Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İBB tarafından yürütülen çalışmayla 5 bin 121 ağaç, anıt ve korunmaya değer olarak belirlendi

        HT GAZETE

        Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nca yürütülen çalışmayla 2 bin 597’si Anadolu, 2 bin 524’ü Avrupa yakasında olmak üzere 5 bin 121 ağaç, anıt ve korunmaya değer olarak belirlendi. Anıt ve korunmaya değer ağaçlarının tanıtımı, Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde yapıldı.

        KÜLTÜREL DEĞERLER

        Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet Ihsan Şimşek, Istanbul’un sadece camileri, köprüleri, evleri değil korunmaya değer anıt ağaçları da bulunduğunu belirterek bunun kültürel, turistik ve sanatsal açıdan önemli bir değer olduğunu söyledi. Şimşek, şu bilgileri verdi: “Anıt ağaçlar ilgili kurullarca tescil edilecek. Diğer kalanlar ise korunmaya değer ağaçlar sınıfında. Bugün yanan evlerimizden, kaybolan çeşmelerimizden bahsederken yarın gelecek nesiller kaybolan ağaçlarımızdan bahsetmesin istiyoruz. Gelecek nesiller babasının annesine evlilik teklif ettiği ağacın altında, kendisi de kız arkadaşına aynı teklifi yapabilsin diye bu çalışma gerçekleşti.”

        45’E YAKIN AĞAÇ TÜRÜ

        Ağaçların tanıtımının yapıldığı bir kitap hazırlandığını, internet üzerinden de bu ağaçlarla ilgili bilgi alınabilecek bir site kurulduğunu, cep telefonu uygulamasının da yapıldığını ifade eden Şimşek, anıt ağaçlarla ilgili bilgiye ulaşmak isteyenlerin bunlardan yararlanabileceğini anlattı. Şimşek, çınarın anıt ağaç olarak Istanbul’da en yoğun görülen tür olduğunu, ancak bu kategoride kentte 45’e yakın tür bulunduğunu belirterek sakız, okaliptüs, erguvan gibi türlerin de anıt ağaçlar sınıfında değerlendirilebildiğini söyledi.

        ÜSKÜDAR’DA 969 ANIT AĞAÇ VAR

        Prof. Dr. Ünal Asan’ın danışmanlığında yürütülen projeyle, kentte 2 bin 597’si Anadolu, 2 bin 524’ü Avrupa yakasında olmak üzere 5 bin 121 ağaç, anıt ve korunmaya değer olarak belirlendi. Anadolu yakasındaki ağaçların 313’ü, Avrupa yakasındakilerin ise 244’ü anıt ağaç niteliğinde. Anadolu yakasında 45 tür, Avrupa yakasında da 53 tür tespit edildi. Anıt ve korunmaya değer ağaçlar açısından Üsküdar (969), Sarıyer (936), Beykoz (909), Beşiktaş (732), Fatih (494) ve Kadıköy (271) ilk sıralarda yer aldı.

        Ölçümü yapılan Anadolu yakasındaki ağaçların yüzde 87’si, Avrupa yakasındaki ağaçların ise yüzde 64’ü 100 yaş ve üstünde. Avrupa yakasındaki ağaçların yüzde 88.79’u yapraklı, yüzde 11.21’i ibreli, Anadolu yakasındaki ağaçların ise yüzde 77’si yapraklı, yüzde 23’ü ibreli.

        Proje kapsamında “İstanbul’un Doğal Mirası Anıt Ağaçlar” kitabı da hazırlandı. 1200 sayfadan oluşan eserde ilçe ilçe şehirdeki tüm anıt ve korunmaya değer ağaçlar ele alınıyor, ağaçların hikâyeleri de anlatılıyor. Yine “anitagaclar.com” adresinde Avrupa ve Anadolu yakasındaki ağaçlar anlatılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ