Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cep telefonları nörolojik sağlığı tehdit ediyor

        Yakın tarihe kadar beyin tümörleriyle cep telefonu arasındaki ilişkinin yetersiz kalmasına rağmen, son araştırmalar cep telefonlarının beyin tümörü gelişme riskinin artırdığını gösteriyor. Amerikan Nörolojik Cerrahlar Birliği (AANS), gerçek yaşam senaryolarından faydalanarak cep telefonlarının kişilerin nörolojik sağlığı için risk oluşturduğu konusunda uyarıyor.

        Birçok örneğinin arasında, yaygın olarak cep telefonu kullanan 50 yaşındaki bir kadın parmaklarında ve cep telefonunu tuttuğu kolundaki ağrı nedeniyle gittiği doktorları tarafından boyunla ilgili radikülopati (Spinal sinir köklerinin hastalığı) teşhisi kondu ve şimdi sinir tahribatı sorunu yaşıyor. Diğer örneklerinde de, 16 yaşındaki bir erkek çocuğu cep telefonu mesajı yazarken telefon direğine çarptı ve beyin sarsıntısı geçirdi; 29 yaşındaki bir adam yürüyen merdivenlerde cep telefonuyla konuşurken arkaya doğru düştü ve başını çarparak yaralandı.

        Ayrıca uzmanlar, cep telefonu nedeniyle dikkati dağılan sürücülerin daha fazla kaza yaptıklarına dikkat çekiyor. Araştırmacı bilim adamları, çeşitli cep telefonu yaralanmalarından korunmak için şunları öneriyor:

        "Dikkat gerektiren fiziksel aktivitelerde asla mesajlaşmayın veya cep telefonu kullanmayın, bu durumlarda hands free modunda ya da kulaklıkla konuşun; eğer araba kullanırken telefon çalıyorsa, sesli mesaja yönlendirin ya da güvenli bir yere park ettikten sonra telefona cevap verin."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ