Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Neşe Şenol, kadın futbolcularla konuştu

        Kızlar Sahada, Türkiye’nin en yüksek katılımlı özel kadınlar futbol turnuvası. Alanında bir ilk. 2012’den beri 3 ayrı turnuva şeklinde düzenleniyor: Gençlik Kupası, Kurumsal ve Takımını Kur Gel... Gençlik Kupası, martta tamamlandı. Sırada, mayısta İstanbul, haziranda Ankara’da düzenlenecek diğer iki turnuva var. Bu organizasyonun bir özelliği de katılımcıların sahadaki sonuçların dışında ödüllendirildiği Fair-Play, En Ateşli Taraftar, En Yaratıcı Pankart ve Ekip Ruhu kriterleri... “Kızlar Sahada”nın Proje Koordinatörü Melis Abacıoğlu. Abacıoğlu, kendini spora adamış bir kadın. Aynı zamanda, 1800’ün üzerinde üyesi bulunan sağlıklı yaşamaya ilham veren “Hareket Candır!” grubunun ve Actifit’in kurucusu... Genç sporcu, “Kızlar Sahada” projesiyle 2013 ve 2014 senelerinde toplam 850 kadını sahaya çıkardı. Hedefi, bu sayıyı 100 bine ulaştırmak! Melis Abacıoğlu ve Takımını Kur Gel Turnuvası’nın en güçlü ve tecrübeli takımlarından “Notre Michel”in oyuncularıyla yeşil sahada kadın olmak üzerine konuştuk.

        AÇEV'LE İŞBİRLİĞİ

        Kızlar Sahada’nın geçen yılki tüm seyirci gelirleri, sporla topluma katkı yaratmak için Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın “Hadi Beni Harekete Geçir” projesine bağışlandı. Bu gelir ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) aracılığıyla Eyüp Merkez Ortaokulu’ndaki 10-16 yaş arasındaki 700 çocuğun gönüllü gençlerle birlikte sporla tanışması sağlanıyor. Bu yıl ise AÇEV’le işbirliği yapılıyor, Baba Destek Programı (BADEP) adı altında babalara 13 haftalık cinsiyet eşitliği konusunda eğitim veriliyor. Amaç, kız çocukların sporla daha fazla iç içe olması...

        Melis Abacıoğlu: Yüzde 95 futbolla ilk defa buluşuyor

        ■■ Kızları, böyle geniş bir organizasyon altında sahaya çıkarma fikri nereden çıktı?

        Erkek arkadaşlarımız düzenli olarak halı saha maçı yapıyor. Onlara sosyal medya üzerinden meydan okuduk. Bizi kısa ve kibar bir cevapla sepetlediler. Biz de “Kendimiz oynarız” dedik. Akatlar’da sahaya çıktık. Futbolun doğasındaki takım ruhu içinde kendimi ne kadar rahat ifade edebildiğimi ve ne kadar ait hissettiğimi gördüm. Maç bittiğinde tek düşündüğüm, bunu nasıl yüz binlerce kadına götürebileceğimizdi. Bu sorudan “Kızlar Sahada” ortaya çıktı.

        ■■ Futbol çoğu zaman erkeklerle birlikte anılıyor. Kadınlar açısından durum nasıl oluyor?

        Evet birçoğumuz “erkek egemen bir spor” diye düşünüyoruz futbolu. Ancak kızlar bu konuda çok başarılı. Kadının ruhunda birlik ve beraberlik vardır. Tıpkı futboldaki gibi. Ama her sporda olduğu gibi futbolda da altyapı çok önemli. Ne yazık ki birçoğumuz futbol oynamadan büyümüşüz. Halihazırda altyapısı olan kadınlar tabii ki fena halde yetenekliler! Ancak bizim turnuvanın yüzde 95’ini daha önce hiç futbol oynamamış kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle de yetenek yerine takım ruhu ve takımıyla bütünleşip çalışkanlığıyla futbol becerilerini geliştiren kadınlar öne çıkıyor.

        ■■ Yeşil sahadaki takım ruhu adına neler söylemek istersiniz?

        Çok özel bir deneyim bu! Takım ruhu ile zayıflamaya karar verip 32 kilo veren ekipler; genel müdürlerini ikna edip kadın-erkek karışık gösteri maçları yapanlar; takımca sigarayı bırakanlar; tütüleriyle ya da çılgın kızılderili maskeleri ile sahaya çıkanlar... Bu sahada takım ruhu ile çok ciddi ve heyecan verici dönüşüm hikâyeleri çıkıyor. O kadar çok hikâye var ki! En unutamadığım kare, babasının elini tutmuş avazı çıktığı kadar hayretle bağıran kız çocuğudur: ‘‘Babaaaa baaabaaaa bak annem futbol oynuyor!’’

        ■■ İddialı, renkli forma tasarımlarınız var.

        İlk senemizde Swarovski taşlı formalar, ikinci sene voleybol kesimi dar kalıp formalar kullandık. Bu sene “BU BAŞŞK’A” ekibinin tasarımlarıyla şaman hayvanı desenleri ve daha farklı formalarla sahada olacağız.

        TURNUVANIN İDDİALI TAKIMI NOTRE MİCHEL

        2007’den beri bir arada olan Notre Michel takımı Saint Michel Lisesi ve Dame de Sion’lu öğrencilerin toplandığı, turnuvanın favori takımlarından. Sloganları da 2007’den beri “Gel’in Kapışalım!”. Takımın kaptanı Zeynep Ece Dündar’ın futbol tutkusunu Şifo Mehmet hayranlığı ateşlemiş. Sahada kadınların birbirlerine erkeklerden daha nazik davrandığını ama rekabetin azalmadığını söylüyor. Defans oyuncusu Nur Akmandil ise “En az erkeklerin maçları gibi kıran kırana geçiyor maçlarımız” diyor. Ezgi Can ise son noktayı koyuyor: “Valla ojem bozulsa, tırnağım kırılsa hoşuma gitmez ama o atmosferde bunlar ikinci planda. Süslenip gösteriş yapmaya çıkmıyoruz, oyunumuzu oynamak için sahadayız!”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ