Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Melik Demirel ragbici kızların hikâyelerini yazdı

        Melik DEMİREL/ HT PAZAR

        Ankara’nın kuru soğuğunda güneşli bir havada kadınların ragbi şölenindeyiz. Ankara Üniversitesi (ANKÜ), Eskişehir Çamlıca Gençlik, İzmir Bostanlıspor, Samsun Rugby ve Trakya Üniversitesi; ODTÜ Ragbi’nin ev sahipliğinde, Devrim Stadı’ndaki özel turnuvada mücadele ediyor. Maçlar 7’şerlik takımlarla 15’er dakikadan iki devre oynanıyor. Ragbi sert bir oyun; hele ki profesyonel maçlarda çıkan kavgalar bu sporun olağan hallerinden. Fakat Ankara’da sertlik baki ise de kavga yok. Hakemler, koçlardan ve oyunculardan seçiliyor. Sahadaki gönüllü hakemler ve erkek takımı antrenörleri, 7’li oyunu kadınların daha iyi oynadığında hemfikir. “İngiltere’deki maçlarda kadınlar çok daha şiddetli’’ diyorlar. Ama kadınların birbirlerine karşı erkekler kadar acımasız davranmadıklarını düşünüyorlar. 8 saat süren turnuvayı finalde Samsun’u yenen İzmir Bostanlıspor kazanıyor.

        TURNUVA GÜNLÜĞÜ

        Organizasyon sabah 8.00’de başladı. ODTÜ’lüler sahayı, şeritler çekerek ragbi kurallarına uygun hale getirdi. Sonra takımlar sahada buluştu, yan yana ısındılar. Ancak maçların başlamasıyla bu dostane hava yerini mücadele ve tutkuya bıraktı. O gün, henüz 16 yaşındaki bir oyuncu ilk maçına çıktı. Koçtan azar yiyince, devre arasında ağlayarak astımı olduğunu ama maçı bırakmamak için sakladığını söyledi. Maçlar sertti. Sahada kafa kafaya çarpışıp, çığlık çığlığa kıvrananlar oldu. İki kişi turnuvayı hastanede noktaladı. Birinin parmağına tel takıldı, diğerinin kolu sarıldı. Ancak sahada olan sahada kaldı. Bir ragbi geleneği olarak maçtan sonra oyuncular, en şık halleriyle bir araya geldi. ,

        MİLLİ TAKIM AVRUPA 6'NCISI

        Ragbinin yorucu idmanları, vücudun her bölgesini çalıştırıyor. En çok BESYO (Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu) öğrencileri tarafından tercih ediliyor. Futbol, basketbol, voleybol, artistik jimnastik, güreş, dağcılık başta olmak üzere pek çok alanda tecrübeli kızlar, ragbiye kolayca adapte oluyor. Tabii herkes ragbi oynayabilir. Türkiye’de kadınlar için Üniversite Ligi ve Türkiye Şampiyonası olmak üzere iki lig var. Ancak engeller mevcut ve çoğu, saha dışında başlıyor. İzmir Bostanlıspor’un genç teknik direktörü Nermin Cem, 15 yıllık futbol kariyerini antrenörle yaşadığı sorunlar nedeniyle noktalamış. 23 yaşında ragbi ile tanışmış. Takımın Fransız koçu görevden ayrıldıktan sonra spor bilgisine güvenerek takımı idare etmeye başlamış. Cem, geçen yıl Avrupa 6’ncısı olan Kadın Ragbi Milli Takımı’nda oynadı. Beden öğretmeni... Ancak devlet kurumlarına sınavsız atama bekliyor. Bunun için 10 kez milli takımda oynamak yeterli. Tamamı BESYO öğrencilerinden oluşan ANKÜ’lüler ise malzeme bulmanın zorluğundan yakınıyor.

        'RUGBY SEVENS'

        2016 Rio Olimpiyatları’nda yer alacak olan “Rugby sevens”, ilk kez 1883’te İskoçya’da oynandı. Rugby Union’daki 15 kişinin 90 dakikalık maçlarından ziyade, 7 kişinin daha kısa süreli maçlarda sahanın her yerine ayak bastığı bir oyun. Ragbiyi öğrenmek ve idman yapmak için ideal. Sürenin kısalığıyla tek günlük turnuvalar düzenlenmesi mümkün.

        'SİZE DÜŞMEYİ BİLE ÖĞRETECEĞİZ'

        ODTÜ Kadın Ragbi Takımı Antrenörü Didem Demir n “İdmana ilk kez gelen kızlara ‘Size düşmeyi bile öğreteceğiz’ diyoruz. Bazı takımlar spor bilgisi olan oyunculardan kurulu. Biz ise çok çalışarak arayı kapıyoruz. Futbol oynayan biri bu spora çok kolay adapte olabilir. İyi düzeyde oynamak için 1-2 yıllık düzenli idman lazım.” n “Ragbiye 19 yaşında başladım. 2 yıldır oynuyorum. Ayrıca uluslararası sertifikalı antrenörlük kursuna da katıldım. Bir hobim olsun istedim. Boğuşmayı da seviyordum. Boyum biraz uzundu. Oynadıkça yaşından daha olgun davranman gerekiyor. Sahada yaş değil unvan önemli. Saha dışında takımdaki herkes dostum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ