Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Neşe Şenol yazıları, Sosyal linci alt etmek

        Neşe ŞENOL /HT PAZAR

        Sosyal medya itinayla kullanılması gereken bir mecra. Hele ki her hareketleri dikkatle takip edilen isimler, herkesin birbirinin açığını kovaladığı ve kaydettiği bir dünyada adeta mayın tarlasında yürüyorlar. Hayır; Özgecan Aslan’ın canice katledilmesinin ardından “Siz de mini eteği giyip soyunup laik sistemin ahlaksızlaştırdığı sapıklar tarafından tacize uğrayınca da bas bas bağırmayacaksın” diye twit atan Nihat Doğan’dan bahsetmiyoruz. Ama emin olun ki “Burası Survivor ve burada her şey gerçek.”

        Lindsey Stone, 30’lu yaşlarında kendi halinde bir kadın. Hayatı bir anda karardı. Amerika’da, bir şehitliğin girişinde yer alan “Sessiz olun” tabelasının önünde el hareketi çekti ve fotoğrafını sosyal medya hesabına yükledi. Hiç beklemediği bir şey oldu; bu fotoğraf binlerce kez paylaşıldı. Vatan haini ilan edildi. Haftasına işini kaybetti; insanlar tarafından küfürlere ve hakaretlere maruz kaldı. Üstelik sadece onun değil ABD’de 60’a yakınLindsey Stone isimli kişinin de hayatı karardı. Lince uğrayan Lindsey Stone ise bunalımdaydı, 1 sene evinden çıkmadı. İş bulamadı. Peki ne yapmalıydı? Zira, Google kötü hikâyelerimizin hepsini depoluyor. Fakat “kirli çamaşırlarımızı” gizleyebileceğimiz daha doğrusu üzerini örtebileceğimiz yollar da var.

        Stone’un dramı, “dijital itibar yönetimi” dünyasını hareketlendirdi. Michael Fertik tarafından kurulan “reputation.com” Stone’a sosyal medyada “yüz nakli” yapmayı önerdi. Zira, sosyal medyadaki paylaşım hareketliliği içinde Lindsey Stone kendini unutturabilirdi. Hele ki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 95’i haftada en az birkaç kez, yüzde 68’i ise hemen her gün bir şeyler paylaşırken Stone’un bu toz bulutunun içinde izini kaybettirmesi mümkündü.

        Reputation.com çalışanları; eğlenceli, enerjik, hayvan dostu ve iyimser bir Lindsey Stone yaratmaya karar verdiler. Bunun için Stone’un Twitter profiline bisiklet sürmeyi, yürüyüş yapmayı ve ailesiyle zaman geçirmeyi sevdiği bilgileri eklendi. Adına Tumblr, LinkedIn sayfaları, WordPress blogları, Instagram ve YouTube hesapları açıldı. Bu hesaplar doldurulduğunda Google aramalarında o korkunç fotoğraf arka sayfalara düşecekti. Yani ilk 3-4 sayfa arandığında Lindsey Stone hakkında yeni bilgiler görüntüleneceğinden o fotoğrafın üzeri kapanacaktı. Çünkü araştırmalara göre, insanların yüzde 53’ü Google aramalarında sadece ilk iki sayfayı inceliyor. Yüzde 89’umuz ilk sayfadan başkasına bakmıyor bile.

        ‘HER AN KONTROL EDİLMELİ’

        Dijital itibar yönetimi yapan insanlara göre, Google, paylaşımlarınızı sonsuza kadar gizli tutuyor. Yani krizin her an patlak vermesi söz konusu. “Google bir canavar ve hareketli bir hedef” diyorlar. “Her an kontrol edilmeli!” Dolayısıyla, “rezil” hallerinizi zirveye taşıyan sayfa tıklanma algoritması, hem düşmanınız hem de en güçlü silahınız. Sevimli fotoğraf veya videolarınızı yüklersiniz; itibar siteleri tıklanma sayılarının artmasına yardımcı olur ve isminizle bağdaşan o “fotoğrafın” üzerine ölü toprağı atarak, yeni geleceğinizi kurarsınız!

        Dijital itibarınızı nasıl inşa edebilirsiniz?

        Twitter’da batırdınız. Facebook’ta dağıttınız. Adınız her yerde. Peki ne yapacaksınız? Ortalık dinince sempatik paylaşımlarda bulunun ve sosyal medyanın en yaygın kullanılan mecralarını senkronize kullanın. Geçmişiniz Google’ın arka sayfalarına uçsun!

        Tumblr

        Günlük 27 milyon tık

        İnternette ücretsiz olarak yazabileceğiniz bir blog kuruyorsunuz. İstediğiniz temayı seçerek içerik girişi yapabiliyorsunu z. Her türlü metin, fotoğraf, video, ses kaydı yüklenebiliyor. Twitter ve Facebook hesaplarınızı da senkronize edebiliyorsunuz .

        Linkedln

        300 milyon üye

        Profesyonel kimliğinizi oluşturuyorsunu z. İş ve okul arkadaşlarınız ile bağlantılar kurabiliyorsunuz . Binlerce uluslararası şirket, çalışanlarını buradan buluyor. Ayrıca işinizde en iyi olmak için öngörüler, sertifika programları ve detaylara da buradan ulaşabiliyorsunuz.

        Instagram

        Sosyal medyanın yıldızı

        Fotoğrafınıza bir başlık verin ve Facebook, Twitter, Flickr, Posterous ve Tumblr gibi sitelere gönderin. Foursquare hesabınızla bağlanıp fotoğraflarınızı yer bilgisiyle etiketleyin. Varsayılan güvenlik seviyesinde, fotoğraflarınız herkese açık olarak yayınlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ