Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Türkiye'de gezilecek rüya rotaları Alihan Mestçi ve Elif Esen derledi
        1

        Yola İstanbul’dan çıkanlar deniz yolu ile Bandırma’ya ve Bandırma’dan Gelibolu Yarımadası ile Çanakkale’yi içine alan “Dardanel rotası”yla geziye başlayabilir. Bölgedeki tarihi savaş alanları ve şehitlikler -Anzak Koyu, Eceabat, Kilitbayır- yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Rota, Truva ziyareti ile daha da renklendirilebilir.

        2

        5-7 GÜN Kıyı şeridinden, Geyikli üzerinden Bozcada’ya geçilmeli ve meşhur şarapların tadına bakılmalı. Ayvacık üzerinden sahil boyunca Edremit ve Ayvalık’a da devam edilebilir. Ardından istikamet, Assos kalıntıları (Behramkale) ve Ege manzarası izlenerek Bergama...

        3

        Kıyı şeridinde her bütçeye uygun otel, pansiyon ve benzeri konaklama imkânları bulunuyor. Bergama’ya vardığınızda hiç üşenmeden tepeye tırmanın. Her ne kadar büyük atlar şu an Berlin’de olsa da şehirden geriye kalanlar halen tarih meraklılarını tatmin edecek kadar zengin.

        4

        2-3 GÜN İzmir üzerinden Selçuk’a varıp Efes Antik Kenti ve Kuşadası ziyaret edilebilir. Yola Söke Ovası’ndan devam ederek 12 İyon kentinden Milet, Didim ve Priene’ye ulaşılabilir.

        5

        Didim, Altınkum çevresinde konaklayıp plajın da tadını çıkararak bu 3 efsanevi kenti ziyaret edebilirsiniz.

        6

        3-4 GÜN Bafa Gölü kenarından Milas-Bodrum istikametinde ilerleyin. Bodrum’un zenginlikleri saymakla bitmiyor: Tarihi St. John şövalyeleri kalesi, antik tiyatro, Halikarnas kalıntıları, sualtı müzesi, turkuvaz koyları ve gece hayatı...

        7

        2-3 GÜN Feribot ile hızla varabileceğiniz Datça ve Bozburun’da doğanın tadını çıkarmak için 2 gün geçirilebilir. Devamında Marmaris üzerinden kısa bir Gökova, Akyaka molası verip nefis balıkların tadına bakılabilir.

        8

        Yola, Dalyan ile devam edebilirsiniz. Kaunos antik kalıntıları ve kaya mezarlarını seyrederek tekne ile ünlü İztuzu Plajı’na ulaşılabilir. Plaj, caretta caretta kaplumbağalarının yuvası ve doğal koruma alanı.

        9

        2-3 GÜN Göcek koylarını takip edip Ölüdeniz’e ulaşın. Ölüdeniz’in masmavi sularında rahatlayın, Babadağ’dan yamaç paraşütü yapın, Kelebekler Vadisi’ne kaçın, güne Lykia Yolu’nun başlangıcındaki Kabak Koyu ve Faralya’da devam edin.

        10

        3-4 GÜN Eski Lykia yolundan modern otobana geri dönelim! Kıyı ve dağ yollarını takip ederek Fethiye’den önce Patara’ya ulaşılıyor. Mutlaka bir pansiyonda yer bulun ve sabahı Patara kalıntılarını gezerek öğleden sonrayı da muhteşem kumsalda geçirin. Ertesi gün Kalkan’dan Kaş’a devam edilebilir.

        11

        Kıvrım kıvrım kıyı yolunda mutlaka Kaputaş Plajı’nda mola verilmeli ve gece Kaş’ta geçirilmeli. Kaş’tan Meis Adası’na günlük tur ya da bölgedeki koyları tekne turu ile ziyaret etmek en çok tavsiye edilen aktiviteler. Kaş-Kalkan bölgesi dalış için de ideal. Yamaç paraşütü de çok popüler.

        12

        2-3 GÜN Sırada, kıyı şeridinden Kale, Üçağız, Kekova var. Simena antik kenti, Kekova’da tekne ile sular altındaki antik kalıntılar, Üçağız Köyü’nün büyülü atmosferi yine rotada... Demre’de mola verilip St. Nicholas’ın (Noel Baba) doğduğu yer kabul edilen Myra antik kenti görülmeli.

        13

        2 GÜN Finike’ye doğru devam. Antalya’ya ulaşmadan, Olympos’ta ağaç evlerde konaklamalı, antik kent ve Çıralı’da yanar kaya görülmeli. Çıralı plajı, harika bir mola yeri.

        14

        Yine Antalya’ya girmeden Kemer’in 16 kilometre batısında, Phaselis antik kenti mutlaka görülmeli; kalıntılar arasında, plajda bir öğleden sonra geçirmek gerçekten keyifli..

        15

        3-4 GÜN Geldik Antalya’ya! Kaleiçi, Alanya’ya uzanan kıyı şeridi boyunca Perge antik kenti, Side, Aspendos Tiyatrosu Antalya’da uğramanız gereken yerlerden sadece birkaçı. Harika plaj şeridi ve ultra lüks otelleri belirtmeye gerek dahi yok.

        16

        Antalya’da popüler aktivitelerden bir tanesi de Köprülü Kanyon rafting turu. Antalya’dan Korkuteli yönünde ayrılırken Termessos antik kentini görmeden geçmeyin.

        17

        4-5 GÜN Kıyılardan, kızgın güneş ve palmiyelerden uzaklaşarak uzun bir yolculuk ile ayrı bir masal bölgesi olan Kapadokya’ya doğru gezi sürdürülebilir ve rota burada noktalanabilir. Kapadokya’da; Ihlara Vadisi’nden başlayarak Ürgüp, Göreme, Avanos başlıca çekici noktalar. Balon turu ile peri bacaları gökyüzünden izlenebilir ve mağara otellerde konaklanarak bölgede üretilen enfes şaraplar ile tura lezzet katılabilir...

        18

        1 GÜN Trabzon gezisini Ayasofya Müzesi ziyareti ile renklendirip 46 kilometre güneyde, Maçka İlçesi’nde yer alan Sümela Manastırı’nı görün.

        19

        1 GÜN Kıyı boyunca devam ederek Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları’nın nefes kesen manzaralarını; Fırtına Vadisi’nde yer alan Osmanlı köprüleri ve Hemşin kültürü kalıntılarını görmekte fayda var. Yusufeli’ne bir gün ayırarak Çoruh Nehri’nde Rafting yapılabilir

        20

        2-4 GÜN Pusulayı Erzurum’a çevirin... Palandöken’e 2 gün ayırabilirsiniz. Yol boyunca harika dağ ve tarihi manzaralar eşliğinde Kars’a vararak Ocaklı Köyü’nde yer alan Ani Harabeleri görülmeden geçilmemeli. Ani harabeleri Kars merkezine 48 kilometre uzaklıkta. 961-1045 yılları arasında eski Ermeni Hanedanlığı’nın başkenti olmuş

        21

        1-2 GÜN Doğubeyazıt’a doğru devam edin. Doğubeyazıt’a 5 km uzaklıkta, Ağrı Dağı manzarası eşliğinde, bir 17. yüzyıl Osmanlı mimarisi örneği olan İshak Paşa Sarayı’nı muhakkak görün.

        22

        2-3 GÜN Güneye, Van’a doğru devam. Van’da birkaç gün geçirmekte fayda var. Van Gölü’nde yer alan Akdamar Adası ve 17. yüzyıldan kalma Hoşap Kalesi görülmesi gereken değerler.

        23

        1 GÜN Yolculuğa Hasankeyf ile devam edin... Bir nevi mini Kapadokya... Batman’a bağlı Hasankeyf’in iki yakasını Dicle Nehri ayırıyor.

        24

        2-3 GÜN Sırada Mardin var. Mardin; minareleri, kiliseleri, bal rengi yapıları ile eski Mezopotamya topraklarını tepeden izleyeceğiniz harika bir kent. Bir açık hava müzesi adeta... Mardin evlerini ve Mardin Kalesi’ni mutlaka görmelisiniz.

        25

        5-7 GÜN “GAP turu”, sırası ile Diyarbakır, Şanlıurfa, Harran Ovası ve Gaziantep görülerek tamamlanabilir. Rotanın sonlarına doğru Urfa yakınlarında (22 km) dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu Göbeklitepe ve pek tabii Şanlıurfa ile son durak Gaziantep arasında yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı programa eklenmeli...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ