Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bu baharın hit şarkıları!

        Sırma KARASU / HT CUMARTESİ

        Bahar denince aklıma hemen antik mitolojiden Persefophne gelir. Bilmeyenler için; Yeraltı Tanrısı Hades, tarım ve bolluk tanrıçası Demeter’in kızı Persephone’ye âşık olunca onu yeraltındaki krallığına kaçırır. Kızından olan Demeter, ağaçları yeşertmez, tarlalara ürün verdirmez. Sonunda Hades’le yaptıkları anlaşma sonucu Persephone kış ve sonbaharıkocası Hades’le, yazı ve baharı da annesiyle geçirir. Bahar, anneyle kızın kavuşması, kışın bekleme moduna geçen doğanın yeniden uyanmasıdır, mitolojiye göre...Aradan geçen binlerce yıl bahar yorgunluğu, bahar depresyonu gibi tanımlamalar getirdi. Bize kedi yavruları, kelebekler ve hindibaları getiren baharı coşkuyla karşılamamak yazık... Bu hafta sizlere baharın coşkusuna uygun bir playlist hazırladım.

        SLOGANİK COŞKU

        Sezen Aksu’nun “Şişt! Seni Yerler”inden beri bir türlü vazgeçilmeyen tutku: atarlı sloganlı şarkılar... Milletçe bu şarkıları artık nasıl seviyorsak, bu yazın şarkıları da deyimlerden, sloganlardan, külhanbeyli tavırlardan geçilmiyor. Sebebini anlamak zor değil, gece dışarı çıkınca platonik aşka, küskün olduğumuz sevgiliye felsefi sözlerle sitem edecek değiliz tabii. Gülşen, Türk pop müziğinin kutsal üçlemesi; yurtdışında albüm+klip (Londra), yabancı az ünlünün imajını taklit (FKA Twigs) ve ikili pekiştirmeyi (Bangır Bangır) bir araya getirip 15 senedir yaptığı aynı müziği bu defa biraz daha çaba harcayarak yaptığı için yaz hiti olma yarışına rakiplerinden birkaç adım önde başladı. Bu yazın favori olacak şarkılarından birkaç tane:

        Gülşen - Bangır Bangır

        Hande Yener - Naber

        Ayşe Hatun Önal - Güm Güm ft. Onurr

        Demet Akalın- feat Gökhan Özen - Nefsi Müdafaa

        İÇ HUZUR ŞARKILARI

        Popülerliği aleni olan şarkılardan az hatırlanan ya da gizli kalmış hazinelere yönelelim. Belki de mistik havasından, sitar ve rock’ı bir araya getiren parçalar baharın uçucu ve verimli doğasına muazzam uyuyor. Size bu bahar için ufak bir raga rock seçkisi hazırladım.

        Steely Dan – Do it again

        The Kinks – Fancy

        The Velvet Underground - Venus in furs

        Jeff Buckley – Dream Brother

        The Beatles – Norwegian Wood

        The Tea Party – The Grand Bazaar

        The Rolling Stones – Paint it black

        The Beatles – Across the universe

        KLASİKLER

        Stravinsky, Mendelssohn, Wagner, Grieg ve Mozart gibi klasik bestecilerin en büyük ilhamlarındandı baharın gelişi ve doğanın uyanışı. Gülşen’den Mozart’a nasıl geldim inanın ben de bilmiyorum. Sanırım sofistike müzikleri bahara daha yakıştırdığımdan... Notalarla çiçeklerin açışını, kuşun kanat çırpışını anlatan klasik müziği baharda dinlemek insana mutlak bir huzur veriyor.

        Antonio Vivaldi – La Primavera,” The Four Seasons; “Il cimento” No. 1

        Wolfgang Amadeus Mozart - Rondo for piano No. 1 in D major, K. 485

        Johann Strauss II - Frühlingsstimmen (Voices of Spring), waltz for orchestra (with voice ad lib), Op. 410 (RV 410)

        Edvard Grieg – An Den Frühling Op. 43/6

        Igor Stravinsky- Le sacre du Printemps

        Guillaume de Machaut- Rose, liz, printemps, verdure

        Beethoven - Violin Sonata No. 5

        Schumann - Im wunderschönen Monat Mai

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ