Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Ceyda Erenoğlu erkeklerin maço olma nedenlerini yazdı

        Ceyda ERENOĞLU/ HT PAZAR

        Bu haberi “Her erkek maçodur” demek için hazırlamadık ama aramızda çok sayıda maço olduğunun da farkındayız. Kiminin babası, kiminin ağabeyi, kiminin kocası, kiminin sevgilisi... Peki nedir maçoluk? Yaradılışından dolayı kadının erkeğin egemenliğinde olması gerektiğini düşünen ve kadına üstünlük taslayan erkeğe “maço” deniyor. Maço erkek, sözünü geçirmek ve yetkisini sürdürmek için toplumsal veya fiziksel gücünü kullanmaktan hiç çekinmiyor. Bu anlayışta olanlara göre erkeğin önemi, değerleri ve ihtiyaçları kadınınkinden çok daha önde. İyi de bu erkekler kadınlara karşı neden bu kadar saygısız, kaba ve duyarsız? Yanıt hep aynı: “Onu koruyorum”, “İyiliğini istiyorum”, “Çok seviyorum”, “Çevre kötü mecburum”. Kadın aciz, korunması gereken ve çaresiz bir canlı sanki!

        Erkekler üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Anlara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meram Can Saka, “Maçoluk ataerkil toplumsal düzenimizin birçok çirkin özelliğini temsil ediyor” diyor ve sözlerini sürdürüyor: “Bu anlattıklarımız kadını ezen, toplumsal olarak daha alt pozisyonda olmasından faydalanan ve bu pozisyonu pekiştiren bir yineleme halidir. ‘Kadirizm’ örneğinin aksine maçoluk gerçek hayatta da yaşanabilir. Genellikle bir şaka gibi ele alınır ve karikatürize edilir. Bir tür haylazlık olarak da görüldüğü olur. Bu, erkek çocuklarının oyunlarında göz yumulan kırıp dökme örneğine benzeyen ve erkekliğin doğasından gelen bir hoyratlıktır.” Saka, “Kadın ve erkeklere toplumda ve ailede uygun gördüğümüz asli görev ve haklar cinsiyetlerin doğası, becerileri ve eğilimlerine göre değil, kadın-erkek arasındaki kurulu düzenin sürmesine yarayan toplumsal cinsiyet rollerine göre gerçekleşiyor” diyor. “Hepimize doğum anından itibaren makbul erkek ve kadın olmakla ilgili özellikler empoze ediliyor. Tüm davranış ve düşüncelerimizin de bu kalıplarla uyumlu gelişmesi bekleniyor. Erkek çocuklar için kırıp dökmeli, koşmalı ve bağırmalı oyunlar seçilirken kızlar hanım hanımcık evcilik oynayıp ev işi yapıyor. Bu nedenle kabul görmek ve takdir edilmek isteyen erkek saldırgan, rekabetçi, baskın ve işlevsel olmak zorunda hissederken kadın şefkatli, boyun eğen yapıda ve en hassas şekilde yetiştiriliyor.”

        MAÇOLUĞUN NEDENLERİ

        Erkeklerin kadınlar üzerinde yetki ve güce sahip olmaları sürdükçe kadınların her zaman daha fakir, işsiz ve eğitimsiz olacakları belirtiliyor. Maçoluk bu haksızlığın sürmesi noktasında erkeklerin işini kolaylaştırıyor. Kadınların eğitim almaları, iş bulmaları ve para kazanıp bağımsızlıklarını kazanmaları ise böyle bir muameleye devam etmenin mümkün olamayacağı anlamına geliyor.

        Maçolar hem toplumsal cinsiyetin kendilerine verdiği üstünlük ve adaletsizliğin olağanlığını kullanıyor hem de kadına karşı üstün olma noktasında sırtlarını yasladıkları sosyo-kültürel değerlerden destek alıyor.

        Kadınlar ise çoğu kez ahlâk, politik amaçlar, inanç veya ailesi için bu haksızlığa, saygısızlığa ve kabalığa göz yummak zorunda kalıyor.

        EN BELİRGİN MAÇOLUK DAVRANIŞLARI...

        • Kadının, erkek egemenliğinde olması gerektiğini düşünür.
        • Kadına üstünlük taslar.
        • Sözünü geçirmek için gücünü kullanmaktan kaçınmaz.
        • Kendisinde hayatındaki kadınlara karşı saygısız, kaba ve duyarsız davranma hakkı görür.
        • Bu tarz davranışların sorumluluk ve iyi niyetten kaynaklandığını ve bu durumun adil olduğunu iddia eder.
        • Hayatındaki kadınlardan mükemmel bir bağlılık, iffet ve özen beklese de kendisinde böyle bir sorumluluk görmez.

        ERKEKLERİN İŞİ DAHA ZOR

        Toplumsal cinsiyet rolleri içinde erkeklerin temel ihtiyaçlarıyla uyumlu olmayan erkeklik davranışlarını sürdürmelerinin bedeli yüksek oluyor. Bu nedenle erkekler kadınlara göre daha çok şiddet, daha fazla yalnızlık ve performans kaygısı yaşayıp daha fazla sağlık sorunuyla karşılaşıyor. Hayatla ilgili temel becerilerin çoğunu kadınlardan bekledikleri için boşanma ve eş kaybı gibi durumlar da onları daha fazla etkiliyor. Kısaca toplumsal cinsiyet kalıpları ve eşitsizlik hem kadınlar hem de erkekler için karşı çıkılması ve ortadan kaldırılması gereken oluşumlar olarak görülüyor.

        KADIN MAÇO ERKEK Mİ SEVER?

        Toplumda işlenen tecavüzlerin yüzde 98’i, cinayetlerin yüzde 88’i, saldırıların yüzde 87’si, aile içi şiddetin yüzde 83’ü erkekler tarafından gerçekleştiriliyor. Makbul bir erkek olabilmek; başta endişe, korku, üzüntü olmak üzere tüm bu duyguların inkâr edilmesini ve bastırılmasını gerektiriyor. Gerçek ihtiyaçları yerine erkeklik için gerekli olan tutumları sürdürmeye çalışan bireyde bir süre sonra öfkeyle birlikte şiddet içerikli davranış ve tutumlar gözleniyor. Prof. Dr. Saka, “Kadınlar maço erkekleri mi beğenir?” sorusuna, “Maçoluğun toplumsal kabul gören ve iktidara aday erkek davranışı olduğu doğru. Korunmak istenen birinin bu tarz bir kişiye sıcak bakması beklense de kimse saygısız, duygularını dikkate almayan, kendi duygularını ifade edemeyen biriyle birlikte olmak istemez” diyor.

        MAKBUL ERKEK KİMDİR?

        Toplumumuzda pek çok kişi erkekliği belirleyen ana özelliklerin kadını döllemek ve ailesini koruyup geçindirmek olduğunu düşünüyor. Ancak bu özellikler, makbul erkek olmak için yeterli görülmüyor. Saldırgan, rekabetçi, baskın, işlevsel, iddiacı, akılcı, duyarsız ve savaşçı özelliklere sahip olmak da makbul erkek olmanın şartları arasında yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ