! Aynı kozmetik firması 2008 kampanyasında da photoshop’lamıştı, hatta tenini beyazlatmakla bile suçlanmıştı.

        Son fotoğraflar Twitter’da müthiş bir fırtına kopardı. BeyHive takımının bir kısmı kraliçeyi çirkin göstermek için fotoğraflara kasıtlı rötuş yapıldığını ileri sürdü. Bir kısmı ise o pürüzlü cildiyle bile harikulade göründüğünü savundu. Yani biraz ikiye bölündüler. Tarafsız yorumculardan “Beyonce de insanmış, kusursuz değilmiş, yüzünde aknesi bile varmış” nidaları yükseldi. Yüzü kusurlu diye atılan zafer çığlıkları ise cılız kaldı.

        Neticede o site “BeyHive tepkisi nedeniyle fotoğrafları kaldırıyoruz. Ne dram yaratmak, ne de hayran savaşları başlatmak istiyoruz. Biz sadece kraliçemizin doğal güzelliğini ve normal bir kadın olduğunu göstermek istemiştik” dedi.

        Aslında bilindiği kadarıyla kendisi de photoshop’a karşı. İki yıl önce bir giyim firması ilkbahar/yaz koleksiyonunda dolgun hatlarını inceltince Beyonce öfkeden köpürmüş, firma da kıvrımlı kalçalı orijinal fotoğrafları kullanmak zorunda kalmıştı.

        Neyse ortalık karıştı, fakat Beyonce’den hiçbir açıklama gelmedi.

        CINDY OLARAK UYANMAK

        Cindy Crawford’dan da gelmedi. Birkaç gün önce de onun tek kare rötuşsuz fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Pörsümeye yüz tutmuş karnındaki çatlatlar, bacaklardaki gevşeme açıkça görünüyordu. Ama yine çok güzeldi. Zalimce yorumlar yapıldı, fakat olay bir çemkirme furyasına dönüşmedi; tersine övüle övüle göklere çıkarıldı. Çağın ebedi gençlik ve güzellik idealine savaş açmış tanrıça mertebesine yükseltildi neredeyse. Aslında Cindy’nin kusurları da salt 48 yaşına dair olmasa gerek. Top modelliğin zirvesinde olduğu günlerde kendisi söylemişti, “Ben bile sabahları uyandığımda Cindy Crawford’a benzemiyorum” diye.

        Bu iki reel, doğal görüntünün ortaya çıkışı, tam da New York Moda Haftası’na denk geldi. Anna Wintour, Beyonce, Kim Kardashian’ın ön sırada boy gösterdiği o şovda, kusursuzluk idealine zıt, ilginç bir şey daha oldu. American Horror Story dizisinin başarılı oyuncusu Jamie Brewer, New York’ta podyuma çıkan ilk down sendromlu model oldu. Tasarımcı Carrie Hammer’ın “Podyum modelleri değil, rol modeller” kampanyası çerçevesinde şovda rol aldı. Brewer kendisini şöyle anlatıyordu: “Genç kızlar, hatta genç kadınlar bana bakıp, ‘O yapabiliyorsa, ben de yapabilirim’ diyor. Dış görünüşleri nasıl olursa olsun, onlara cesaret aşılamak harika...”

        Cildinde vitiligo hastalığı bulunan Kanadalı model Winnie Harlow da podyuma çıktı New York’ta. “Moda dünyası artık gözlerini açıyor. Artık top modeller bile kişilik sahibi, insanların sıradan insanlar olarak bakabileceği figürler” diyor Harlow. Haklı olabilir. Ama madalyonun bir de diğer yüzü var. Brewer ve Harlow, podyumun doğal unsurları olarak değil, “farklı”, “alışılmamış” nitelikleriyle çıkabiliyorlar sahneye. Yani bir anlamda onlar “öteki”. Beyonce ve Crawford ise rötuşsuz göründükleri için ayakta alkışlanası şöhretler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ