Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dünyadaki kadın liderler
        1

        Mustafa ALKAN - CAN BAYTAK / HT PAZAR

        Bugün Kadınlar Günü. Tam adıyla Uluslar arası Çalışan Kadın Günü. Kadının sosyal, ekonomik ve siyasi hayata katkılarının hatırlanmasını amaçlayan ama daha çok kadınların bu alanlara erişiminin önündeki engellerin tartışıldığı bir gün bu. En büyük engel olarak erkek patron ve siyasi liderlerin ağırlığı gösteriliyor. Dünyada kadın siyasi liderlerin sayısı giderek artıyor. Bugün 19 ülkenin devlet ve hükümet başkanları kadın.

        2

        Geçmişte de ülkelerin ülkelerin başın kadın liderler vardı. Ancak bunların büyük çoğunluğu kendisinden önce güçlü erkek lider ile kan bağları nedeniyle iktidara ulaşmıştı. Bugün kadın liderlerin büyük bölümünün siyasi basamakları zorlu bir mücadele ile çıktığı ve iktidar koltuğuna oturduğu görülüyor. BM verilerine göre son 5yılda kadın parlamenter sayısı 2 kat arttı ama hala dünya meclislerindeki kadın sayısı erkeklerin dörtte biri kadar.

        3

        SANDIKLA GELENLER

        ALMANYA – ANGELA MERKEL (60)


        Atom fiziği doktoralı, Hıristiyan Demokrat. 1995’ten beri iktidarda. 3 kez seçim kazandı. Halk desteği %71. Forbes tarafından 8 kez dünyanın en güçlü kadını seçildi. Kabinesinin üçte biri kadın. Ancak kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasına karşı. “Ben sadece kadınları temsil etmiyorum, kadınları da temsil ediyorum” demişti.

        4

        BREZİLYA – DİLMA ROUSSEF (67)

        Ekonomist, sosyalist. 20112den beri iktidarda, 2 kez seçim kazandı. Gençliğinde cuntaya karşı gerilla hareketine katıldı, 2 yıl hapis yattı. İlk döneminde ülkesi %7 büyüdü. Kadınların eğitimine önem veriyor. Kadının eğitimini sürdürmesi için ailelere nakit yardımı yapıyor.

        5

        LİBERYA – ELLEN JOHNSON - SİRLEAF (78)

        Ekonomi profesörü, liberal. 2006’dan beri iktidarda, 2 kez seçim kazandı. Afrika’nın seçilmiş ilk devlet başkanı. 25 yılı hapis ve sürgünde geçti. Diktatör Charles Taylor’dan sonra ülkesinin rotasını demokrasiye kırdı. 20112de Nobel Barış Ödülü’nü kazanan ilk kadın devlet başkanı oldu. Kendi adını taşıyan vakıf, 15 binden fazla kadına iş kurması için mali destek sağlıyor.

        6

        POLONYA – EWA KOPACZ (59)

        Çocuk doktoru. Hıristiyan demokrat. 5 aydır başbakan. Polonya’nın ikinci kadın başbakanı. Ülkesinin ilk kadın meclis başkanıydı.

        7

        DANİMARKA – HELLE THORNİNG – SCHMIDT (47)

        Kamu yönetimi yüksek lisansı var, sosyal demokrat. 2011’den beri başbakan. Danimarka’nın ilk kadın başbakanı. Bakanlar kurulunun yarısı kadın. Danimarka’da milletvekillerin yüzde 372si kadın.

        8

        NORVEÇ – ERNA SOLBERG (54)

        Sosyolog, muhafazakar demokrat. 2013’ten beri iktidarda. Norveç’in ikinci kadın başbakanı. Kabinesinin yarısı kadın. Norveç Parlamentosu’nun yüzde 47’si kadın. UNDP’ye göre Norveç dünyada cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu ülke.

        9

        ŞİLİ- MICHELLE BACHELET (64)

        Çocuk doktoru, sosyalist. 2014’ten beri iktidarda. İkinci kez devlet başkanlığı yapıyor. Pinochet diktatörlüğü sırasında sürgüne gönderilmişti. BM Kadın Örgütü’nün kurucusu ve ilk başkanıydı. Agnostik ve boşanmış bir bekar anne olmasına rağmen muhafazakar Katolik Şili seçmenlerinin yüzde62’sinin oyunu almayı başardı. Kabinesinin yüzde 40’ı kadın.

        10

        EKONOMİNİN EN GÜÇLÜ KADINLARI

        JANET YELLEN

        ABD Merkez Bankası Başkanı. 4 trilyon doları yönetiyor.

        11

        CHRISTINE LAGARDE

        IMF Başkanı. Fransa’da Sarkozy hükümetinin ekonomi bakanıydı. G8 ülkeleri arasında ekonomi bakanlığı yapan tek kadındı.

        12

        ELVIRA NABIULLINA

        Rusya Merkez Bankası Başkanı. Seçildiğinde G8 ülkeleri arasında ilk kadın merkez bankası başkanıydı.

        13

        MINOU KIANIRAD

        İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İran’da 3 yıl önce bir ilk yaşandı ve bir kadın, Minou Kianirad İran merkez bankası Başkan yardımcılığına getirildi.

        14

        TANSU ÇİLLER (69)

        Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı. (1993-1996), ilk kadın Ekonomi Bakanı ve il kadın Dışişleri Bakanı. Ancak Çiller, başbakanlık koltuğuna seçim kazanarak oturmamıştı. TBMM’deki kadın milletvekili oranı 1935’te yüzde 4.5 iken, 79 yıl sonra bu oran 14.4’e yükseldi.

        15

        ‘MİRSAYEDİ’ OLMADIĞINI KANITLAYANLAR

        ARJANTİN – CRISTINA FERNANDEZ de KIRCHNER (62)

        Avukat, sosyal demokrat. Eski Devlet Başkanı Nestor Kirchner’ın eşi. 2007’den beri iktidarda.2012’de yeniden seçildi. Arjantin’in ilk seçilmiş kadın devlet başkanı. Arjantin’de toplam iş gücünün yüzde 45’i kadın. Arjantin Kongresi koltuklarının üçte birinde kadınlar oturuyor.

        16

        GÜNEY KORE – PARK GEUN – HYE (63)

        Elektonik mühendisi, muhafazakar demokrat. Eski Devlet Başkanı Park Chung – hee’nin kızı. Annesi öldürülünce 22 yaşında “first lady” oldu. 2013’te cumhurbaşkanı seçildi. Kuzeydoğu Asya’nın ilk kadın devlet başkanı. Güney Kore, cinsiyet eşitliğinde dünyada 15’inci sırada.

        17

        BANGLADEŞ – SHEIKH HASINA WAJED (67)

        Sosyal demokrat. Devlet başkanı Şeyh Mücibur Rahman2ın kızı. 2009’dan beri iktidarda. İkinci kez başbakanlık koltuğunda. 2 kez suikasttan kurtuldu, 2 yıl hapis yattı. 7 milyon kız çocuğunun okula gitmesini sağladı. Çabaları nedeniyle UNESCO tarafından ödüllendirildi.

        18

        GÖREVDEKİ DİĞER SEÇİLMİŞ KADIN LİDERLER

        LİTVANYA – DALIA GRYBAUSKAITE (58)

        Ülkesinin ilk kadın başbakanı. 20142te ikinci kez seçildi ve böylece Litvanya2nın ikinci kez bu göreve seçilen ilk lideri oldu.

        19

        LETONYA – LAIMDOTA STRAUJUMA (63)

        2014’te Letonya’nın ilk kadın başbakanı oldu.

        20

        İSKOÇYA – NICOLA STURGEON (44)

        Geçen yıl İskoçya bölgesel yönetiminin başına geçti. 2016’daki İskoçya seçimlerinde İskoçya Ulusal Partisi’nin liderliğini yapacak.

        21

        MALTA – MARIE LOUISE COLEIRO PRECA (56)

        2014’te ülkenin ikinci kadın ama en genç devlet başkanı oldu.

        22

        TRINIDAD VE TOBAGO – KAMLA PERSAD – BISSESSAR (62)

        2010’da ülkenin ilk kadın başbakanı oldu.

        23

        JAMAIKA – PORTIA SIMPSON – MILLER (69)

        2006 yılında başbakan olduğunda ülkenin ilk kadın lideri unvanını aldı. Ancak bu koltukta sadece 1 yıl kalabildi. Ama 2011’de yine kazandı.

        24

        KOSOVA – ATIFETE JAHJAGA (39)

        Sadece Kosova2nın değil Balkanlar’ın ilk kadın devlet başkanı. Aynı zamanda liderliğe seçilen en genç kişi.

        25

        ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ – CATHERINE SAMBA – PANZA (60) Ülkenin ilk kadın lideri oldu. Başarılı bir iş kadını ve ticaret hukukçusuyken siyasete atılıp ülkesinin ilk kadın belediye başkanı da olmuştu.

        26

        İLK KADIN DEVLET BAŞKANI BİR MOĞOLDU

        Dünyanın ilk kadın devlet başkanı Moğolistanlı Sükhbaataryn Yanjmaa oldu. Göreve geçici atanan Yanmajaa, koltuğunda 1 yıldan kısa süre kaldı.

        27

        Dünyanın ilk kadın başbakanı Sri Lankalı Sirimavo Bandaranaike idir. (1960 – 1965)

        28

        Dünyanın ilk seçilmiş kadın devlet başkanı Arjantinli Isabel Peron’du (1974 – 1976)

        29

        Dünyada herhangi bir siyasetçinin yakını olmadan başbakanlığa seçilen ilk kadın lider Margareth Thatcher’di Üst üste 3 seçim kazandı.

        30

        Sri Lanka 1994 – 2000 yılları arasında hem devlet başkanı hem de başbakan kadındı.

        31

        TAHT ONLARDAN UZAK

        Dünyada sadece 2 kraliçe tahtta: İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Danimarka Kraliçesi 2. Margareth. Geçmişte ve bugün tahtta bir kraliçenin olduğu ülke sayısı 9.

        32

        Geçmişte ve bugün devlet başkanlığı koltuğuna bir kadının oturduğu ülke sayısı 36.

        33

        Geçmişte ve bugün başbakanlık koltuğuna bir kadının oturduğu ülke sayısı 38.