Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Tarihe damgasını vurmuş moda ikonlarının kusursuz zarafetlerinin arkasında tabii ki efsaneleşmiş tasarımcılar var

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        Hubert De Givenchy

        Audrey Hepburn

        Efsanevi Fransız tasarımcı Hubert De Givenchy ve Audrey Hepburn, 1953’te Hepburn’ün Sabrina filminin setinde tanıştı. Hepburn’ü Sabrina filminde giydiren Givenchy, moda terimine “Sabrina yakası”nı bu filmle soktu, ayrıca Hubert de Givenchy kadınlar için tasarladığı ve tarihe geçen ‘küçük siyah elbise’yi bütün dünyaya Audrey Hepburn ile tanıttı. Hepburn’ün şık, zarif, sade, rafine tarzı küçük siyah elbiseyle kusursuz örtüştü. Fransız tasarımcı Hubert De Givenchy ile başlayan hayat boyu dostluğu ve moda zevki Audrey’i aynı zamanda bir moda ikonu olma yolunda da emin adımlarla ilerletti. Audrey Hepburn, Hubert De Givenchy için o dönem ve sonrasında büyük bir ilham kaynağı oldu. Hepburn ve Givenchy’nin dostukları ve işbirlikleri Hepburn vefat edene kadar devam etti.

        Yves Saint Laurent - Loulou de la Falaise

        Bohem şıklığıyla bilinen, parizyen haute couture dünyasının öne çıkan ismi Loulou de la Falaise, modellik yaptığı dönemde Yves Saint Laurent ile tanıştı. Yves Saint Laurent’in 50’lerin sonunda parlamaya başlayan yıldızı onu, moda takipçilerinin iyi tanıdığı bir konuma getirdi. Loulou, Yves Saint Laurent ile muhteşem bir uyum yakaladı. 1966’da Yves Saint Laurent’in tasarladığı ikonik Le Smoking elbisesiyle bir moda klasiği haline geldi ve bu klasiğin ilham kaynağı ise Loulou de la Falaise idi. 1972 yılında Saint Laurent ile güçlerini birleştiren Loulou, moda evi için mücevher tasarladı. YSL’nin vazgeçemediği ilham perisi Falaise “Yves, kadınların partiye asalet ve cesaretle gitmesini isterdi” diyor.

        Hermes - Jane Birkin

        Jane Birkin, Hermes’in Birkin çantasının isim kaynağı... Hikâyesi ise şöyle: Jane Birkin’in bir uçak yolculuğunda Hermes markasının Fransız sahibi Jean Louis Dumas’la karşılaşır. Jane Birkin yanındaki hasır çantasının yetersiz olduğundan bahseder; büyük, kullanışlı, askıları yolculukta yanına aldığı özel eşyalarını taşıyabilecek kadar sağlam bir çanta bulamadığından dert yanar. 1984’te Hermes’in kreatif direktörü, Jane Birkin için siyah, esnek, sağlam bir çanta tasarlayıp kendisine gönderir. Adını da Birkin Çantası (Birkin Bag) koyarak tasarıma onun öncülük ettiğini belirtir. Sadece Hermes butiklerinde sınırlı sayıda bulunan çantalar, 80’li yıllardan günümüze geçerliliğini koruyarak moda kavramını da bir anlamda çürütmüştür.

        Nicola Formichetti - Lady Gaga

        Mugler Modaevi’nin kreatif direktörü olan ve Vogue Hommes Japonya için styling yapan Nicola Formichetti, Lady Gaga’nın imaj danışmanıydı bir dönem. Lady Gaga’yı en büyük ilham kaynağı olarak gösteren Formichetti, 2013 yılında başarılı şarkıcıyla yollarını profesyonel olarak ayırdı.

        Ann Demeulemeester - Patti Smith

        1978 yılında Royal Academy of Fine Arts Antwerp’te okumaya başlayan Ann Demeulemeester, özgün stileyle dikkat çekmeyi başardı. Ve günümüze kadar sürekli büyüyen bir marka ve ilham veren bir tasarımcı oldu. Tasarımlarındaki ilham kaynağı ise âşık olduğu ve ruh eşi olan Patti Smith. Horses albümü ile punk rock’ın doğmasında en etkili isimlerden Patti Smith tasarımcıya ilham kaynağı oldu. 1991’de sergilediği ilk defilesinde Patti Smith’in albümü muhteşem tasarımlarına eşlik etti.

        Christian Louboutin - Dita Von Teese

        Bu ikilinin işbirliği moda dünyasını her zaman heyecanlandırdı. Öncelikle Dita Von Teese için kırmızı tabanlı bale ayakkabısı tasarlayan Christian Louboutin daha sonra başarılı dansçıyla koleksiyon çıkardı. Burlesk dansının kraliçesi Dita Von Teese, Christian Louboutin ile birlikte geçen yıl bir kapsül koleksiyon hazırladı. 7 parçadan oluşan “XXXTIAN” isimli koleksiyonda gecelik ve iç giyim parçaları yer aldı ve bu koleksiyon büyük ilgi gördü.

        Karl Lagerfeld - Alice Dellal

        Blake Lively, Lilly Allen, Freja Beha veya Diane Kruger’den sonra bir dönem Karl Lagerfeld’in ilham perisi Alice Dellal oldu. Bir fotoğraf çekiminde karşılaştığı Alice Dellal’ın eşsiz tarzından etkilenen Lagerfeld, hiç vakit kaybetmedi ve modelle Chanel’in yeni çantası Boy Chanel için anlaştı. Chanel’in yeni koleksiyonu için kampanya yüzü olarak seçilen model, orkestra üyesi ve stil ikonu Alice Dellal, annesi Brezilyalı model Andrea Dellal’in güzelliğini ve zarafetini taşıyor.

        Nicolas Ghesquiere - Charlotte Gainsbourg

        Jane Birkin’le Fransız müzisyen-aktör Serge Gainsbourg’un kızı olan Charlotte, ayrıca aktris Judy Campbell’ın ve The Cement Garden’ın senaristi Andrew Birkin’in de torunuydu. Özgün stil yaratmanın, ona annesinden miras kaldığına şüphe yok. Annesinin mirasını devam ettiren Charlotte, aynı zamanda Nicolas Ghesquiere’nin de uzun yıllardır ilham kaynağı. Nicolas Ghesquiere Balenciaga’nın kreatif direktörüyken Charlotte tasarımcının ilham perisi olarak uzun süre markanın yüzü ve elçisiydi.

        Henry Holland - Agyness Deyn

        “Henry Holland” kim diye soracak olursanız House of Holland markasının yaratıcısı. Agyness Deyn, çocukluk arkadaşı Henry Holland’ın House of Holland markasını çıkarmasındaki en büyük destekçisi oldu. Henry Holland, kendi markası House of Holland için moda ikonlarını çıplak olarak karikatürize ettiği tişörtleri üretti. İngiliz tasarımcı, moda sahnesine 80’ler temalı sloganlı ve uzun tişörtlerle girmişti. En yakın arkadaşı Agyness Deyn’in de destekleriyle tanınan yeni nesil tasarımcılardan oldu.

        Marc Jacobs - Sofia Coppola

        Marc Jacobs’ın Louis Vuitton ile fırtınalar estirdiği yıllarda ilham kaynağı Amerikalı ünlü yönetmen, yapımcı ve oyuncu Sofia Coppola idi. Coppola, moda sektörünün ilham perisi ve Louis Vuitton çantalarının isim kaynağı. Marc Jacobs’ın parfümüne reklam yüzü olan Coppola, iş hayatında modayla ilgili birçok iş yapıyor. MET Costume Institute Galası’na birçok kez Marc Jabobs ile katılan Sofia, uzun bir süre tasarımcıların da ilham kaynağı oldu. Marc Jacobs, kendisi için “Genç, tatlı ve güzel, hayalini kurabileceğim bir kızın somut örneği” olarak bahsetti.

        Coco Chanel

        Coco Chanel bir döneme damgasını vuran ve kadınlara maskülen şıklığı öğreten ikonik bir isim. Kısacık saçları, koyu kıyafetleri ve inci küpeleriyle tarihin en şık kadınlarından biri kabul edilen “Coco” lakaplı Gabrielle Bonheur, kadınların korselerle kabarık ve çok şık elbiseler giydiği o dönemde ilk sigara içen, ilk saçlarını kısacık kesen ve ilk pantolon giyen kadın oldu. Coco Chanel, dönemin kadınlarına maskülen şıklığı tanıtmış oldu. Asıl önemlisi kadınlar, Coco Chanel sayesinde erkekler için değil, kendileri için giyinmeyi öğrendi. Chanel tarzıyla hem dönemindeki kadınlara hem de gelecekteki tüm moda akımlarına ilham kaynağı oldu.

        Marlene Dietrich

        Hem feminen hem de maskülen tarzları onun gibi kimsenin iyi taşıyamadığı bir gerçekti ve o hem film kariyeri hem de moda anlayışıyla tam bir stil ikonuydu. Geniş omuzlar, maskülen tarzlar ve abartılı makyajlar deyince akla gelen tek isim olan Marlene Dietrich’in yaşadığı dönemde giydiği birçok takım elbise, vatkalı güçlü omuzlarla yeni bir trendin başlangıcını yapan Elsa Schiaparelli imzası taşıyordu. Yeni bir moda akımı yaratan Dietrich, mükemmelcilik tarzıyla moda tarihine damgasını vurdu.

        Katharine Hepburn

        Pantolon giyerek döneminin tüm moda anlayışını değiştiren Katharine Hepburn, kendinden asla ödün vermeyen feminist tavrıyla gelmiş geçmiş en önemli stil ikonlarından ve tasarımcılara ilham veren en etkili isimlerden biri oldu. Erkeksi şıklığı yansıtan kıyafetler tercih ederek kadınlara daracık, hatlarını belli eden kıyafetler yerine farklı alternatiflerin de olduğunu gösterdi. Özgür, kendine güvenen ve ayakları yere basan kadınların rol modeli olan Hepburn, kişiliği ve tarzıyla herkesin takdirini kazandı.

        Grace Kelly

        Grace Kellly kendine has duruşuyla kadınlara ve tasarımcılara ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bir prenses olarak Grace Kelly, çabasız şıklığını yansıttı ve kendiliğinden, doğal zarafeti ve sadeliğinin yarattığı bir tarz oluşturdu. Bu stili, Kelly’yi pek çok tasarımcı ve moda severin gözdesi haline getirdi. Beyaz gömlekleri ve bandanalarıyla Kelly, moda dünyasında kalıcı yer edindi. Ayrıca geçmişte ve günümüzde Hermes çantalarına ilham veren isim oldu.

        Brigitte Bardot

        “Zarafet, estetik, kıvrım” deyince akla gelen 60’lı yılların stil ikonu Brigitte Bardot, seksi tarzıyla yaşadığı döneme damgasını vurdu. Feminen ve dişiliği gözler önüne seren kıyafetleri başarıyla taşıyan Bardot, kendi tarzından asla taviz vermedi. Brigitte Bardot stili sarı saçların etkisi yıllar boyu devam ederken Bardot’nun efsane güzelliği dillere destan oldu.

        Prenses Diana

        Kısacık sarı saçları, doğal güzelliği, her daim şık ve zarif elbiseleriyle “Utangaç Diana” olarak da adlandırılan prenses Diana, moda tarihindeki stil ikonları arasında yer alıyor. Tüm dünyada bilinen Diana stilini yaratan prenses, her zaman şık ve zarif görünmeye özen gösterirdi. Diana’nın kusursuz tarzı hâlâ günümüzde kadınlara ilham vermeye devam ediyor. Evlenirken giydiği gelinliği ve ölümüne kadar geçen sürede giydikleriyle de moda dünyasında kendi tarzını yaratan Diana, birçok tasarımcıya da ilham verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ