Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Ayşe Özek Karasu yazıları, Madonna'nın sahnede düşmesi

        Ayşe Özek KARASU/HT PAZAR

        Madonna sahnede merdivenden bir düştü, âlemde kahkaha tufanı koptu. En çok da 56 yaşından vurdular kadını. “Nineye ambulans çağırın” twitleri atıldı. Jennifer Lawrence da Oscar almaya çıkarken düşmüştü merdivende, kimse alay etmemişti. Acaba genç ve başarının henüz ilk basamaklarında olduğu için mi? Ve Madonna yaş alıp, zirveden düştüğü için mi maruz kaldı zalim kahkahalara?

        Şöhretli birinin düşüşüne tanık olmadım ama kendi hesabıma şöhretli birinin önünde düştüm. Şöhretli derken sahne ya da perdeden değil, siyaset makamından biri. Yıllar önce Brüksel’de, Belçika Başbakanı Wilfried Martens’in önünde halıya takılıp 1.80 uzandım yere. Adam nazik bir edayla yerden kaldırdı, bütün salon masalardan kalkıp ayakta alkışladı, ben de katıla katıla güldüm. Düşmeden 10 dakika önce, Ankara Başbakanlık’ta devasa Çin vazosunu düşürüp kıran muhabirin başına gelenle dalga geçmemiş olsam daha iyiydi tabii... Neyse, gençtim ve çevremde bir empati halesi oluşmuştu.

        Düşmek komiktir. Bunun bilimsel açıklamaları da var. Meselâ dilbilimci Thomas Veatch’in “zararsız ihlal teorisine” göre, birinin düşmesi bizi güldürür, çünkü bu olayların doğal akışının ihlalidir ve zarar gören olmamıştır. Aynı teoriye göre gıdıklamak da “zararsız ihlal” sınıfına girer; fiziksel olarak tehditkâr, ancak zararsız bir saldırıdır. Bu “zararsızlık” bıçak sırtı bir iştir. Mesela espriler aşırı uysal ya da aşırı riskli olursa, komik olmaktan çıkar, adamı güldürmez.

        Düşme faslına dönersek; sürekli dengeli, kontrollü ve vakur görünmesi gereken birinin podyumda, siyasette, sahnede düşmesi fiziksel olmasa da, onursal zarar verebilir, karizmayı çizer.

        Madonna vakasında olduğu gibi. Geçen çarşamba Brit Ödülleri gecesinde sahneye çıktı Madonna. Öyle bir sırt üstü devrildi ki, ölümcül bile olabilirdi. Ama ölmedi, yaralanmadı ve Twitter’da kıyamet koptu. Etiket üstüne etiket açıldı. Ortalık kahkahalara boğuldu. Meğer ne çok açık vermesini bekleyeni varmış. O yaşta topuklularla sahneye çıkılır mıymış, ihtiyarlıktan bacakları tutmuyormuş, 56 yaşında hâlâ dublör kullanmıyormuş. Zalim esprilerin çoğu “düşen ihtiyar kadın” üzerineydi.

        Zerrece komik olmayan caps’ler de yağdı. “Dikkat Madonna düşebilir!” levhaları çıktı. Pelerin nasıl giyilir dersleri verildi; Kraliçe ve Harry Potter’ın pelerinli kılıklarıyla... MailOnline’ın Madonna düşmanı editörü Piers Morgan da “Nineye ambulans çağırın” diye noktayı koydu.

        Düşmek komiktir de işin komik tarafı o düşüşün sorumlusu Madonna değildi. Şov icabı, dansçılardan biri pelerini üzerinden çekip alacaktı ama sıkı bağlanmıştı ve Madonna çekilen pelerinle birlikte iki üç basamaktan yuvarlandı. Yani tasarım ya da koreografi hatası vardı. Sonra Twitter’da yazdı, “Armani bana kancayı taktı. O güzelim pelerinim sıkı bağlanmış... İyiyim” diye... Ama geçmiş olsun! Alay, istihza bitmedi. Hayatta Madonna hayranlığım yoktur, dinlemem de. Sıkılırım diye konserine bile gitmedim ama o kadar alay battı. Amerikan, İngiliz basınından kadın yazarlara da battı. “Pop’un Kraliçesi de insandır nihayetinde. Bu kadar alay, yaş ve cinsiyet ayrımcılığının semptomudur” diye yazdılar. Dediler ki; “Kadın hayranlık uyandıracak kadar başarılı ama biz onu sevmiyoruz. Çünkü bizce olması gerektiği gibi yaşamıyor, sosyal normlara meydan okuyor, zarafetle yaşlanmayı reddediyor, ille de 20 yaş vücuduna sahip olmak istiyor, orta yaşa gelmiş bedenini bej hırkalara gömmüyor. Her fırsatta poposunu gösteriyor. Onun için düşüşünden sadistçe bir zevk alıyoruz.”

        Şunu soranlar da oldu: Nasıl oluyor da Bruce Springsteen 65 yaşında hâlâ seks sembolü sayılıyor da, Madonna sırf düştü diye yaşlı sınıfına giriyor?

        CEVAP VERMESEYDİ

        Madonna olay sonrası sadece twit atmakla kalmadı, konuştu da. Her türlü ayrımcılıktan dem vurdu. Yaşları nedeniyle sadece kadınların, erkeklerin değil, yalnızca kadınların cinsiyet ayrımcılığına uğradığını söyledi. Aynen şöyle dedi: “Kimse bir siyah ya da gay için aşağılayıcı sözler sarf edemez. Ama sıra benim yaşıma gelince, isteyen her türlü hakareti savurabilir. Hep sorarım kendime; bu neden kabul edilebilir bir durum? Bunun ırkçılık ya da her türlü ayrımcılıktan farkı ne? Beni yaşımla yargılıyorlar. Kadınlar belli bir yaşa gelince bazı şeyleri yapmalarına izin verilmemesini kabulleniyorlar. Ama ben kuralları takmam. Asla takmadım ve takmayacağım da...”

        Düşmesi bir yana esas bu cümleler sorun oldu. Biri Twitter’da cevabı yapıştırdı: “Madonna, yaşlı siyah eşcinsellerin hem yaş ve ırk ayrımcılığına hem de homofobiye maruz kaldığını bilmiyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ