Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Sahillere bir haller oluyor, yetkililer ne yapıyor?

        Esra BOĞAZLIYAN / HT GAZETE

        Geçen hafta boyunca, İstanbul’un muhtelif sahillerinden çarpıcı kareler taşımıştım bu sütunlara... Beşiktaş Kabataş, Tuzla Mercan Koyu ve Avcılar’dan... Hepsinin ortak paydası deniz kirliliğiydi... Deniz yüzeyinin kalın bir tabakayla kaplanması, suyun kahverengiye dönmesi, çevre sakinlerinin tepkisini çekmiş, sahillerde denetim ve araştırma başlatılması istenmişti. Ne var ki her üç bölgedeki kirlilikle ilgili yetkililerden tek satır bir açıklama gelmemişti. Bu arada Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’yla bir röportaj yapmış ve Mercan Koyu’ndaki vahim tabloyu sormuştum. Başkan Yazıcı da ellerinden geldiği kadar sahil denetimi yapıp denizi kirletenlere ceza yazdıklarını söylemişti. Hatta Başkan Yazıcı, denizi kirletmenin cezasının ağır olduğunu da şu sözlerle aktarmıştı: “Denize bir bardak çay dökmenin cezası 90 bin TL. Gemiden bir bardak çay dökmüşler anında ceza yazıldı. Denizin bu denli ciddi ceza ve yaptırımları var.”

        CEZA VAR DA...

        Evet bu yaptrımlar belki kâğıt üzerinde var ama pek de bir işe yaradığı söylenemez. Zira deniz kirliliğiyle ilgili şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Bakın dün yine insanın içini sızlatan kareler geldi Şikâyet Hattı’na... Bu gördüğünüz fotoğrafları, duyarlı bir okuyucumuz, Tuzla 1. ve 2. etap sahilinde çekmiş. Gözlemlerini de şöyle anlatmış: “Tuzla sahilinde çocukluğunu geçirmiş, büyümüş ve sahilin her karesinde ayrı bir anısı olan bir gencim. Son yıllarda iş yoğunluğum gereği Tuzla’ya sık uğrayamıyorum. Son dönemde vakit bulup, Tuzla’ya geldiğimde ise sahil şeridinde ve denizde ürpertici bir şekilde kirlilik görmeye başladım. İlk olay Mercan Koyu’nda gerçekleşti. Orada gözlemlediğim deniz yüzeyinde kirlilik ve su renginin değişmesi dikkatimi çekmişti. Ne yazık ki deniz kirliliği sadece Mercan Koyu’nda değil, Tuzla 1. ve 2. etap sahillerinde ve merkez sahilindede durum hiç de iç açıcı değil. Üzüldüğüm taraf, bu konu hakkında bilgilendirme yapılmaması, gözle görülen bir temizleme ve düzenleme çalışması olmaması ve de en kötüsü yaz aylarında burada denize girilecek olması. Eğer gerekli önlemler alınmazsa birçok insanın bu kirliliklerden hastalık kapması ve geri dönülmez sonuçlarla karşılaşılması kaçınılmaz.”

        KÜNKTEN NE AKIYOR?

        Tuzla merkez sahilinden gelen fotoğraflar korkutucu ve düşündürücü... Künklerin olduğu noktada çamur tabakası oluşmuş durumda. Suyun rengi de kahverengi olmuş.

        İDO’dan gürültü cevabı

        Önceki gün, Bostancı-Kabataş hattındaki deniz otobüsleriyle seyahat eden yolcuların şikâyetlerine yer vermiştim hatırlarsanız. Yolcular, deniz otobüslerindeki televizyonların sesinin sonuna kadar açıldığını ve gürültü kirliliği yaratıldığını söylüyordu. Ayrıca, koltukların da gıcırdamasından yakınıyorlardı. Bu şikâyetler üzerine İDO şu açıklamayı yaptı:

        ‘SORUN GİDERİLECEK’

        “Şehiriçi ve dışı hatlarımızdaki deniz otobüsü ve hızlı feribotlarımızda yayın yapan İDO TV kanalımız, 7’den 70’e tüm yolcularımıza hitap eden belgesel, haber, eğlenceli video ve tanıtım programlarıyla yayınını sürdüren, güncelleştirilen bilgi ekranlarına da yer veren, yolcularımızın büyük bölümünün seyahat sürecini keyifli geçirmesini sağlayan ve bunu tarafımıza iletilen beğeni ve takdir mesajlarından da takip edebildiğimiz dahili bir yayınımızdır.

        Son dönemde özellikle belgesel içeriklerinin yayınları sırasında, yolcularımızdan sesin yeterince duyulmadığı gibi geri bildirimler olduğu gibi tanıtım yayınlarına dönük olarak sesin fazla geldiği şeklinde geri bildirimler de olmaktadır. Ses seviyesiyle ilgili gelen istekleri de değerlendirerek, hem rahatsızlık vermeyecek hem de içeriğin anlaşılmasına ve takip edilmesine yardımcı olacak bir optimum ses seviyesi belirlemeye çalıştık. İDO yolcularının rahatı ve konforu her şeyin üzerindedir ve yeni geri bildirimlere uygun olarak gerekli adımlar da atılacaktır. Sadece belirtilen hatta sefer yapan bir deniz otobüsünde koltuk gıcırdaması olduğu tespit edildi. Sorun ivedilikle giderilecektir.

        Cadde’de dolmuş terörü

        Kadıköy-Bostancı arasında çalışan sarı dolmuşlarla ilgili şikâyetler sürüyor. İşte o mesajlardan biri... “Dolmuş şoförleri, birbirlerini ölümüne solluyor. Durak nedir bilmiyorlar. Her istedikleri yerde yan yana sıralanıp zaten içinden çıkılmaz haldeki Bağdat Caddesi trafiğini tamamen kilitliyorlar. Bisiklet ve motosiklet kullananların hayatını tehlikeye atacak hareketler yapmaktan kaçınmıyorlar. Resmi kapasite 7 yolcu olmasına rağmen 9 yolcu almaları da cabası tabii...”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ