Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Yaz geldi, İstanbul’un sahil şeritlerindeki hareketlilik arttı

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Havaların ısınmasıyla beraber İstanbul’un sahil şeritlerindeki nüfus yoğunluğu da arttı. Sahiller sabah yürüyüşüne çıkanlar, köpeklerini gezdirenler ve hatta elinde mangalı kömürü keyif yapmaya gelenlerle doldu taştı. Teoride herkesin amacı 3 aşağı 5 yukarı aynı olsa da sahilden sahile insanların davranışları hatta seyyar satıcıların yoğunluğu bile değişiklik gösteriyor. Mesela Zeytinburnu sahilinde mangal dumanından görüş mesafesinin sıfırlandığı dakikalarda Bebek sahilinde neon renkli şortlarıyla koşan kadın erkek profilleri dikkat çekiyor. İstanbul’daki en kalabalık sahil yürüyüş yollarını gezdim ve aradaki farkları gözledim...

        AVCILAR SAHİLİ:

        Yapılan son düzenlemelerle beraber Ambarlı’dan Karayolları’na kadar uzanan şeritte uzun ve düzenli bir yürüyüş yolu, geniş yeşil bir alan ve çok sayıda park var. Yapımına kısa süre önce başlanan bisiklet yolu ise tamamlanmak üzere... Sahil, özellikle haftaiçi sabah saatlerinde yürüyüş yapıp huzur bulmak için ideal bir rota...

        Hafta sonları ise bambaşka bir formata bürünüyor. Üzerinde koca harflerle mangal yapmanın yasak olduğunu belirten tabelaların hemen yakınında kömürünü tutuşturmaya çalışan birçok mangal sever semt sakini güzel havayı fırsat bilip ziyafet çekiyor. Bunun yanında evden yemek masasının 6 sandalyesini getirmiş amcanın demleyip termosa koyduğu çayı, kahveyi içebileceğiniz seyyar kafeler de mevcut. Parklar tıklım tıklım dolu oluyor. Her yerde paten kayan, bisiklet süren çocuklar var. Sahilin en popüler noktası ise özellikle hafta sonları müşteri akınına uğrayan gece pazarı. Takıdan giyeceğe, oyuncaktan ev eşyasına birçok şey bulabileceğiniz bu pazar Avcılarlıların vazgeçilmezi. Ancak pazarın kurulduğu bölge dışında kalan alan geceleri hayli tehlikeli. Işıklandırma yeterli olsa da çoğunluğu erkeklerden oluşan gruplar sahilde yürüyenlere (özellikle kadınlara) rahatsızlık veriyor.

        BEBEK - ORTAKÖY SAHİLİ:

        Bebek sahili dünyadaki sayılı yerlerden biri bence... Fakat şöyle bir handikap var; araç trafiği gece, gündüz fark etmeksizin sinirinizi ve konsantrenizi bozmaya yetecek kadar yoğun olduğu için burada huzur bulmanız pek mümkün görünmüyor. Bebek sahilinde yürüyüş yapanlar ise, moda dergilerinden fırlamış gibi. Bebek trendine gelince... Neon renk mini şortlar ve göbeği açık spor kıyafetler...Birbirinden havalı kadınlar sahilde arz-ı endam ederken rahatsız edici herhangi bir davranışa da maruz kalmıyor..

        ZEYTINBURNU-BAKIRKÖY SAHİLİ:

        Bu yol, Bakırköy’den Yenikapı’ya doğru giderken Zeytinburnu civarındaki sahil şeridinin doldurulmasıyla sonradan yapıldı. Deniz tarafında yürüyüş, koşu, bisiklet yolları ve parklar var. Yol boyunca uzanan ücretsiz park alanları sahile otomobilleriyle gelmek isteyenler için çok büyük kolaylık. Ayrıca pek kullanılmıyor olsa da bisikletleri kilitlemek için yeterli sayıda demir bar da konulmuş. Şerit, Bakırköy ile Yenikapı araarasındaki en ideal yürüyüş rotası olsa da koşmak için elverişli olmayan kaldırım taşları ciddi manada spor yapmak isteyenler için önemli ölçüde engel teşkil ediyor. İstanbul’un birçok sahilinde görülen hafta sonu hareketliliği Zeytinburnu’nda zirveye çıkmış durumda. Öyle ki sahil şeridinden arabayla giderken bile içeri dolan mangal dumanı bunu anlamak için yeterli. Ayrıca buradaki mangalcılar sadece sahil tarafıyla yetinmeyip otoyolun kenarındaki en küçük çim alanı bile değerlendirecek kadar gözükaralar.

        BALAT-FENER SAHİLİ:

        Haliç üzerindeki Atatürk ve Haliç köprüleri arasında yer alan bu bölge İstanbul’da yürüyüş yapmanın en keyifli olduğu rota bence. 3 km uzunluğundaki bu sahil şeridi hafif esen rüzgârı sayesinde sıcağı hissetmenize de engel oluyor. Hafta sonu ve haftaiçini kıyaslarsak nüfus yoğunluğu açısından da öyle aman aman bir fark yok. Hatta termosuyla çay satan birkaç kişi dışında seyyar satıcıya bile rastlayamazsınız. Balat yolunun tek handikapı darlığı. Çünkü eğer sabahın erken saatlerinde ya da güneş batmadan hemen önce gitmemişseniz sürekli bir balıkçı oltasına takılmanız işten bile değil. Ayrıca bazen size gölgeniz kadar yakından yürüyen, bisikletle etrafınızda dönüp duran kişilere de rastlayabilirsiniz. Bütün bunlara aldırış etmediğiniz sürece haftanın 7 günü için çok ideal bir rota olduğunu söyleyebilirim. Sahile sıfır konumlanmış belediye tesisi de kahvaltı etmek ya da bir akşam kahvesi içmek için gayet uygun bir mekân. Bunun dışında eğer hafta sonu gezmesi için bu rotayı tercih edecek olursanız yemek yemek için sahil şeridi boyunca uzanan balıkçıları tercih edebilirsiniz.

        FENERYOLU-SUADIYE SAHİL YOLU:

        İstanbul’un tartışmasız en iyi yürüyüş ve koşu parkuru olan bu yol yaz-kış, haftaiçi-haftasonu demeden sürekli dolu olmasıyla dikkat çekiyor. Yolun her tarafı ağaç ve çiçeklerle, aynı zamanda da dev ışıklandırmalarla dolu. Gecenin geç saatlerine, hatta sabahın ilk ışıklarına kadar çok rahat edebileceğiniz bir ortam. Sahilde bisiklet kullanımı da çok yoğun. Çocuk, genç ve yaşlı demeden bu sahile gelen herkes spora bir köşesinden bulaşmış oluyor. Sahil, özellikle hafta sonları tam bir köpek cennetine dönüyor. Civarda oturanların köpekleriyle yürüyüş yapmak için en çok burayı tercih etmesinin en önemli sebebi de kimsenin kimseden rahatsızlık duymaması. Bu alan sportif faaliyetler dışında insanların sosyal olarak da aktif olabilecekleri bir yer. Öncelikle hafta sonları diğer sahil yollarındaki gibi mangal yakılmamasının rahatlığı var. Buna karşılık katlanır sandalyelerini veya minderlerini alan çevre halkı çimlere uzanıp yemek yiyor, içecek içiyor ve muhabbet ediyor. Özellikler Anadolu Yakası’nın gençleri için bir ritüel halini alan buluşmalar hep bu sahilde gerçekleşiyor. Çünkü bu alanda evlere uzak alanlarda yüksek sesle muhabbet edip, müzik açabilmek gibi özgürlüklere sahipler.

        MALTEPE SAHİLİ:

        Maltepe sahili çok keyifli bir yer. Ağaçlık alanlar yoğunlukta. Yürüyüş, koşu, bisiklet ve hatta kaykaylar için bile ayrı ayrı güzergâhlar mevcut. Bu güzergâhların en güzel yanı yeşilliklerle ayrılmış olmaları. Bu sayede özellikle bisiklet sürerken hem diğer insanlardan ayrılıyor hem de kaliteli sürüş hissi yaşıyorsunuz. Birer metre aralıklarla konulmuş banklar hem yürüyüş yaparken dinlenmek hem de oturup sahili izlemek isteyenler için ideal. Birçok sahilde olduğu gibi burası da yasak olduğu halde mangal yapanların istilasına uğramış durumda. Tabii seyyar satıcı sayısı da mangal yapanların sayısıyla doğru orantılı olarak artıyor. Bu da çevre halkının büyük çoğunluğunu rahatsız ediyor. Ancak şu an için kimseye bir yaptırım uygulanmıyor. Maltepe sahili geceleri sakin ve sessiz. Sadece uzun aralıklarla birbirinden farklı gruplar halinde oturmuş gençlere rastlayabilirsiniz. Ancak onların tehlikeli olmadığına dair bir garanti vermek çok zor. Çünkü konuşmaları hayli rahatsız edici. Yaklaşık 3 ay önce yürüyüş yapanlar tarafından bulunan kadın cesedinin korkusu da bu sahilin akşamlarını ‘tehlikeli’ statüsüne sokmak için yeterli olmuş sanırım. Zira akşamları yürüyüş yapan pek kimseyi görmek mümkün değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ