Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Psikolog Bedriye Hülya, Türkiye’nin ilk çocuk hareket üssü Muzipo Kids’i kurdu

        HT MAGAZİN

        Günümüzde sadece yetişkinler değil çocuklar da obeziteyle mücadele ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye’de çocukların %10’u obez, %20’si fazla kilolu, %72’si ise hareketsiz bir yaşam sürüyor. Çocukların %96.8’i hafta içinde 2 saatten fazla televizyon izliyor, hafta sonunda bu süre daha da artıyor. Günde yaklaşık 3 saat boyunca bilgisayar, iPad, cep telefonu, Playstation gibi ‘aşırı’ teknolojiye maruz kalan çocuklar giderek hareketsizleşiyor, yalnızlaşıyor. Yarattığı B-Fit markasıyla Türkiye’de 50’den fazla şehirde 200 merkezde kadınları spor yapmaya teşvik eden, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ‘örnek işkadını’ olarak gösterdiği Psikolog Bedriye Hülya, çocukları teknoloji bağımlılığından uzaklaştırıp kendi yaş gruplarıyla beraber sosyalleşmelerini sağlamak, toplumda erken yaşta egzersiz ve oyunun önemiyle ilgili farkındalık yaratmak için Türkiye’nin ilk çocuk hareket üssü Muzipo Kids’i kurdu.

        AMAÇ HAYATA HAZIRLAMAK

        Bedriye Hülya “Amacımız hareketi seven nesiller yetiştirmek. Hareketi, oyunu ve eğitici hobileri erken yaştan itibaren hayat tarzı haline getirmek. Her gelir seviyesinden çocuğun hareket edebileceği alanlar oluşturmak” diyor. 18 ay-12 yaş arasındaki çocuklar için kurulan, Türkiye genelinde 4 şehirde yer alan 18 merkezde çocuğun gelişimi bir bütün olarak ele alınıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, bilimsel yaklaşım, problem çözme, yaratıcılık, çocuk hakları programlarının yanı sıra bilim, teknoloji ve sanatla ilgili etkinlikler de düzenleniyor. Yaratıcılığı artırıcı oyun, drama, müzik, ritim gibi atölyeler, partiler ve grup aktiviteleriyle çocuklar sosyalleşiyor ve hayata hazırlanıyor.

        ÇOCUĞU PROJE OLARAK GÖRMEYIN

        Bedriye Hülya, ailelerin çocuklarını proje olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini söylerken “Çocuklar hayatı oyun oynarken keşfediyor ve hayata hazırlanıyor, okul çağında da oyun ve harekete ihtiyacı devam ediyor. Diğer yandan birçok anne babaysa oyunu küçük çocukların oynayacağını düşünüyor. Çocukları ilkokula başladığında oyunu kısıtlıyor ve ders çalışmaya odaklanmalarını bekliyor. Belli sınıflarda, sınavlar yaklaştıkça sporu da zaman kaybı olarak görebiliyorlar. Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor” diyor.

        Çocuğun en yakını yetişkinler

        Okul-ev arasında hareketsiz bir yaşam sürmek çocukların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını tehdit ediyor. Bedriye Hülya “Enerjisini doğru şekilde kullanmaya fırsat bulamayan çocuk, aşırı hareketlilik, davranış sorunları, özgüven problemleri yaşayabiliyor. Çocuklar için her şey hazır sunuluyor ve araştırma, keşfetme, üretme, deneyimleme imkânı bulmakta güçlük çekiyorlar. Gelişimleri için en önemli dönem olan 0-6 yaş arasında yaşıtlarıyla arkadaşlık etme fırsatı bulamıyorlar, çoğunun en yakın arkadaşı ailedeki bir başka yetişkin. Biz çocuklara sosyalleşmeyi, paylaşmayı, sıra beklemeyi, dürtülerini kontrol etmeyi, isteklerini ertelemeyi, ihtiyaçlarını kabul edilebilir davranışlarla ifade etmeyi ve takım çalışmasını öğretiyoruz” diyor.

        HANGI YAŞTA HANGI EĞITIM?

        18-24 ay: Oyun formatında uygulanan programla, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimleri destekleniyor.

        2 yaş: Hem fiziksel aktivite hem de atölye zamanı biraz daha uzun. Bu grupta da amaç eğlenirken öğrenmeyi sağlamak.

        3 yaş: Hareket eğitimi ve oyun grubunda çocuklar eğlenirken aynı zamanda cimnastik alt yapılı programlarla denge, tırmanma, vücut koordinasyonu, sıçrama, duruş (postür), kas kuvveti, dayanıklılık vb. becerilerini geliştiriyorlar. Atölye çalışmaları ise daha da çeşitleniyor. 12 yaşa kadar devam eden hareket derslerinde spor ve hareket alışkanlık haline getiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ