Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Gençler ilham alsın yeter’

        Dilek BİRGEN/HT PAZAR

        İSTANBUL’ 74’ü kurma amacın?

        İstanbul’un dünyayla olan kültür-sanat bağlarını daha üst seviyeye taşımak ve sağlamlaştırmak. Tabii bunun pek çok alt başlığı var. Ama genel olarak baktığınızda “Kültürler arası dinamik bir diyalog kurmak” da diyebiliriz.

        Ne gibi kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapıyorsun?

        İSTANBUL’74, Karaköy ve Galatasaray konumlu olmak üzere iki galeri olarak faaliyet gösteriyor. Bu galerilerde süreli sergiler düzenliyoruz. İlk sergimizi 2011 yılında Tracey Emin ile yapmıştık. Muhteşemdi. Bugüne kadar Angel Otero, Nicolas Pol, Robin Rhode, Waris Ahluwalia, Jonah Freeman ve Justin Lowe, Inez & Vinoodh, Delfina Delettrez Fendi ve Robert Montgomery’nin sergilerini gerçekleştirdik. Pek çoğu Türkiye’de ilk kez solo sergi yapıyordu. Yine yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz ve hâlâ devam etmekte olan Loulou de la Falaise mücevher sergimiz var. Bu serginin açılışını Rizzoli’den çıkan ‘Loulou de la Falaise’ kitabının iki yazarı Ariel de Ravenel ve Natasha-Fraser Cavassoni’nin katıldığı bir imza günüyle yaptık. Karaköy’deki galerimizde daha çok Türk sanatçıların işlerine yer veriyoruz. Sergiler dışında paneller, söyleşiler, film gösterimleri gibi farklı etkinlere de ev sahipliği yapıyoruz. Tüm bunların yanı sıra 2010’dan beri hayatımızda İstanbul Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali var ve önemli bir yer teşkil ediyor.

        ‘İSTANBUL SANAT FESTİVALİ HALKA AÇIK ÜCRETSİZ BİR FESTİVAL’

        Her yaptığın etkinlik ücretsiz mi?

        İstanbul Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali– IST.Festival halka açık, ücretsiz bir festival ve biz bunu çok önemsiyoruz. Türkiye’de gençlerin bu isimlerle bir araya gelmesi, onların deneyimlerini bizzat kendilerinden dinlemesi ve ilham alması festivalin temel amacı. Başından beri formatını bu şekilde belirledik.

        Peki nasıl kazanç sağlıyorsun?

        Galeri olarak da hizmet veriyoruz. Bu görünen yüzünün ardında, aynı zamanda kreatif ajans ve sanatçı temsili için platform olan ‘74STUDIO ve onun alt oluşumları var.

        Bu yılki IST. Festival’de neler vardı, hangi sergiler açıldı?

        Cuma günü İSTANBUL’74 Galatasaray’da Alex Prager sergisi açıldı. Prager’ın üretim pratiğini bir süredir biliyor ve takip ediyordum ancak 1 yıl önce New York’ta Lehmann Maupin’deki sergisi beni çok etkiledi. Fotoğraflarındaki sinematik kurgu gerçekten inanılmaz. Prager’in sanatsal üretiminin belirlediğimiz “gerçekçilik” temasına çok uygun olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle de festivalin açılışını özellikle Alex Prager sergisiyle yapmak istedik. Programın bizi özellikle çok heyecanlandıran diğer sergisi ise Francesco Carrozzini’nki... Etkinlikler bugün Soho House İstanbul’da devam ediyor. Pera Müzesi’nde gün boyu film gösterimleri yapılacak.

        Bu yılın festival teması nedir?

        Festival bu yıl ‘Sanat ve Kültürde Gerçekçilik Üzerine Diyaloglar’ temasını ele alıyor. Günümüzde sosyal medyanın gücü ve anında iletişim imkânları modern kültürü farklı şekillerde etkiliyor. Sanat ve kültürde özgünlüğü sağlamanın yeni yollarını keşfetmek bu yılki festivalin konusu...

        Yurtdışından katılmak için size ulaşan isimler oluyor mu?

        İlk yılından beri gerek yurtdışından gerekse yurtiçinden IST.Festival’e olan ilginin katlanarak arttığını görüyoruz. Bu bizim için çok sevindirici bir sonuç. Her yıl festival sona erdiğinde, ertesi yıl yine katılmak istediklerini söyleyenler oluyor. Festivale davet ettiğimiz ancak yoğun programları sebebiyle katılamayan isimler mutlaka bir sonraki festivalde yer almak istediklerini bize iletiyorlar.

        Nedir kriterleriniz?

        Ürettikleri işlerle yaşadığımız çağa şu veya bu şekilde yön veren insanlar olması başlıca kriterimiz.

        Festivale katılımcıların ne gibi avantajları olabiliyor?

        Onlar için hazırladığımız ağırlama programı sayesinde, şu an tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu İstanbul’u görünen ve görünmeyen yüzü ile tanımak şansını yakalıyorlar. Bu festivalin İstanbul’da yapılıyor olması, bizler için olduğu kadar onlar için de heyecan verici. Neticede yüzyıllar boyu kültür-sanatın köprüsü olmuş, çok zengin bir kültürel mirasa sahip bir şehirde gerçekleşiyor festival. Bunun yanı sıra, farklı disiplinlerden isimler bir araya geliyor. Festivalin tanıştırdığı isimler sonrasında birlikte projeler üretmeye başlayabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ