Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yurdun dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle kutlanırken, aynı zamanda kadına şiddet protesto edildi.

        Umut TÜTÜNCÜ-Erdem ŞAHİN-Serkan AKKOÇ-Ahmet YUKUT- İsmet ACAR-Uğur USLUBAŞ-Neşet KARADAĞ- Can HACIOĞLU- Ahmet ÜNSAL- Barış DOĞAN- Melih YİĞİT/HABERTÜRK

        İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde dün öğle saatlerinde toplanan çeşitli partiler, sendikalar, meslek ve kadın örgütlerine üye kadınlar, oluşturdukları kortejle Kadıköy Rıhtımı’na yürüdü. 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen mitingde, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop”, “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Devlet elini bedenimden çek” sloganları atan kadınlar, renkli kıyafetleriyle miting alanını doldurdu.

        ‘YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ’

        Zaman zaman halay çeken ve şarkı söyleyen kadınlara HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da renkli kıyafetiyle katılarak destek verdi. Öldürülen kadınların fotoğraflarını da taşıyan kadınlar, Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için de “Yasta değil, isyandayız” yazılı dev bir pankart taşıdı. Miting alanına seyyar satıcı ve basın mensupları dışında erkek alınmadı. Erkekler mitinge alınmazken kutlamaları emniyet şeridinin arkasından izledi. Bazı erkekler, alanın dışında kadınlarla halay çekerek destek verdi.

        ‘TAHRİK İNDİRİMİ KALDIRILSIN’

        Platform adına yapılan ortak açıklamada, kadın ve erkeğe yaşamın her alanında eşit temsiliyet hakkı tanınması gerektiğini belirterek, kadına yönelik şiddet ve taciz davalarında erkeklere uygulanan tahrik ve iyi hal indiriminin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Pervin Buldan da bundan sonra dünyanın neresinde olursa olsun, tek bir kadına dahi şiddet uygulandığı zaman orada olacaklarını vurguladı. Mitingin sonunda Sarya adlı müzik grubu, konser verdi.

        KADIN YOLCULARA ÇİÇEK

        Atatürk Havalimanı’nda da kadınlar unutulmadı. Başta havalimanı işletmecisi TAV olmak üzere birçok havayolu şirketi, kadın yolcuları çiçeklerle karşıladı.

        MİNİBÜSÇÜLER PARFÜM DAĞITTI

        Bakırköy’de ise minibüsçüler kadın yolculara içinde parfüm bulunan paket ve karanfil hediye etti.

        ‘Kadına şiddeti bizzat takip edeceğim’

        CUMHURBAŞKANI Erdoğan, İstanbul’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen “İstanbul Buluşması” etkinliğine katıldı. Erdoğan, dünya görüşleri ve ideolojileri ne olursa olsun bütün kadınların haklarını savunduklarını belirterek, “Şiddet uygulanan kadının da, emeği sömürülen kadının da, mobbinge maruz kalan kadının da yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Tabii işadamları, işkadınları var. Emeklerini sömürüyorlar. Bu emeğin sömürülmesine asla müsaade etmemeliyiz. Ben bunu da bir taciz olarak görüyorum. Ve asgari ücrete bile layık görmeyenler var. Bunları bir kenara koyamayız. Erkekse daha fazla ücret ver, kadınsa daha az ver. Bu adalet değil. Adaletin olmadığı yerde huzuru bulamayız. Aile içi şiddete karşı çıktığımız kadar, iş hayatındaki adaletsiz ücret politikalarına ve hakkaniyetsiz çalışma şartlarına da karşı çıkacağız” diye konuştu. Cumhurbaşkanı olarak kadına şiddetle mücadelede her çalışmanın destekçisi olduğunu kaydeden Erdoğan, sigarayla mücadeleye işaret ederek “Biliyorsunuz, bazı konular benim şahsi takibim altındadır. Bundan sonra, kadına şiddeti de bizzat takip ettiğim konular arasına ilave ediyorum, hatta ilk sıraya alıyorum. Bu doğrultuda, bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından yürütülen çalışmaları bizzat kuracağım ekiple takip edeceğim. Eksiklerin hesabını soracak, başarıları tebrik edeceğim” ifadesini kullandı.

        DİYARBAKIR’DA ÖCALAN’IN MESAJI OKUNDU

        DİYARBAKIR’da düzenlenen mitingde Abdullah Öcalan’ın kadınlara gönderdiği mesajı okundu. Öcalan, Kürtçe mesajında “Ortada iki farklı zihniyet var. Birincisi Erdoğan’ın kadınlara ‘Erken yaşta evlenin’ çağrısı, benim ise kadınları özgürleştirme çabam var. İkimiz de bilinçli olarak kadınlara sesleniyoruz. Kimin bu konuda başarılı olacağını göreceğiz” dedi. Mitinge bölge kadınlarının yanı sıra Dünya Kadın Yürüyüşü etkinliği kapsamında kentte bulunan 150 civarındaki Avrupalı kadın da katıldı. “Kobane’deki direniş ile kadınlar önderliğine ve özgürlüğe yürüyor” pankartı açıldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak ve İmralı heyetinde yer alan Ceylan Bağrıyanık yöresel kıyafet giydi. Abdullah Öcalan posterleri ve Kürdistan bayraklarının açıldığı mitingde Fatma Öcalan platforma çıkarıldı. Yüksekdağ ve Irmak yürümekte güçlük çeken Öcalan’ın elini öptü. Gültan Kışanak, “Amed’de (Diyarbakır), Kürdistan’ın kalbinde sayın Öcalan ile buluşacağız” dedi. Miting alanında “Hz. Sumeyye ilk kadın din şehidiydi”, “İlk sahabe İslam’a inanan Hz. Hatice’ydi” pankartları dikkat çekti.

        20 BİN KADIN ŞİDDETE KARŞI KAŞIK ÇALDI

        ANTALYA’da Muratpaşa Belediyesi tarafından “Şiddete hayır” sloganıyla 5 bin kişilik kadın korosuyla yapılması planlanan “Kaşıklar Dolusu Sevgi” etkinliği 20 bin kadının katılımıyla gerçekleşti. Ellerinde yemek kaşıklarıyla aylar öncesinden çalışma yapan grup, Muratpaşa Kent Meydanı’nda şiddete tepki amaçlı kaşık çalıp şarkı söyledi. İzmir Karşıyaka’da da 8 bin kadın türkü söyledi. Antalya VosVos Severler Kulübü üyeleri de 35 klasik “Vosvos” otomobille şehir turu yaptı.

        ÖZGECAN ‘KATLEDİLMİŞ MELEK’

        Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde düzenlenen çalıştayda ise 8 ülkeden gelen ressamların kadına şiddet temalı resimleri sergilendi. Mısır’dan gelen ressamın, Özgecan Aslan’ı “katledilmiş bir melek’’ gibi tasvir ettiği resmi ilgi gördü.

        AdamAkıllı Projesi, Kadınlar Günü’nde start aldı

        Prime Development “AdamAkıllı” adlı sosyal sorumluluk projesini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle başlatılan proje kapsamında 112’si Gaziantep’te çalışan toplam 300 erkek, 5 gün süreyle haftada 4 saat eğitim programına katılacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Özel sektörün elini taşın altına koymasını kıymetli buluyorum” dedi.

        İslam: Kadının iş hayatı, sosyal hayatına uyacak

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’de erkek-kadın eşitliğini gözeten ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldıran birçok düzenleme yaptıklarını, önümüzdeki günlerde kadının sosyal hayatıyla iş hayatını uyumlulaştırmayı planlayan bir yasal düzenlemeyi TBMM’ye getireceklerini belirtti. İslam, “Özellikle doğuma bağlı izinlerde derece ve kademe ilerlemesinin sağlanması, doğuma bağlı yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkının tanınması, doğum sonrası 5.5 yıl yarı zamanlı, yarı ücretli çalışma hakkının tanınması, yeni açılacak kreşlere vergi indirimi getirilmesi, belediyelere kadın konukevi ve kreş açma mecburiyeti getirilmesi, çalışan ve çalışmayan tüm kadınlara doğum hediyesi verilmesi, kadın girişimciye kredi garanti fonu desteği sağlanması gibi konulardaki çalışmalarımızın kanunlaşmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu. İslam, Türkiye’de kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan “Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı 2016-2019”un hayata geçirileceğini ifade etti. Planın 6 ana başlıktan oluştuğunu kaydeden Bakan İslam, “Eylem planı ayrıca tüm kamu ve kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayacak etkin bir izleme ve değerlendirme mekanizmasını içerecek, toplumsal şiddet ve özellikle kadına yönelik şiddet konusunda topyekûn bir seferberlik başlatılmasında öncü rol oynayacaktır” dedi.

        Davutoğlu: Denetimli serbestlik başlıyor

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Mardin’de kutladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye’de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu” başlıklı panelde konuşan Davutoğlu, kadına yönelik şiddet konusunda denetimli serbestlik modeline geçileceğini açıkladı. Davutoğlu, “Elektronik bir sistemi devreye sokacağız. Bugün Ankara ve İzmir’de sistemin ilk pilot uygulamasını başlatıyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ