Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Çocuklar kendini keşfe çıkıyor

        Gizem Sevinç SELVİ / HT PAZAR

        Ege kıyılarındaki mekânların, şehirde yeni açılan kafelerin sahiplerine bir bakın, çoğu “aslında yapmak istedikleri”nin peşine düşen 40 yaş üstü profesyonellerdir. Şartlar, yanlış yönlendirmeler, “El âlem ne der?” endişesi üzerine kurulan kariyerler bir bir yıkılıyor, toplumsal normlara göre başarılı, ama mutsuz insanlar alıp başını gitme planları yapıyor. Bu gidişe “Dur” demek, gençlere ne istediklerini keşfettirmek için bu yıl Türkiye’de ilk kez bir kamp düzenlenecek. Adı “Gelecek kampı”. TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde gerçekleşecek olan kampın programı 1 haftalık. 5 hafta üst üste 40 öğrenci ağırlamayı planlıyorlar. Okulun rehber öğretmeni ve aynı zamanda müdür yardımcısı olan Nurcan Tekcan, kampı “Çocukların, uzmanların desteğiyle kendilerini keşfettiği bir gelecek tasarımı kampı” olarak niteliyor ve ekliyor: “Aileler ya da çevredeki birçok faktör, çocukların kendi seslerini duyurmasını engelleyebiliyor ya da daha farklı alanlara yönlendiriliyor. Burada amaç, çocuğun iç sesindeki doğru potansiyele odaklanmak ve o yolda ilerlemek.” Kampa lise çağında olan ve isteyen herkes başvurabilir.

        KAMPTA NELER VAR?

        Çocuklar ilk gün aileleriyle birlikte çalıştaylara ve atölyelere katılıyor. Sonrasında 5 gün boyunca çeşitli atölye çalışmaları var. Sabah program psikologlar eşliğinde başlıyor; yaratıcı beyni keşfetmek, kendi logolarını, kişisel markalarını oluşturmak üzerine birtakım çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar daha çok, grup dinamikleri içerisinde kendilerini ifade etmeleri üzerine kurulu. Öğleden sonraki outdoor çalışmalarında hem eğlenmek hem de yaratıcılık amaçlanıyor. Akşamları, hikâyesiyle çocuklara ilham verebilecek sporcular, müzisyenler ve işadamlarıyla buluşmalar gerçekleşiyor. Kampın sonunda tekrar ailelerle buluşuluyor ve gençler, ulaştıkları noktayı ve kişisel markalarını ailelerine sunuyor. Kışın yapılan pilot çalışmalarda birçok ailenin “Çocuğumuzu şimdi tanıdık” dediğine şahit olmuş kampın yaratıcıları. Peki çocuklarıyla ilgili planları değişen aileler oluyor mu? Nurcan Tekcan’ın yanıtı: “Kesinlikle. Çocuklarının sesini duymaları ve yanlış yönlendirme yapmamaları gerektiğine odaklandılar aslında. Amaç onlara bir alan bırakmak, uzlaşmacı ve gerçekçi hareket etmek. Uzmanların değerlendirmeleri ve raporları da var tabii. Hem çocukların hem uzmanların keşifleri, bir noktada örtüşüyor ve ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıkıyor. Bu da veliler açısından çok aydınlatıcı."

        Sabancı Üniversitesi Lise Yaz Okulu

        Sabancı Üniversitesi Lise Yaz Okulu Üniversitenin bu yıl 5’incisini düzenlediği kamp, lise öğrencilerine üniversite deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Lise yaz kampının fen bilimlerinden yönetim bilimlerine, sanattan sosyal bilimlere, dil eğitiminden meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilendirici seminerlere uzanan kapsamlı bir içeriği var. İlk dönem 28 Haziran, 2. dönem 19 Temmuz’da başlıyor.

        NEREDE? NE ZAMAN?

        Gebze’de TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’ndeki kamp tarihleri

        1. Dönem: 5-11 Temmuz

        2. Dönem: 19-25 Temmuz

        3. Dönem: 26 Temmuz-1 Ağustos

        4. Dönem: 2-8 Ağustos

        5. Dönem: 9-15 Ağustos

        Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Kampları

        Gençlerin serbest zamanlarını sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmeleri için Gençlik ve Spor Bakanlığı çeşitli kamplar düzenliyor. 12-15 yaş için ücretsiz deniz kampları, 16-22 yaş için ücretsiz doğa kampları var. Etkinlikler için ülkenin birçok noktasında tesisler kurulmuş. Katılan gençlerin ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçları, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ