Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın ‘Aile içi şiddet hattı’na ihbar yağdı

        Aykut YILMAZ / ANKARA

        Aile içi şiddetle ilgili başvuru sayısı ise 21 bin 326 oldu. Mağdurların yüzde 91.3’ünü kadınlar, yüzde 4.7’sini erkekler, yüzde 4’ünü ise çocuklar oluşturdu.

        1 Nisan -1 Mayıs 2015 arasında ise hatta 270 çağrı ulaştı. Bu dönemde acil yardım hattından destek alanların yaş aralığı 3-74 olarak kayıtlara geçti. Federasyonun acil yardım hattıyla ilgili verileri şöyle:

        175 kişi aile içi şiddet başvurusu yaptı.

        Mağdurların yüzde 87.4’ü kadın, yüzde 8.7’si çocuk, yüzde 3.9’u erkek.

        Her 3 mağdurdan 1’i sözel, duygusal şiddete maruz kaldığını belirtiyor.

        Hattı arayan mağdurların yüzde 50’si avukatla görüşme yaptı ve yüzde 28’i hukuki yardım almak için baroya yönlendirildi.

        Her 5 kadından biri psikolojik destek kurumlarına yönlendirildi.

        Mağdurların yüzde 20’si de sığınma evi talebinde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı sığınmaevlerine ve belediyelerin sığınmaevine yönlendirildi.

        Yurtiçinden gelen bildirimlerin yanı sıra Almanya’dan da 1 çağrı geldi.

        ERKEKLER DE ARIYOR

        Hattı arayan erkeklerin büyük bölümü, boşanma aşamasında eşinin çocuğunu göstermediğini, kendisine psikolojik şiddet uyguladığını belirterek hukuki destek talep etti. Başkan Canan Güllü, çocukların çağrı hattını arayarak tacize uğradıklarını bildirdiklerini söyledi. Güllü, çağrı hattında 6 psikolog ve çok sayıda hukuk danışmanının görev yaptığını, hattın 24 saat ücretsiz hizmet verdiği söyledi.

        ÖZGECAN’DAN SONRA 92 KADIN CİNAYETİ

        Özgecan Aslan cinayetinin şubat ayında yaşandığını ve şubat ayından bu yana 92 kadının daha hayatını kaybettiğini dile getiren Canan Güllü, “O tarihten bu yana eyleme dönüştürebildiğimiz bir yasal düzenleme yapılmadığı için bu kadınlar öldürüldü. O tarihten bu yana birçok tecavüz davasında genç kadınlar için ‘Rızasıyla ilişkiye girmiştir’ şeklinde mahkeme kararları çıktı. Yargının verdiği yanlış kararlar devam ettiği müddetçe şiddet de devam edecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ