Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sezon trendlerini kullanma kılavuzu

        Yazlık deri Deri artık her mevsimin parçası! Özellikle ilkbahar gibi geçiş sezonlarında gardırobunuzun karşısına geçip sık sık deri değiştirmeye hazır olun. Nasıl giymeli? Deriyi kıştan farklı olarak yorumlamanın en stilli yolu renklerden geçiyor. Bordodan tabaya uzanan renkli derilerle stilinize deneysellik katabilirsiniz. Klasiklerden vazgeçemeyenlerdenseniz de zamansız siyahlar sizin için ilkbahar-yaz sezonunda etkisini gösteriyor.

        MODA

        Ege şıklığı ‘Gezgin ruh’ koleksiyonuyla Ege’de mavi yolculuğa çıkacak Kiğılı erkeği, sahil kasabalarının huzur ve rahatlık veren havasını şehirde de yaşayacak. Vintage gözlükler Sofistike vintage esintili Giorgio Armani’nin Frames of Life Koleksiyonu’nda akışkan biçimleri ve dengeli hacimleri vurgulayan mat metalde yeni ışık oyunları dikkat çekiyor. Annelere özel Swatch, güller kadranı ve aynı zamanda daha küçük bir daire oluşturan goncalarıyla Anneler Günü’ne özel saati ROSES4U ile bu özel günü taçlandırıyor.

        MODA

        Konsept mağaza Birbirinden büyüleyici gelinlik ve abiye tasarımların yaratıcısı Oleg Cassini, yalnızca abiye koleksiyonlarının yer aldığı ilk mağazasını İstanbul Marmara Forum’da açtı. Sıcak tasarımlar 2015 ilkbahar - yaz koleksiyonunda çarpıcı renkleri ve tropik çiçek desenlerini bahara özgü şık ve gösterişli bir görünümle sunan Gizia, sezona sıcak bir “Merhaba” diyor.

        LÜKS UCUZ &

        Esra Çoruh’u imfashion.com.tr sitesinden takip edebilirsiniz. Gucci 595 Euro Custommade 125.00 Euro Zara 49.95 TL Mudo 139 TL Alexander Wang 855 Euro Twist 179 TL Balenciaga 565 Euro Zara 169.95 TL Illesteva 240 Euro Mango 49.99 TL Sezonun öne çıkan trendleri nedir, tarzımıza nasıl uygulanır? Trendleri kullanma kılavuzuna göz atmadan sezon alışverişine çıkmayın Çiçek bahçesi Çiçek desenler ve tropik baskılar 2015 ilkbahar-yaz aylarının enerjisine enerji katacak. Çiçek boyutları büyürken renkler hiç olmadığı kadar çarpıcı ve göz alıcı. Büyük çiçek desenlerine bu sezon palmiyeler ve Karayipler’in rüzgârını getiren büyük yaprak deseni eşlik ediyor. Nasıl giymeli? Bu sezon kocaman çiçek açan bol elbiseler, rahat kesimler ve uçuşan etekler sizleri bekliyor. Yazın eforsuz şıklık elde etmek istiyorsanız, gardırobunuzda floral desenli elbiselere yer açın. Tek parça olması ve hemen her ortamda giyilebilmesi, çiçek desenli elbiseleri yaz gardırobunuzun demirbaşlarından yapacak. Genç tasarımcı Aslı Filinta’yı İstanbul Moda Haftası’nda ararken Çin’de bulduk. Genç tasarımcı marka sürecini ve Uzakdoğu pazarını anlattı MBFWI’de gözlerimiz Aslı Filinta’yı ararken Çin’de defile yaptığını öğrendik. Aslı Filinta, ilhamını Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirinden alan 2015 sonbahar- kış koleksiyonunu, Çin’de düzenlenen Shenzen Fashion Week kapsamında sundu. Türk gelenekselliğini global moda alışkanlıklarıyla yoğuran Filinta, çalışmalarını HT Cumartesi’ye anlattı. n

        Bilkent Üniversitesi’nde ekonomi okuduktan sonra New York’a taşınıp Parson’s’ta moda tasarım okudun. Çocukken tasarımcı olmayı hayal etmiş miydin? Hiç etmemiştim. Ekonomi bölümünde kendimi vererek okudum, başka türlü mezun olamazdım zaten. Parson’s, o yıllarda epey popülerdi ve New York’a taşınmak için moda bir bahaneydi. Parson’s’tan mezun değilim, dersler aldım, ancak aldığım her dersi de geri bıraktım. Moda eğitimim olmadığı için de kendi markamı kurdum. Ben yaparken öğrenmeyi tercih edenlerdenim, yıllarca okullar okumaya sabrım yok pek. Ekonomi okumam, satış olmadan işin var olmayacağını anlamamdaki en önemli etken. Moda sektöründe arz ve talep eğrisinin dikiş tutturması çok önemli.

        ‘O TEK ÇOCUĞA, DİLEDİĞİ GİBİ HARCAMA LÜKSÜ VERİLDİ’

        Shenzen Fashion Week senin için nasıl bir tecrübe oldu? Gelişmekte olan bir pazar Çin. Ailelerin tek çocuk yapma zorunluluğu vardı, ekonomik durumları hızla düzelince de o tek çocuğa dilediği gibi harcama lüksü verildi. Şu anda modayı Hong Kong’dan takip eden ama Çin’den alışveriş yapan genç bir tüketici kitlesi var. Biz ilk başladığımız sezondan beri Hong Kong pazarında kuvvetliyiz, öyle olunca Çin’den de yoğun talep aldık, onu değerlendiriyoruz. Satışımız orada kuvvetli olduğu için yeni koleksiyonun tanıtımını da orada yaptık. Çin pazarına girerken mutlaka orada yaşayan ve o ülkenin vatandaşı olan insanlarla işbirliği yaparak ilerlemek önemli, bizim de satış ve tanıtım çalışmalarımızı yaptığımız bir showroom’umuz var. Geçen sezon Guangzhou’da W Hotel’de bu sezon ise Shenzhen Moda Haftası’nda defile yaparak Shanghai Moda Haftası’na katılıyoruz.

        Shenzhen’de sergilediğin koleksiyonda Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirinden ilham aldın. Neden Nâzım Hikmet? Fazıl Say’ın Nâzım Hikmet Oratoryosu’nu dinledim. Bilkent Senfoni Orkestrası ve Devlet Çok Sesli Korosu’na Genco Erkal’ın “Yaşamaya Dair” adlı şiiri seslendirmesinden çok etkilendim. Dinledikçe büyülendim, büyülendikçe açıp şiirlerini okudum, okudukça daha da çok etkilendim. Tam da o sırada 2015 kış koleksiyonumu çıkarmam gerekiyordu, etkilenmemek imkânsızdı. Şimdi koleksiyonu baştan sona incelediğinizde bu şiiri okumuş oluyorsunuz, her kelimenin kıyafetlere dönüştürülmüş ifadesi yer alıyor. n Sergilediğin koleksiyondan bahsedelim. Detaylar, renkler, materyaller... Kadife kafes şeklinde şeritlere ve dantel elbiselere, renk olarak ise ekru, yeşil, lacivert ve turkuvazlara yer verdim. 2015 kış koleksiyonu için Milano’da yaşayan, yetenekli iç mimar Ceren Şişik’in, yaşamı anlatan fotoğrafını desen olarak uyarladım. Ayrıca bu sezon kadife, ipek, kaşmir, yün ve pamuklu kumaşlarla çalıştım.

        FATİH SULTAN MEHMED’İN GÜL KOKLAYAN MİNYATÜRÜNDEN ESİNLENDİM

        Yerel izler barındıran tasarımlar yapıp aynı zamanda global moda dünyasında yer almanın zorlukları neler? Kendi tarihimi, kültürümü, köklerimi araştırmak, içlerinde beynimde bir kıvılcım yaratan hikâyeler bulmak beni bu yoğun tempolu işe bağlayan tek nokta ve bu benim lüksüm. Birkaç sezon önce Mimar Sinan’ın muazzam eserlerinden, sonra Fatih Sultan Mehmed’in gül koklayan minyatüründen esinlendim. Bu ağır iş yükünün içinde kendime öğrenme süreci yaratmış olmaktan çok mutluyum.

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’da (MBFWI) gözlerimiz seni aradı...Önümüzdeki sezon Aslı Filinta’yı MBFWI’de görebilecek miyiz? İstanbul Moda Haftası’nda yer almak ve koleksiyonumu göstermek istiyorum ancak zamanlama olarak iki ayrı kıtada olmak mümkün değil. Satış kanallarımız ağırlıklı hangi ülkede ise sunum önceliğini oraya vermeye çalışıyoruz. Paris Moda Haftası’ndan döner dönmez Çin’deki moda haftalarına girdiğimiz için İstanbul’u kaçırıyorum.

        Daha önce uluslararası defile yapmış mıydın? Daha önce Berlin Moda Haftası’nda sunum yaptık, geçen sezon Guangzhou’da bir defile yaptık. Bu sezon da 2015 sonbaharkış koleksiyonumuzu Shenzen Fashion Week’te sunduk. Sert geçen kışın ardından baharın gelişine pek bir sevindik. Kat kat giyinmekten sıkıldığımıza göre tiril tiril cool parçaları gardırobumuzun başköşesine koymanın tam sırası. 2015 ilkbahar-yaz sezonunda 70’lere yolculuk yaparken hippi tarzların ve sportif parçaların başrolde olduğunu görüyoruz. Peki sezonun öne çıkan trendlerini nasıl giymeli ve tarzımızı nasıl oluşturmalıyız? Sezon alışverişine çıkmadan önce “trendleri kullanma kılavuzuna” mutlaka göz atın. Denim başrolde Bu sezon denim dosyası da oldukça kabarık; her tarza hitap eden denimlerle seksi ya da casual görünmek mümkün. Elbette denimler, gündüzden geceye taşınabilir fonksiyonel parçaların başında geliyor.

        Nasıl giymeli?

        2015 yaz sezonunda farklı denim yorumları podyumlardaki yerini aldı. Patchwork temalı denim elbiseler, tulum ve eteklerin yanı sıra denim on denim kombinler rahat yaz stilini işaret ediyor. 90’larda olduğu gibi tüm görünümünüzü ele geçirmek isteyen denimlere gardırobunuzda yer ayırın. Tarzınıza hitap eden denim parçalarla “Ne giyeceğim?” derdine son verebilirsiniz. Denim, risksiz ve şıklık garantili parçadır unutmayın. Romantik yaz Yazın en güzel yanı, bir elbiseyle tüm romantizmi üzerimizde hissedebiliyoruz. Bu sezon tasarımcılar romantizmin dozunu artırıyor ve romantik parçalarla kadınları aşka davet ediyor. Nasıl giymeli? Fırfır, plise, püskül, dantel, örgü detaylar, floral baskılar, pastel tonlar, incecik hafif kumaşlar ve hatta transparan... Bu romantik ve modern detaylarla yazın romantik havasını üzerinizde taşıyın. Bu bir maksi elbise ya da etek olabilir. Çok düşünmeden üzerinize hafif bir şeyler alın ve çıkın. Haki şıklığı Safari ve militer akımın en şık temsilcisi haki yeşiller, 2015 yaz sezonunda da karşımızda. Nasıl giymeli? Nisan yağmurlarını aklımızdan çıkarmıyoruz ve haki renkli trençkot ya da parkalarla serin bahar ve yaz akşamları için önlemimizi alıyoruz. Haki tonlardaki ceket-şort takımlarla da şehirde safari havası yaşıyoruz. Uzakdoğu’ya yolculuk Judo teması, 2015 ilkbahar-yaz sezonunun en dikkat çekici trendlerinden. Uzakdoğu esintili elbiseler ve aksesuvarlarla bu sezon farklı görünmeye hazır olun. Nasıl giymeli? Kimonolar, geçen yazki popülerliğini korurken geleneksel Japon kıyafetlerinden esinlenilen obi kemerler ve kuşaklar, ince belleri sarıp sarmalamaya geliyor. Gömlek elbise Gömlek elbiseler, bu yaz tüm ihtişamıyla geri dönüyor. İstenirse bohem tarzlarda salaş, istenirse ince bir kemerle hanım hanımcık...

        Nasıl giymeli?

        Rahat ve incecik kumaşlarıyla gömlek elbiseler, gündüz sandaletlerle; zarif kesimli kemerli gömlek elbiseler ise gece pump’larla... Maskülen kadınlar Androjen modası bu sezon da güçlü, maskülen ve kendine güvenen kadınlar için tüm hızıyla devam ediyor. Maskülen takımlar, smokin ceketler, yelekler, sigaret pantolonlar bu sezon da başımızın tacı. Nasıl giymeli? Önümüz yaz olduğuna göre takım elbiselerde revizyona gidebilirsiniz. Beyaz gömlek ve blazer ceket yerine takım elbisenizi yaza uyarlayabilirsiniz. İnce askılı bir üst, üzerinize aldığınız sezonun hit parçalarından yelek ve bol paça pantolon ile bu sezon maskülen şıklığınızı konuşturabilirsiniz. Ayağınıza seksi bir pump ya da loafer ile işte hazırsınız! Atletik duruş Sportif, cool ve rahat parçalar bu sezon da başımızın tacı. Tasarımcılar bu sezon atletik kalıplara lüks detaylar ekleyip estetik, fonksiyonel ve sofistike parçalar ortaya çıkardı. Nasıl giymeli? “Atletik” denilince aklınıza sadece sweatshirt ya da sneaker’lar gelmesin. Asimetrik kesimler, salopetler, deriler, kapüşonlar, atletik çizgiler ve dikkat çeken renklerle bu bahar çok daha rahat, şık ve feminen görünebilirsiniz. Bunun yanı sıra lüks ve fonksiyonel spor kıyafetlerinizin çok amaçlı olduğundan ve farklı parçalarla da kombinlenebileceğinden emin olun. Sezon trendlerini kullanma kılavuzu ‘Modayı tasarımcılar değil ABD ve İngiltere yönetiyor’ n Dünya modasında neler olup bitiyor? Sen bu oluşumun neresinde duruyorsun? Daha dünya modasında geçerli olan “yol X zaman” formülünün başındayım. Dünya modasını ise tasarımcıların değil, ülke politikalarının yönettiğini düşünüyorum. Örneğin bugün köklü Fransız Modaevleri’nin başına Amerikan tasarımcılar getiriliyor. Mark Jacobs yıllarca Louis Vuitton’un başındaydı. Alexander Wang’in Balenciaga’nın başına geçmesinin sadece tasarımcının yeteneği veya başarısıyla gerçekleşmediğini düşünüyorum. CFDA gibi çok kuvvetli moda kuruluşları var, yetenekli olan tasarımcıyı 10 yıl öncesinden hazırlamaya başlıyorlar. Çeşitli ödüllerle destekliyor, dünyaya isimlerini duyuruyorlar ve hazır olduğunda da moda dünyasında rakibi olmayan ülke Fransa’ya ihraç ediyorlar. Böylece Fransız markalarının tarifi bile Amerikalı tasarımcı yönetimine geçiyor. Bu politikaları Amerika ve İngiltere çok başarılı yönetiyor.

        Markan için gelecekteki hedeflerin neler? Markalaşma bir süreç. Hangi ürünün bana ait olduğu artık anlaşılıyor. Bunu satış ve basınla destekleyerek istikrarı göstermek çok önemli. Asya pazarına yöneldik, ama bu pazarı tasarladığım ürünler kendileri seçti. 10 yıllık iş planımızda pazar hedeflerimizi tutturmak var. Henüz 7 yıl oldu, daha işin başındayız!

        Yurtdışındaki satış noktaların nereler peki? Ağırlıklı olarak Asya ve Ortadoğu pazarında konumlanıyor ürünlerimiz. Bu sezon Opening Ceremony NY, Galaries Lafayette Paris ve Çin eklendi. Rahatlık arayanlara Ayakkabı ve aksesuvar markası Greyder’in 2015 ilkbahar-yaz koleksiyonu; rengârenk, rahat ve şık tasarımlardan oluşuyor. Burberry Michael Kors Michael Kors Versus Alexander Wang Jean Paul Gaultier Chloe Gucci

        ‘Çin pazarını tasarımlarım kendi seçti’

        Balmain Kezo Monokrom Her sezon karşımıza çıkan monokrom kombinler, bu sezonun da olmazsa olmazlarından. Geometrik desenler ve çizgilerle monokrom parçalar, yazın favorilerinden. Nasıl giymeli? Siyah ve beyazın muhteşem uyumunu bu sezon mutlaka üzerinize taşıyın. Desenler konusunda özgürsünüz ister monokrom desenli bir elbise isterse siyah ve beyazla oluşturduğunuz cool bir kombin; karar sizin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ