Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Çeşme'de görülmesi gereken 9 yeri Sema Ereren yazdı

        Sema EREREN/HT PAZAR

        Ege’nin incilerinden Çeşme, kendine özgü mimarisi, tarihi ve doğal güzellikleri, gastronomik deneyimler sunan zengin mutfağı, otları, şarabı, enginarı ve en önemlisi sıcakkanlı yöre halkıyla sizi çağırıyor. Çeşme’yi Alaçatı’dan ibaret sananlar için işte rotalara eklenmesi gereken 9 durak...

        Çeşme, sadece yaz aylarında değil, 4 mevsim misafirlerini ağırlamaya hazır. Çeşme Belediyesi’nin Çeşme’nin yeterince bilinmeyen yönlerini ve beldelerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği “9 durak, 9 deneyim” gezisi, Çeşme’de hayatın sanılanın aksine plaj ve eğlence hayatından ibaret olmadığını gösterdi. Çeşme, gece hayatından kaplıca turizmine ve su sporlarına kadar uzanan geniş bir etkinlik yelpazesiyle misafirlerini bekliyor. İşte İzmir’in incisinde mutlaka görülmesi gereken 9 durak...

        1. REİSDERE: Tarihi dokusunu korumaya çalışan, balık lokantalarıyla dolu şirin bir köy. Reisdere Köyü’nün güneyinde Reisdere Antik Yerleşim Alanı bulunuyor. Ayrıca romatizma, mide, bağırsak ve egzama gibi hastalıklara yararlı olduğuna inanılan Reisdere Kaplıcası ve çamuruyla da şifa arayanlara sesleniyor.

        2. OVACIK: Yumuşak tepeleri, rüzgârı ve üzüm bağlarıyla ünlüdür. Şarapçılığın yanı sıra meyve suyu, zeytinyağı, lavanta, üzüm çekirdeği ticareti yapılıyor. Ovacık; enginarı, kavunu ve koruma altındaki koyunuyla gastronomi meraklılarını bekliyor.

        3. ILICA: Beyaz kumlu plajı ve termalleriyle Çeşme’nin gözde duraklarından. Denizin içinde kaynayan sıcak termal sular, Ilıca Plajı’nı termal havuza dönüştürüyor. Buranın en önemli özelliklerinden biri, kıyıdan denize doğru yaklaşık 100 metrede insan boyunu geçmeyecek derinlikte olması. Termal kaynaklarla beslenen sığ sularda, güneş ışınlarının da etkisiyle sağlığa daha yararlı olduğu düşünülen Ilıca, özelikle çocuklu aileler ve ileri yaş grubu gezginler için keyifli bir tatil imkânı sunuyor.

        4. ILDIRI: Küçük adacıkları olan güzel bir koyun üzerinde kurulu olan Ildırı, Çeşme Yarımadası’nın ilk antik yerleşim yeri. Erythrai adıyla kurulan Ildırı, Çeşme’nin tarihi zenginliklerinden. Ildırı, antik tiyatrosu ve Athena Tapınağı’yla arkeoloji meraklıları için özellikle eşsiz günbatımı manzarasıyla görülmeye değer. Ayrıca enfes enginarı, balık lokantaları, lokma ve kahvaltı mekânlarıyla da lezzetli bir durak.

        5. GERMİYAN: Çeşme’nin tek Türkmen köyü Germiyan, hurma zeytini ve ekşi mayalı ekmeğiyle ünlü. Köy meydanındaki otantik kahvesi, turistlere leziz adaçayı içme imkânı sunuyor. Bu yıl Germiyan’da ilk kez düzenlenen Ekmek Festivali’ni kaçırdıysanız bir sonrakine gitmelisiniz.

        6. DALYANKÖY: Balık lokantalarıyla lezzet meraklıları için vazgeçilmez duraklardan... “Eski Camii” olarak da anılan Dalyanköy tarih meraklıları için 11. yüzyıl Türk yerleşmelerine ait örnekler de barındırıyor.

        7. ÇİFTLİKKÖY: Rüzgârıyla ünlü Çeşme’de rüzgârsız, sakin köşeler de yok değil. Yarımadanın bir yanı eserken bir yanı sakin kalabiliyor. Pırlanta Plajı’yla ünlü Çiftliköy, pırıl pırıl denizi ve sakinliğiyle sevenlerini bekliyor. Ayrıca yörenin en güzel deniz ürünleri ve böcek lokantaları da Çiftlikköy’de yer alıyor. Çiftlikköy plajlarında kitesurf de yapılıyor.

        8. ÇEŞME: Mimarisi, balık ve mezeleri, bir yanı rüzgârlı iken diğer yanı sütliman havasıyla yazkış turizme ev sahipliği yapan beldelerden. İlk çağdaki ismi “Cyssus” olan Çeşme’nin müze olarak kullanılan Çeşme Kalesi meşhurdur. Sakız Adası’na 30 dakika mesafede bulunan Çeşme, 6 adet 5 yıldızlı otelin yanı sıra çok sayıda butik otel ve marinaya sahip.

        9. ALAÇATI: Alaçatı’yı bilmeyen yok. Rüzgâr sörfü, dalından reçineler damlayan sakız ağaçları, cumartesi günleri kurulan antika pazarı, cumbalı konakları ve gastronomi geleneği haline gelen “Ot Festivali’yle ünlü. Antik Çağ’da adı “Agrilia” olan Alaçatı, 2000’lerin başında rüzgâr sörfü ve taş ev meraklıları tarafından keşfedildi. Şimdi birçok sörf okuluna ev sahipliği yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ