Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Cam fanustaki doğa: Terrarium

        Ekin TÜRKANTOS / HT PAZAR

        Cam bir fanusun içinde toprak, bitki ve aksesuvarla oluşturulan terrariumlar, son zamanlarda pek çok kişinin hatta şirketlerin gözdesi. Kendi bitki modellemenizi yaratabiliyor ve istediğiniz aksesuvarlarla süsleyebiliyorsunuz. Sevdiklerimize aldığımız çiçek demetlerinin yerini almaya başlayan terrariumların tercih edilmesinin nedeni basit. Bitki uzun süre yaşıyor ve evlerde şık bir görüntü yaratıyor. Birbirinden farklı sukulentlerle süslenen terrariumlar için pek çok yerde atölye çalışmaları yapılıyor, aksesuvarlar satılıyor. Verdikleri terrarium eğitimleriyle kısa sürede ilgi gören Bee Design & Flower Shop, ürün tasarımlarını bitkilerle birleştiriyor, bitki aranjeleri yapıyor ve atölye çalışmaları düzenliyor. Çektikleri eğlenceli kareleri de takipçileriyle paylaşıyor. Onların elinden çıkan terrariumlar, evleri renklendirdiği gibi kolye olarak da takılabiliyor! Bee Design & Flower Shop’u hayata geçiren Zeynep Alp, Gözde Vural ve İrem Aker bugüne kadar birçok eğitimle insanları bu minik yeşil dünyalarla tanıştırdı. Terrarium yaparken doğru taş, toprak ve bitki seçiminin çok önemli olduğunu söyleyen Gözde Vural, “Organik yaşam ve yeşile dönüş söz konusu olduğu için terrariumlar doğaseverler için değişik bir alternatif ve hobi oldu.

        Toprağa dokunmak iyi hissettiriyor. Farklı bitkilerden terrarium yaratmak çok doğru değil. Her bitkinin ihtiyacı farklı. Biz daha çok kaktüs ve sukulent türlerini tercih ediyoruz” diyor. Terrarium, 1930’lu yıllarda İngiltere’de bir botanikçi tarafından bulunmuş. Egzotik ve yüksek neme ihtiyaç duyan bitkilerin bir fanusun içinde yaşayabileceğini gösteren botanikçi, aslında bir ekosistem oluşturabileceğimizi anlatıyor. Terrariumlar açık ve kapalı olmak üzere ayrılıyor. Kapalılarda yosun türü ve sulak alanlarda yetişebilecek bitkilere yer verilirken açıklarda sukulent tarzı yüksek nemi sevmeyen bitkiler kullanılıyor.

        Kaktüs türü tercih edildiğinde ise kışın şubata kadar sulama yapılmıyor ki, yazın rahatça çiçeklerini verebilsin. Sukulentlerde ise yapıldıktan sonraki 2 gün sulama yapılmıyor. Çünkü bitki tasarım aşamasında aslında yoruluyor. Kışın da çoğu için istirahat vakti oluyor. Sulamayı kışın aylık olarak spreyle yazın ise çok olmayacak şekilde sulamanız gerekiyor. Terrariumu nerede konumlandıracağınız da önemli. Bitkinin yüksek nem olan yerlerde bulunmaması gerekiyor. Aydınlık ya da yarı aydınlık alanlarda muhafazası sağlanabiliyor. Kışın cam kenarı yazın da direkt güneşi almayacağı bir yer daha uygun. Bir başka önemli nokta ise sulamayı çeşme suyuyla yapmamak. Dinlenmiş su kullanmanın her zaman iyi sonuç vereceğini söylüyor Vural. Terariumları kişiselleştirmek de oldukça zevkli. Kendi beğenize göre istediğiniz materyalleri kullanabiliyorsunuz. Minik objeleri de kullanabilirsiniz doğadan toplayacağınız kurumuş yaprak, kozalakları da... Vural, “Sonsuza dek sizinle kalabilecek ve istediğinizde tasarımını değiştirebileceğiniz bir bitki yaratıyorsunuz” diyerek bu ilginin pek de haksız olmadığını söylüyor.

        Terrarium nasıl yapılıyor?

        Malzemeler: Bir cam fanus, sukulent ya da kaktüs, drenaj için iri çakıl taşları, doğru karışımlı toprak ve kum. Yapılışı: Cam fanusunuzu toprakla kaplayıp sukulentlerinizi ekiyorsunuz. Toprağın üzerine bitkiyi toprağın yüksek neminden arındırabileceğiniz taş ya da kum kullanabilirsiniz. Dekoratif ürünleri kendi zevkinize göre tercih ediyorsunuz. Kurutulmuş bitki ve baharatlar daha hoş gözüküyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ