Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Hem fit hem lezzetli

        Nur TOPRAKOĞLU/HT PAZAR

        Hem düşük kalorili ve sağlıklı hem de lezzetli yemekler yapmak mümkün mü? Yaza özel fit bir mönü hazırlayan Gina’nın şefi Berkin Baykoç ve Cheno Dlife’ın şefi Uğur Haktanır’la buluşmaya kafamda bu soruyla gittim. Hazırladıkları yemeklerin tadına bakınca anladım ki, hem düşük kalorili hem de lezzetli yemekler yapmak mümkün. Mönüdeki en tatlı tarifi istemeyi de unutmadım.

        ■■ Günlük kalori ihtiyacına göre hazırlanan mönülerde lezzet mi yoksa düşük kalorili olması mı göz önünde bulunduruluyor?

        Berkin Baykoç: Chenot mönüsü için tabii ki kalorilere dikkat ediyoruz. Fakat ana fikir, hem sağlıklı hem lezzetli hem de besin değeri yüksek yemekler servis etmek üzerine kurulu. Uğur Haktanır: Mönülerimizde hem kalori miktarı hem de lezzet düşünülerek gerekli planlama yapılıyor. Yağ oranı düşük ancak kalitesi yüksek ürünlerle ideal porsiyonlar belirleniyor. Kişinin gün içinde ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerinin karşılanması hedefleniyor.

        ■■ Artık kişiye özel diyetler gündemde, bir restoranda bu tip talepleri karşılamak zor olmuyor mu?

        B.B.: Günlük tüketilmesi gereken protein ve karbonhidrat miktarı mönümüzde mevcut. Özel olarak tuzsuz, yağsız gibi istekleri karşılıyoruz. Mutfaktaki ekibimizin tamamı profesyonel kişilerden oluşuyor, bu yüzden farklı taleplerin üstesinden gelebiliyoruz.

        ■■ Önceliğiniz ne oluyor?

        B.B.: Benim için yüksek lif oranına sahip sindirimi kolay ürünler her zaman ön planda. Yüksek lif içeren ürünler, vücuttaki kötü yağları çektiği için sindirim sırasında temizlenmeye yardımcı oluyor. Sonrasında tuz ve yağ oranını minimumda tutup aroma ve doğru baharatlarla tatsız olarak bilinen diyet yemeklerini lezzetli hale dönüştürmek gerekiyor.

        U. H.: Tabii ki öncelik verdiğim konu sağlıklı, taze ve kaliteli ürünleri mutfağımızda bulundurmak.

        ■■ Yerel ve mevsiminde seçilen malzemelerle hazırlanan yemek sağlıklı mıdır?

        B. B.: Tabii ki... Yerel, organik, ilaçsız tarım yapılarak üretilen mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin, doğal beslenen hayvanlardan elde edilen etlerin besin değeri daha zengindir ve vücutta kalıntı yapacak kötü maddeler içermezler. Bu yüzden bu ürünleri tercih ediyoruz.

        U.H.: Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri de uygulanıyorsa, sağlıklı olması için neredeyse gerekli tüm adımlar tamamlanmış demektir.

        ■■ 21. yüzyılın en önemli başlıklarından biri de “diyet çılgınlığı”. İnsanlar incelmek için şapka uçurtacak yöntemlere başvurabiliyor. Mutfak da bu işin en önemli merkezlerinden biri aslında. Siz mutfağınızı sağlıklı hale getirmek için neler yapıyorsunuz?

        B.B.: Taze ürünler, besin değerini kaybettirmeyecek pişirme teknikleriyle hazırlıyoruz yemeklerimizi. U.H.: Sağlıklı yemek tarifleri üretmek adına sürekli çalışıyor ve kendimizi yeniliyoruz. Her geçen gün mönülerimize yeni ve daha sağlıklı olabileceğini düşündüğümüz ürünler ekliyoruz.

        ■■ Düşük kalorili yemekleri hazırlarken diyet ürünler kullanıyor musunuz?

        B.B.: Diyet yaparken veya düşük kalorili programlar uygularken en çok dikkat edilen bölüm, tatlıdır. Tatlılarımızı hazırlarken şeker yerine doğal tatlandırıcı kullanıyoruz. Global bir trend olan quinoa da çok talep görüyor.

        U.H.: Diyet ürünler yerine organik ürünler tüketip fazla yağ kullanımını engellemeye çalışıyoruz. kcal Bademli puding: 145 kcal

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ