Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Taylor Swift’in Spotify ile mücadelesi

        Serdar TURGUT / HT PAZAR

        Müzik dünyasının bu global yıldızı hakkında aylar önce yazmış ve ona dikkatleri çekmek istemiştim. Aslında o yazımın ana konusu Swift’in Spotify ile giriştiği mücadeleydi. Spotify’ın müziğini yayınladığı sanatçılara çok düşük ücret vermesinden yakınan Swift isyan ederek kendi müziğinin onlar tarafından kullanılmasına yasak getirmişti.

        Birçok eleştirmen bunun bir mesleki intihar olduğunu ve bu çağda müziği Spotify’da yayınlanmayan bir müzisyenin ayakta kalamayacağını söylemişlerdi.

        Ama Swift, bu riske rağmen kararında ısrarlı oldu ve kendisine “yepyeni bir iş modeli” çizerek mücadelesine başladı. Aslında buna yeni bir iş modeli demek de zor. Bu, Spotify gibi internet müzik yayıncılarından önce var olup da kullanılan eski modeldi. Bunun artık yeni koşullarda geçerli olamayacağı düşünülüyordu, ama Swift bunun hâlâ geçerli olabileceğini kanıtladı. CD’leri çok sattı, büyük paralar kazandı ve dünya listelerinde bir numaraya yerleşti.

        İş modeli o kadar başarılı oldu ki Forbes Dergisi, yeni yayınladığı “dünyanın en güçlü 100 kadını” listesinde Taylor Swift’i 64’üncü sıraya koydu. Şimdi gelinen noktada Spotify da onunla yeniden görüşmek istiyor ve onu, Spotify’da müzik yayınlatmamak kararından vazgeçirmeye çalışıyor.

        Spotify yöneticileri, kendilerinin sanatçılara az para ödediklerinin doğru olmadığını ve belli başlı CD’lere 5 ile 10 milyon dolar arasında para ödediklerini söylüyorlar.

        Bu doğruysa, o zaman bir başka tartışma da başladı demektir. Çünkü sanatçılara göre, yayınlanan şarkı başına aldıkları para, neredeyse bozukluk denebilecek miktarda. Ödenen para ile sanatçının aldığı para arasında bu kadar fazla fark olması, asıl para kazananların, aracılar ve üçüncü kişiler olduğunu gösteriyor. Bu da müzik dünyasının, üzerine gidilmesi gereken bir başka önemli sorunu. Şurası kesin gibi gözüküyor: Taylor Swift ile Spotify önümüzdeki günlerde masaya tekrar oturacaklar ve biz o zaman Swift’in onlardan ne kadar para almayı başardığını göreceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ