Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Nur Toprakoğlu, Francesco Maria Maccazzola ve Giuseppe Vincenti ile konuştu

        Nur Toprakoğlu/ HT PAZAR

        Onların işi ağaçları taşımak. Kasımda, Siyahkalem’in Zekeriyaköy’deki Köy projesinde 232 ağaç taşıdılar. Alman ağaç taşıma şirketi Opitz’in teknisyeni Francesco Maria Maccazzola ve Agro Service Milano’nun endoterapi uzmanı Giuseppe Vincenti geçen hafta yine İstanbul’daydı. Bu kez ağaçların yeni yerlerine daha kolay uyum sağlaması, hastalıklardan korunması ve gelişimlerini sağlıklı sürdürebilmesi için endoterapi yaptılar. Maccazzola ile taşıdıkları ağaçların ne durumda olduğunu Vincenti ile de endoterapinin detaylarını konuştuk.

        Francesco Maria Maccazzola: 3 yıl daha buradayız

        Taşıdığınız ağaçlara bakım yapmak için buradasınız, ne durumda ağaçlar?

        Taşınan ağaçların durumu gayet iyi... Bakım işlerini yapmak için buradayız. Taşınan ağaçların filizlendiğini gördük. Birkaç hafta sonra da yapraklanmaya başlayacaklar. Ağaçlara endoterapi yapacağız, bu sayede ağaçların filizlenmesi, yapraklanması ve köklenmesi çok daha hızlı ve verimli olacak. Canlı bir varlığın taşınmasından bahsediyoruz, dolayısıyla çok dikkatli olmamız gerekir.

        Endoterapi sadece taşınan ağaçlara mı uygulanıyor?

        Patolojik sorunları olan stres altındaki ağaçlara da uygulanabilir. Sağlıklı ağaçlar için çok gerekli bir işlem değil. Ağaç taşındıktan sonra kök balyası belli bir ölçüde küçültüldüğü için ilkbahar başlangıcında şoka girebilir ve bütün enerjisini filizlere verip bir sonraki seneye enerji saklayamayabilir. Endoterapi, ağacın enerjisini bir sonraki yıla saklaması için destek olur. Taşınan ağaçlara 3 yıl boyunca bakım yapmaya devam edeceğiz. n

        Endoterapi işleminde doğru damarı bulmak için ne yapıyorsunuz? Ağacın röntgeni mi çekiliyor?

        Özellikle şehir içindeki büyük ağaçların sağlık durumunu ve güvenlik sınıfını görmek için röntgenini çekiyoruz. Avrupa ülkelerinde bütün ağaçlar sayılıp kayıt altına alınıyor. 2 yılda bir görüntüleme işlemi yapılıp uygulanacak bakım işlemleri belirleniyor.

        Giuseppe Vincenti: Sultanahmet’teki at kestaneleri hasta!

        Endoterapinin avantajları neler?

        Çevreye ve insana zararı olmayan bir yöntem. Ağaca şırıngalanan karışım, sadece ağacın damarları içinde dolaşıyor, çevreye en ufak bir şekilde sızmıyor. Uygulama yapılan ağacın gövdesinde 7 milimetre çapında çok küçük bir delik açıyoruz. Bu deliğe karışımı enjekte edeceğimiz bir kapsül yerleştiriyoruz. Kapsül tıpkı ameliyatlarda atılan dikişler gibi zaman içinde eriyor, delik de bir yıl sonra kapanıyor.

        Endoterapi ne zamana karad uygulanabilir?

        İlkbaharın başından yaz sonuna kadar uygulama yapılabilir. Yalnız yazın çok sıcak günleri endoterapi için uygun değildir. Çok sıcak havalarda ağaç kendini kapatır, su hareketi olmaz. Bu yüzden enjekte edilen karışım ağacın damarlarında gerektiği gibi dolaşamaz. Endoterapi yapmak için sıcaklığın en az 10 derece olması gerekir. n Uygulamayı yapan kişilerin uzmanlık alanı nedir? Bu işlemi yapan kişilerin ormancılık fakültesinde eğitim almış olması şart. Ancak bu da yetmez; ağaç bakımı ve endoterapi konusunda deneyim kazanması gerekir.

        İstanbul’da endoterapi yapılması gereken ağaçlar var mı?

        İstanbul’a kısa bir süre için geldik, bu yüzden çok dolaşamadık ama Sultanahmet’te Ayasofya Camii’nin bulunduğu bölgedeki at kestanelerini gördük. O ağaçlar hasta, bakım yapılması gerekiyor.

        Endoterapi ne demek?

        Bu, ağacın gövdesinden doğal evrimine dönmesini hızlandırmak için yapılan bir işlem. İnsanların dolaşım sistemi gibi ağaçların da lenfatik sistemi var. Ağacın gövdesinden taşıyıcı damarlara şırıngayla uygulanan bu yöntemle karışım hem köklere hem de dallara ulaşıyor. Bu, basit bir işlem değil. Doğru taşıyıcı damarı bulup karışımı oraya enjekte etmek deneyim istiyor. Ağaçlara saldıran kırmızı böcekler ya da çeşitli hastalıkları önlemek için de bu yönteme başvuruluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ