Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sosyal medyada 10 bini aşkın takipçisi var. Ama kendisi pek tanınmıyor. Gelin beraber tanıyalım

        Sırma KARASU / HT CUMARTESİ

        Onun şarkı sözü yazarı olduğunu, ortak müzik zevkimiz sayesinde Twitter’dan takipleştikten çok sonra öğrendim. Çağın’ın henüz kendi albümü yok. Sosyal medya hesaplarındaki 10 bini aşkın takipçinin kaynağı Toygar Işıklı’nın hayat verdiği “Ben Kötü Biri Değilim”, “Hayat Gibi”, “Sen Eşittir Ben”, “Söz Olur” gibi şarkıları... Capsleri ve video yerleştirmeleriyle kahkaha attırıp şarkılarıyla ruhumuza dokunan Çağın için Dr. Jeykyll ve Mr. Hyde demek doğru olur. Bu hafta sizi dinlemeye doyamadığımız şarkıların yazılış macerasına ortak etmek istedim.

        ■ Çağın nasıl başladın müziğe, bir gün içlendin ve şarkı yazmaya mı başladın?

        Kendimi bildim bileli şarkı söylüyorum. Annem ve babam da müziği çok seven, başta ud olmak üzere enstrüman çalan insanlar. Sanırım aileden geliyor.

        ■ Benim ailem de müziği çok sever ama benim şarkılarımı Toygar Işıklı söylemiyor? Bu işin başka bir sırrı olmalı!

        Orta okuldayken dinlediğim şarkılardan çok sıkıldığımı fark edip şarkı yazmaya başladım. Tabii sonra kopamadım, yazdıkça yazdım. Üniversitede düzenlediğimiz bir organizasyon nedeniyle Toygar Işıklı’yla yazıştım. Sosyal medyadan arkadaş olduk. O sıralar ben arkadaşlarıma şarkılarımı kaydeder, paylaşırdım. Toygar Abi de dinleyip aradı beni.

        ‘ACIYI ŞARKILARA SAKLIYORUM’

        ■ Toygar Işıklı’nın seslendirdiği “Hayat Gibi” şarkın YouTube’da 31 milyon dinleme almış bir adam olarak, nasıl oluyor da senle sabahlara kadar Twitter’da troll’lük yapıyoruz? Neden bir gece kulübünde mankenlerle değilsin?

        Genelde en çok “Bu şarkıları yazan sen olamazsın” yorumu alıyorum. Sanırım sebebi de geyik yapmadaki üstün becerim. Şarkılarım genellikle yavaş ve üzücü olduğu için, geriye neşeli bir ben kalıyor. Arkadaş ortamında da çok gülen ve güldüren bir tipim mesela. Ama kendi içimde ya da ilişkilerimde yaşadığım acıları pek sosyal çevreme yansıtmamaya çalışıyorum. Onları şarkılarıma saklıyorum.

        ■ Şarkılarının bilinirliği, senin bilinirliğinin 30 milyon katı... Sence ülkemizde şarkı sözü yeterince önemsenmiyor mu?

        Tabii bir yandan da Lady Gaga da yazdıklarını kendi söylemeye başlayınca Lady Gaga oldu.. Dünyada şarkı yazarları çok değerli. Biz daha doğru ve düzenli telif alamıyoruz. Daha çok yolumuz var. Ünlü olmak hedef meselesi. Şarkılarda ilk dikkat ettiğim şey, yazarı ve aranjörü olur. Hedefim hep şarkı sözü yazarı olmaktı. Fakat etrafımda “Kendi sesinden duyalım artık” diyenler çoğaldığı için bir aksilik olmazsa önümüzdeki sene bir single’ım çıkacak.

        ■ Sence yerli pop müziğin neredeyse “dinlenemez” olmasının sebebi ne?

        Başarı kıstasının “yaza damga vurmak” olması.

        ■ Şarkılar sürekli tekrar eden looplardan ve çocuk şarkısı gibi hecelerden oluşuyor.

        Artık çok az “şarkı” var ve acı olansa dinleyicileri birçoğunu severek dinliyor! Müzik alışkanlıkları dünyada da çok değişti. Sanat müziği ve halk müziği dinleyenler, pop müziğe kıyasla artık çok az. Aranjeler dubstep, trap, edm, future house gibi yeni türlere öykünüyor ama, şarkıların özü 2000’ler ve 90’lar. Arabesk tadımız hiç bitmiyor. Ben bu tada karşı bir insan değilim mesela. Özümüzde var, reddetmemiz çok zor.

        ‘YENİ ALTERNATİF AKIMLAR GÜZEL’

        ■ Galiba problem “arabesk dışı, Avrupai” bir şey denediğimizde oluyor?

        Son 1-2 yıldır ‘arabesk dışı’ müzisyenlerimiz çoğaldı, pop müzik sanatçıları kadar olmasa da konserler veriyorlar. Bu umut verici. Türkçe şarkılar yazıyorum ama uzun zamandır birkaç albüm dışında Türkçe müzik dinlemiyorum. Çünkü aynı melodilerden usandım. Bu yeni alternatif akımlar güzel. Tumblr müziği deme, sen de bir dinle.

        ■ Nedir bu tumblr müziği?

        Hipster müziği desek daha doğru olur

        ■ Sufjan Stevens fanıyım, olur mu?

        (Gülerek.)Olur! Benim kastettiğim; “Yüzyüzeyken Konuşuruz”, “Yok Öyle Kararlı Şeyler”, “Son Feci Bisiklet”, “Büyük Ev Ablukada“ gibi garip isimli gruplar...

        ■ Aslında senin şarkılarında da öyle naif bir hava var. Toygar Bey 15 yaş küçük olsa bayağı hipster müziği olurdu.

        Şarkılarımı severler miydi bilmiyorum ama duygu olarak kısmen arabesk bir yan var. Çoğunlukla çektiğim acıyı anlatıyorum. Sadece aşk da değil bu, tüm yönleriyle hayat...

        ‘DİNLENİYORUM AMA İYİ KAZANMIYORUM’

        ■ 9-6 mesaili bir işin yok, ne de olsa şarkıları milyonlarca dinlenen bir adamsın.

        Milyonlarca dinlenen bir adam olarak gerçekten iyi kazanmıyorum! Telif sistemsizliğimiz ortada zaten, ne kazanabiliriz ki? Ben de freelance çalışmaya yöneldim.

        ■ İbrahim Tatlıses videolarına Daft Punk şarkısı döşeyen adam bir yanda, “Bu aralar üşürsün sen bilirim. Aman dikkat et, aklına yazları getir” diyen adam! Ben senin şarkılarından çok, Instagram ve Twitter paylaşımlarından zevk alıyorum.

        Şarkılarla çok üzüyorum, komik paylaşımlarla dengeliyorum sanırım. Şairler, yazarlar, şarkı yazarları sürekli uzaklara dalan insanlar değiller. Tanıdığım şarkı sözü yazarları arasında ağır abiler çok ama, ne gerek var zorla öyle takılmaya? Çok eleştiren oluyor beni. Ne yapayım, sürekli şiir mi paylaşayım, mütemadiyen sanatsal mı takılayım?

        ■ Hayır, aynen böyle kal!

        İçimden geldiği gibiyim, zorlamaya gerek yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ