Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İBB, çöpten elektrik işini İSTAÇ’la büyütüyor

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da çöpten elektrik üretimi yeni yatırımla büyüyecek. İBB şirketi İSTAÇ’ın işlettiği Odayeri Katı Atık Depolama Sahası’ndaki çöp gazından elektrik üretim tesisinin kurulu gücü 45 megavata çıkarılacak

        İSTAÇ tarafından işletilen Odayeri Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’da bulunan tesis, katı atık düzenli depolama alanında açığa çıkan çöp biyogazının çıkarılması, depolanması ve elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla kuruldu. Tesis, 14.51 megavatlık elektrik enerjisi üretim kapasitesi ile faaliyete başladı. Tesiste 2012’de kapasite artışına gidildi. Biyogaz çıkarma miktarı yıllık 59 milyon 296 bin 608 metreküpten 99 milyon 114 bin 708 metreküpe yükseldi. Elektrik üretim kapasitesi de 14.5 megavattan 35.4 megavata çıkarıldı.

        Odayeri Katı Atık Depolama Tesisi’ndeki gaz motorlarının sayısı toplam 32’ye çıkarılacak.

        7 GAZ MOTORU ALINIYOR

        Geçen süre içerisinde tesiste yeni bir kapasite artışına gidilmesine karar verildi. Planlanan kapasite artışıyla biyogaz çıkarma miktarı yıllık 127 milyon 418 metreküpe ulaşacak. Elektrik üretim kapasitesi de 45.3 megavata yükselecek.

        Proje kapsamında tesise 7 gaz motoru alınarak mevcut motor sayısı 32’ye çıkarılacak. Alınacak ilave ekipman ve yapılacak diğer işlemler için yaklaşık 6.5 milyon lira kaynak kullanılacak. Biyogaz yakma tesisinden üretilecek yıllık elektrik enerjisinin, yılda 30 gün bakım için üretimin durdurulduğu ve 335 gün fiili üretim yapıldığı kabulü ile 271 bin 808 megavatsaatten 364 bin 51 megavatsaate çıkması planlanıyor. Projenin işletme aşamasında 40 personel çalıştırılacak.

        KYOTO’YA DA UYGUN

        Tesiste yapılacak çalışmayla hem doğanın korunmasına hem de alternatif yenilenebilir enerjiyle ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Üretilen elektrik, ulusal elektrik şebekesine aktarılarak temel olarak fosil yakıt tabanlı elektrik santrallarında üretilen elektriğin yerini alacak.

        Proje, atmosfere yayılan gaz emisyonlarının azaltılmasını hedefleyen Kyoto Protokolü’nün amaçlarına da uyuyor. Düzenli katı atık depolama tesislerin biyogazın çıkarılması, depolanması ve elektrik enerjisi üretimi ile bu alanda teknoloji gelişiminde Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi ülkeler başı çekiyor.

        İBB 3 katı atık tesisinde elektrik üretiyor. Bu tesislerde toplam 26 adet gaz motoru bulunuyor ve tam kapasiteyle saatte 36 MW enerji üretiliyor. Bu aylık yaklaşık 170 bin hanenin elektrik ihtiyacına eşdeğer bir elektrik üretimi anlamına geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ