Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Teravih namazı nasıl kılınır?

        Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vakti girinceye kadar devam eder. Teravih namazı yatsıya tâbi bir sünnet olduğu için, vitir namazı teravihten sonra kılındığı gibi, önce de kılınabilir. Âdet olan, teravihi önce kılıp vitri sonra kılmaktır.

        Bu sebeble teravihin bir kısmında imama yetişen bir kimse, imam vitre kalkınca imamla beraber önce vitri kılıp sonra teravihten kılamadıklarını kazâ etmesi câizdir.Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez.

        "On bir ayın sultanı” Ramazan-ı Şerif ayı bu akşam kılınacak teravih ile başlayacak. Ramazan ayı 18 Haziran 2015 Perşembe gecesi ilk sahura iştirak ile başladı.

        83 CAMİDE HATİMLE TERAVİH KILINACAK

        İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, ramazan nedeniyle kentteki 3 bini aşkın camide her gün mukabele okunacağını, 83 camide hatimleteravihnamazı kılınacağını, 21 akşam da enderun usulüteravihnamazı programı yapılacağını söyledi.

        İyiliğin, başkalarına yardımın ötesinde iyi bir Müslüman olmak anlamına da geleceğini anlatan Yaran, iman, ibadet,namaz, zekat, sözünde durma, sabırlı davranmanın da bu kavramın içinde olduğunu kaydetti.

        Bu ramazanda iyilik kavramının ülke genelinde ele alınacağını vurgulayan Yaran, "Toplumumuzda iyilik yapmak için çok fırsat var. Yetimler var. Yine anne babası hayatta olan ama ilgilenilmeyen, sokakta kalan çocuklar, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, çok sayıda mülteci var. Bunları, ramazanın coşkusuna katmak, onlarla ilgilenmek gerekir, ama gönüllerini kırmadan yapmak lazım" diye konuştu.

        Yaran, yine ramazanın Kur'an ayı olduğunu, bu ayda insanın kendisini, hayatını, yanlışlarını gözden geçirmesi, yeni bir sayfa açmak için böyle bir fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

        İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, ramazan nedeniyle 34 ilçede toplam 83 camide hatimleteravihkılınacağını belirterek, bu camilerden 16'sının Fatih'te olduğunu bildirdi.

        Hatimleteravihkılanların her akşam aynı camide olmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Yaran, vatandaşların davete gittiklerinde de listeye bakarak kendilerine yakın camilerde bu ibadetine devam edebileceğini anlattı.

        "Enderun usulü"teravihnamazının da 21 gün olacağını dile getiren Yaran, "Enderun usulü ile müezzinlik denilince makam akla gelir. Müezzinler, makamlı olarakteraviharalarında kısa geçişler yaparlar. İmamlarımız da o makama uygun olarak devam ederler. Bu herkesin yapabileceği iş değildir. İlçelerde bir camide bir gün olabilecek. Toplamda 21 gün enderun usulüteravihkılınacak" diye konuştu.

        "ENDERUN USULÜ" TERAVİH KULINACAK CAMİLER

        İstanbul'da Arnavutköy Taşoluk Yeşil Camisi'nde 8 Temmuz'da, Bağcılar Yeşilbağ Ulu Camisi'nde 22 Haziran'da, Bahçelievler Şirinevler Ulu Camisi'nde salı günleri, Eyüp Sultan Camisi'nde her gün, Fatih Camisi'nde 28 Haziran-12 Temmuz'da, Süleymaniye Camisi'nde 25 Haziran-9 Temmuz'da, Sultanahmet Camisi'nde her gün, Sancaktepe Samandıra Ebubekir Sıddık Camisi'nde 9 Temmuz'da, Mecidiyeköy Konyalı Camisi'nde 24 Haziran'da, Kuştepe Camisi'nde 28 Haziran'da, Mecidiyeköy Merkez Camisi'nde 1 Temmuz'da, Şişli Camisi'nde 6 Temmuz'da, Hacı Nimet Özden Camisi'nde 8 Temmuz'da, Teşvikiye Camisi'nde 12 Temmuz'da, Fulya Balçık Camisi'nde 14 Temmuz'da, Üsküdar Valide-i Cedid Camisi'nde 17 Haziran'da, Ünalan Küba Camisi'nde 24 Haziran'da, Söğütlü Çayır Camisi'nde 1 Temmuz'da, Kirazlıtepe Büyük Camisi'nde 8 Temmuz'da, Çelgelköy'deki İmamı Azam Camisi'nde 15 Temmuz'da, Zeytinburnu Seyit Nizam Camisi'nde ise her cuma günü enderun usulüteravihnamazı kılınacak.

        TERAVİH NAMAZI SÜNNET Mİ FARZ MI?

        Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünettir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed teravih namazını farz olmasın diye cemaatten ayrı olarak kılmıştır. Peygamberimizin teravih namazını nasıl kıldığını Hazreti Aişe şöyle anlatmıştır;-"Resûlullah (asm) bir gece mescidde nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı.Sabah olunca "Resûlullah geceleyin mescidde namaz kıldı" diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz (asm) namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberimiz (asm) bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı.

        Sabah olunca Efendimiz (asm):

        -'Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır' buyurdu.

        TERAVİH NAMAZI NEDİR?

        Teravih, Ramazan ayı boyunca her gece kılınan bir namazdır. Kadın-erkek herkes için sünnet-i müekkededir ve İslâm'ın şeâirindendir.

        Teravih namazı, orucun değil, Ramazan'ın sünnetidir. Bu sebeble oruç tutmayan hasta ve yolculara da teravih kılmak sünnettir.

        TERAVİH NAMAZI EVDE KILINABİLİR Mİ?

        Teravih namazını cemaatla kılmak sünnet-i kifâyedir. Bir memlekette yahut bir mahallede oturan insanların bir kısmı teravihi mescidlerde cemaatle kılarlarsa teravihi cemaatla kılma sünneti yerine getirilmiş olur. Bu durumda başkaları için teravihi tek başına kılmak câiz olur. Ne var ki teravih namazı uzun olduğundan tek başına kılanda, yanılma veya ihmal durumu olabilir. Hiç olmazsa evlerde ev halkıyla cemaat olup birlikte kılınırsa, böyle bir mahzur da ortadan kalkmış olur.

        Teravihi cemaatla kılmanın sünnet olması, Peygamberimizin fi'li ile sabittir. Resûlüllah Efendimiz, Ramazan'ın 23, 25 ve 27. geceleri mescide çıkarak Sahâbe-i Kirâm'a teravih kıldırmıştır. Her gece kıldırmamasının sebebi ise, teravihi cemaatle kılmanın vâcib olduğu sanılmaması içindir.

        TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

        Teravih namazı 20 rekat olarak kılınır. Peygamber Efendimiz teravihi cemaatle kıldırdıkları zaman 8 rek'at olarak kıldırmışlar, Ashâb da evlerinde bu namazı 20 rek'ata tamamlamışlardır. 20 rek'atın tamamının mescidde kılınmaya başlaması, Hz. Ömer zamanından itibarendir. O günden beri de 20 rekat olarak camilerde kılınmıştır.

        * Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selâm ile ikişer rek'atlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rek'atta bir selâm vermek suretiyle kılmaktır. 6 rek'atta bir selâm vererek de kılınabilir.

        Teravihi iki rek'atta bir oturmak suretiyle tek selâmla 20 rek'at birden kılmak da mümkündür. Ancak gece namazlarını 8 rek'attan çok olarak bir selâmla kılmak mekruh olduğundan teravihi de bu tarzda kılmamalıdır.

        Teravih kaç selâmla kılınırsa kılınsın, iki rek'atta bir mutlaka oturarak kılınmalıdır.

        Eğer iki rek'attan sonra oturmayıp 4 rek'atta bir oturulmuş ise, o 4 rek'atlar iki rek'at sayılır. Selâm verilmese bile, her iki rek'at sonunda mutlaka oturulmalıdır.

        * Teravih kelimesinde rahatlama mânası vardır. Bu sebeble 4 rek'at başında selâmdan sonra biraz oturularak rahatlanmalıdır. Bu süre içinde isteyen kendi kendine bir şeyler okur. Yahut tefekkür eder. Yahut da tesbihte bulunur. Bunlarda, namaz kılan kimse muhayyerdir. Memleketimizde ise, ekseriya müezzinler, cemaatın da iştirâkiyle sesli olarak salâvat okur, cehrî zikir yaparlar.

        * Teravih namazı dörder dörder kılınıyorsa ilk oturuşta Tahiyyat'dan sonra salâvatlar da okunur. Bu, sünnet-i müekkededir. Hattâ bâzı müctehidlere göre farzdır. Cemaat usansa bile, imam bunları terkedemez. Ayrıca 3. rek'atın başında da Fâtiha'dan önce yine Sübhâneke okunur.

        * Teravihi hatim ile kılmak da sünnettir. Cemaate ağır gelmesi sebebiyle hatimle kılmak sünneti terkedilmez. Bir beldenin bir camiinde bu sünnet mutlaka yerine getirilmelidir.

        * Yatsının farzını tek başına kılan kimse teravihi cemaatle kılabilir. Ancak yatsının farzı cemaatle kılınmadan teravihin cemaatle kılınması caiz olmaz.

        * Cemaatin memnun olması için imamın kırâet ve rükünleri sür'atle yapması mekruhtur. Mes'ûliyet duygusu taşıyan bir imam, çabuk kıldırayım diye kırâeti anlaşılmaz hâle getirmekten, ta'dîl-i erkânı terkten, tesbih sayılarını üçten az yapmaktan kaçınır.

        * Hatimle namaz kıldıran imam, hatmi Ramazan-ı şerîf'in 27. gecesi tamamlamalıdır. Hatimle kılınmıyorsa Fîl sûresinden aşağısını okumak, tek sûre ve karışık âyetler okumaktan daha faziletlidir. Böylece rek'at sayısı da daha kolay bilinir.

        * Bir özür olmaksızın teravihi oturarak kılmak câiz ise de, fazilet ve sevabını azaltır.

        İmam kendisinde özür olsun olmasın teravihi oturarak kıldırabilir. Cemaat ise ayakta kılarlar. Ancak ayrılık olmasın diye cemaatın da oturarak kılmaları müstehab olur.

        * Teravihi ve vitri başka başka imamlarla kılmak câizdir.

        * Uyku iyice bastırmış halde teravih kılmak mekruhtur.

        * Vitir ile teravih arasında biraz oturmak da müstehabdır.

        * Teravihi cemaatle kılan, vitri de cemaatle kılacağı gibi, yalnız başına da kılabilir.

        * Teravih namazının her iki rek'atında teravih namazına niyet etmek gerekmez. Çünkü 20 rek'attan ibaret teravih namazı, bir tek namaz hükmündedir. Bunun için namaza başlarken yapılan niyet kâfidir.

        DİYANETBU YIL RAMAZAN TEMASINI "İYİLİK OLARAK BELİRLEDİ

        Diyanet İşleri Başkanlığınca, bu yılın ramazan teması "Vakit, iyilik vakti bu ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" olarak belirlendi.

        Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Başkan Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine gönderilen "Ramazan Hizmetleri Genelgesi"ne göre, her yıl ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatta örselenmeye yüz tutmuş önemli bir değerin "tema" olarak belirlendiği ve bu temayı ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alarak, duyarlılık ve bilinç oluşturmanın hedeflendiği belirtildi.

        Bu yılın temasının "Vakit, iyilik vakti bu ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" olarak belirlendiğinin aktarıldığı genelgede, tema kapsamında kişinin kendisine, hangi coğrafyada olursa olsun insana, eşyaya ve tabiata iyilik yapmayı teşvik eden çalışmalar yürütülecek, iyilik çeşitleri, kapsamı, ilkeleri ve amacının etraflı bir şekilde ele alınacağı bildirildi.

        İyiliğin öneminin vurgulandığı genelgede, "iyilik" temasının anlaşılmasına katkıda bulunacak sesli, görüntülü, yazılı materyallerin hazırlanacağı, vaaz, hutbe, televizyon ve radyo programları, panel ve konferanslar vasıtasıyla da vatandaşlara iyiliğin kapsam, mahiyet ve öneminin anlatılacağı kaydedildi.

        İyilik sofraları ve çadırlarının kurulacağı, böylece "iyilik"lerle dolu bir ramazan ve yaşamın ortaya konulmaya çalışılacağının bildirildiği genelgeye göre, ramazan ayı süresince alınacak tedbirler ise şöyle sıralandı:

        "Vatandaşların ramazan boyunca dini konulardaki sorularını cevaplandırmak üzere il müftülükleri bünyesindeki "Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi", haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek.

        - İlahiyat fakültelerinin öğretim üyeleri, eğitim merkezi eğitim görevlileri, meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleriyle, emekli din görevlilerinin de uygun görülen camilerde vaaz etmeleri sağlanacak.

        - Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle, il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde ezan okunması, namaz kıldırılması, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacak.

        - Ramazan ayı boyunca mahalli radyo ve televizyonlarda irşat ve mukabele programları yapılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek, yetenekli din görevlilerinin yerel basında dini, ahlaki konularda yazı yazmaları teşvik edilecek.

        - Vatandaşların ibadetlerini huzurla yerine getirebilmeleri için her türlü tedbir alınacak, camilerin temizlik ve bakımı yapılacak. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşusunu bozucu mahiyette olmayacak. Minarelerdeki kandiller ramazan ayı boyunca iftar vaktinde aydınlatılacak, imsak vaktinde ise söndürülecek. Sakal-ı Şerif bulunan camilerde ramazan ayında ziyaret günleri düzenlenebilecek. Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacak.

        - Tatilcilerin ve göçmen işçilerin ibadetlerini rahat gerçekleştirebilmeleri ve çocukları için yaz Kur'an kursu düzenlenebilmesi için prefabrike ya da çadır mescit gibi gerekli tedbirler alınacak.

        - Kadın ve engellilerin ibadetleriyle ilgili problem yaşamamaları için gerekli tedbirler alınacak ve engelliler için tedbirlerin alındığı camiler duyurulacak.

        - Güvenlik tedbirlerinin alınması şartıyla il ve ilçelerde en az bir cami, Kadir Gecesi'nde sabah namazına kadar açık tutulacak.

        TERAVİH NAMAZLARI "İKİ REKATTA BİR SELAM VERMEK SURETİYLE" KILDIRILACAK

        - Namazlarda ta'dil-i erkâna mutlaka riayet edilecek ve teravih namazları "iki rekatta bir selam vermek suretiyle" kıldırılacak.

        - Sabah ezanları, Başkanlığımızın takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacak. Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır.

        "CAMİLERDE HATİMLE TERAVİH NAMAZI KILDIRILMASI SAĞLANACAK"

        - İmkanlar ölçüsünde her il ve ilçede en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve bu camiler önceden cemaate duyurulacaktır.

        - Ramazan ayında itikafa girmek (ramazanın son 10 gününde camiye kapanarak ibadet etme) isteyenlerin müftülüklerce belirlenecek camilerde itikafa girmelerine izin verilebilecek.

        - Camilerde mukabele programları hazırlanacak ve icrası takip edilecek. Mukabele programlarında okunacak cüzlerin ihtiva ettiği önemli mesajların meali cemaate aktarılacaktır. Müftülüklerce Kur'an programları düzenlenebilecektir."

        Ramazan ayı boyunca müftü, vaiz ve diğer din görevlileri, huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerlere ziyaret gerçekleştirileceğine ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmeye çalışılacağına da işaret edilen genelgede, şunlar kaydedildi:

        "İftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilecektir. Ayrıca müftülüklerimiz imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri, huzurevlerindeki yaşlılar, rehabilitasyon merkezleri ve hastanelerdeki hastalar, engelliler, yuvalardaki çocuklar, cezaevlerindeki mahkumlar, mağdurlar, mevsimlik işçiler, mülteciler, yurtlarda barınan öğrenciler, emekli personel, cami dernek ve vakıf yöneticileri, dini ve hayri hizmetlere destek veren hayırseverler, muhtarlar, mahalli idareciler vb. iftar verecekler.

        - Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul, mülteci aileler ile varlıklı aileler arasında "Kardeş Aile" uygulaması başlatmaları teşvik edilecek.

        - "Askıda" uygulamasının belirli maddeler ile sınırlı kalmaksızın, yiyecek ve giyecek türünden fakir ve kimsesizlerin yüzünü güldürecek tüm ihtiyaç malzemelerini kapsaması sağlanacaktır.

        - İmkanlar ölçüsünde mültecilerin yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için imkanı olan vatandaşlar teşvik edilecek, iftar ve sahur sofraları kurulacak, onlara yönelik düzenlenecek sosyal ve kültürel faaliyetlere müftülüklerimiz katkı sağlayacak.

        - Ay süresince Başkanlıkça belirli aralıklarla yardım toplama kampanyaları düzenlenecektir.

        - Ramazan boyunca personel görev başında bulunacak ve zaruri haller dışında hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ