Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Uçaklarda akıllı bagaj dönemi

        HT CUMARTESİ/GÜNTAY ŞİMŞEK

        Uçak seyahatinizi keyifli hale getirmek istiyorsanız doğru valizi tercih etmeniz de hayati önem taşır. Ancak, ‘doğru veya en kullanışlı valiz hangisi?’ sorusunun cevabı çok değil, bir yılda bile ciddi değişime uğradı. Hafif, sağlam, kilit sistemi güvenlik önlemlerine uygun yani Transportation Security Administration (TSA) şeklinde sıraladığımız özelliklere şimdi yenileri eklendi. Artık son dijital teknolojilerle donatılmış bir bavulla uçma zamanı! Buna”akıllı bagaj” da diyebiliriz. Akıllı bagaj ya da en son teknolojiyle donatılmış valizlerde neler bulunuyor? Kargoya verdiyseniz cep telefonunuzdan takibini yapabileceğiniz, hatta uzaktan kilitleyip, açabileceğiniz bir valizden bahsediyorum. Ya da yanınızda taşırken, mesela bekleme salonunda hırsızlığı önleyen, unutkanlığınızın önüne geçen bir sistemi olan çantanızın işinizi ne kadar kolaylaştırdığını düşünün. Bunun gibi birçok özelliği olan değişik bavul modellerini tanımak ister misiniz?

        Andiamo iQ

        Bu sene içinde piyasaya çıkmayı bekleyen akıllı bavul Andiamo iQ’da, mobil ürünleri şarj edecek donamımla birlikte, valizden ayrılabilen güç kaynağı bulunuyor. Uzaktan kontrol fonksiyonu, dijital tartı ve valizinizden 30 metre uzaklaştığınızda sizi uyaran anti-hırsızlık sistemi mevcut. Şimdilik sadece kabin boyu tanıtılan Andiamo iQ, 599 dolar.

        Planet Traveler 1 SpaceCase

        Yaklaşık 6 ay önce piyasaya çıkan SpaceCase 1 Planet Traveler, en gelişmiş teknolojiye sahip bavul olarak dikkat çekiyor. Üzerinde yok yok. Parmak iziyle çalışan kilit sistemi, küresel izleme, Bluetooth ile çalışan hoparlörü ve her türlü mobil cihazı şarj etmeye imkân veren lityum güç paketi bulunuyor. Ayrıca içine ne kadar eşya koyduğunuzu, limitleri aşıp aşmadığınızı da ağırlığı ölçen sensörleriyle size bildiriyor. Cep telefonunuza indireceğiniz kişisel seyahat asistanı (PTA) uygulamasıyla tüm özellikleri kontrol edebiliyorsunuz. Uçağın içine alabileceğiniz kabin boyu 600 dolar, büyük boyunun fiyatı ise 700 dolar.

        Samsonite GeoTrakR

        Bu sene içinde yolcularla tanışmayı bekleyen diğer bir ürün ise pazarın en önemli ismi tarafından geliştirildi. Samsonite GeoTrakR ile yolcular her yerde ve her an bagajlarını izleyebilecek. İzleme işlemi uçuşlarda kendini kapatan LugLoc sistemiyle yapılacak. Kabin boyu 280 dolar, büyük boyu ise 400 dolar olacak bu ürün için Samsonite yıllık 30 izlemeyi ücretsiz sunuyor.

        Mevcut bavullara LugLoc

        Eğer akıllı bir ürün almak yerine mevcut bir valizinizi akıllı hale getirmek istiyorsanız, LugLoc (bagaj takip sistemi) tam size göre. GSM (cep telefonu-SIM kart) ile Bluetoth teknolojisini birleştiren yaklaşık 70 dolar değerinde bir cihaz edinip, bavulunuza koymanız yeterli. Bu cihazla entegre olacak uygulamayı da mobil cihazınıza indirdiğinizde bavulunuz akıllı hale gelmiş oluyor. Böylece valiziniz dünyanın neresinde olursa olsun, haritadan yerini görebilirsiniz. Hatta, bagaj beklerken bile valiziniz geldiğinde sizi uyarabilir. Ancak bu sistem ücretli. TSA uyumlu kilide sahip ürünün bu sene piyasada olması bekleniyor. Fiyatı ise 400 dolar civarında olacak.

        Uçak içinde organizatör çanta

        Uçaklarda unutulan değerli eşyaların birçoğunun sorumlusu koltuk arkalarında yolcunun önünde yer alan ceplerdir. Birçoğu içini göstermeyen malzemeden yapıldığı için pasaporttan mobil cihazlara varıncaya kadar birçok değerli eşya buralarda unutuluyor. Koltuk arkalığı organizatörü (Seatback Pocket Organizatör) bu olaylardan hareketle tasarlanmış bir ürün. Direkt çantanızı koltuk arkalığına yerleştiriyorsunuz ve seyahatiniz boyunca, “acaba bir şeyimi burada unutur muyum?”, telaşından kurtuluyorsunuz. Fiyatı 20 ila 100 dolar arasında değişiyor. Çeşitli markalarda değişik ürünler bulmak mümkün.

        Benga’nın 2S Duo

        2 Bu yılın en dikkat çeken yenilikçi valiziBenga 2S Duo 2, iki ayrı çantadan oluşuyor, ama tek bir valiz fiyatına satılıyor. Akıllı bir valiz değil, ama zekice tasarlanmış bir ürün. En dikkat çeken özelliklerinden birisi bu. İstendiğinde valizin bir parçası uçak altı kargoya, diğeri kabin içine alınabiliyor. Bu sebeple bir tarafları sert malzemeden, diğeri tarafları yumuşak hammaddeden üretilmiş. Birleştiğinde 4, ayrıştırıldığında ise 2 tekerle taşımada size yardımcı oluyor. Planet Traveler 1 SpacaCase Uçak içinde organizatör çanta

        Türk Hava Yolları’nın Atilla Doğudan yönetimindeki ikram şirketi TURKISH DO&CO tarafından hazırlanan ve gökyüzünde servis edilen yiyecek ve içeceklerin günlük tüketim miktarını duyduğunuzda şaşırmamanız mümkün değil. THY uçaklarında en çok kullanılan ürünlerle ilgili bir araştırma yaptım ve karşıma ilginç bir tablo çıktı. Ve bu durum karşısında bir şeyi daha merak ettim. Yıllar önce İskandinav kökenli havayolu ikram şirketi SAS, THY’nin bünyesindeki Uçaklara Servis AŞ (USAŞ) ikram şirketini özelleştirme sonrası almış, SAS’ın batmasıyla hisseler, Swissair’in sahibi olduğu Gate Gourmet’ye geçmişti. THY küresel havayolu olma yolunda adım atmaya başlayınca kendi ikram şirketi TURKISH DO&CO’yu kurdu ve USAŞ’tan hizmet almayı kesti. Akabinde en iyi ikram ödülleri THY’ye gelmeye başladı. Ancak bundan önceki USAŞ dönemi önemli. Çünkü USAŞ, uzun bir süre yiyecek/içeceklerin önemli bir kısmını yurtdışından ithal etti. Hatta Türkiye’de ‘belli bir standart yok’ diye domatesi bile ithal ediyordu. Yerli peynir ve tereyağı ise zaten alınmıyordu. Peki, şu an durum nedir? Tablo tam anlamıyla tersine dönmüş durumda. TURKISH DO&CO’da kullanılan ürünlerin yüzde 80’i yerli, yaklaşık yüzde 20 kadarı da yabancı menşeli ürünlerden oluşuyor. Politika olarak da yerli ürünlerin kullanılması için çaba sarf ediliyor. Sadece belirli bir özelliği olan mesela, parmesan peyniri, ravioli gibi ürünler yurtdışından temin ediliyor. Bunun sebebi de THY’nin etnik taşıyıcı olmaktan çıkıp, uluslararası havayolu kimliği kazanması. Yukarıdaki tabloda TURKISH DO&CO’nun günlük tüketimleri var. Ancak şirketin ürünlerini yaklaşık yüzde 75’ini THY tüketiyor, geriye kalan kısmı ise takriben 60 farklı havayoluna servis ediliyor.
        TURKISH DO & CO’da en çok kullanılan ürünlerin günlük miktarı
        Ekmek: 300 bin adet
        Sıkmalık portakal: 25 ton
        Domates: 6.5 ton
        Enginar: 3 ton
        Patlıcan: 3 ton
        Limon: 2 ton
        Yoğurt: 2.5 ton
        Patates: 2.5 ton
        Kivi: 2.5 ton
        Un: 2 ton
        Yumurta: 1.700 adet
        Unutamadığı seyahatlerle Selda Alkor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ