Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam ninni albümüyle bebekler 2 dakikada uykuya dalıyor

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Bebeği olanlar bilir, onları uyutmak pek de kolay değildir. Ancak 16 enstrüman çalabilen, binden fazla bestesi olan müzisyen Murat Tuğsuz bir yolunu bulmuş. 10 yıllık araştırmasının ürünü, bebekler için hazırladığı ninni albümüyle çok iddialı. Bu albümdeki parçaların, bebeklerin 2 dakika içinde uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Ninnilerinin büyüsü ise majör tınılarda saklı.

        Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan ve 2006’dan beri belgesel müziklerle ilgilenen Murat Tuğsuz, kendi albümlerinin yanı sıra bebekler için de bir şeyler yapıyor. Bugüne kadar bestelenmiş ninnilerin ağıt tarzında olmasına kafa yoran Tuğsuz, onları “Bitik psikoloji müziği” olarak tanımlıyor. Çocukların rahatlayacağı tarzda müziklere ihtiyaç olduğunu keşfedip araştırmaya başlayan müzisyen, “Hümanist insanlar yetiştirmek istiyorum” diyor. “Müzikal olarak majör tonlar mutluluk, minör tonlar ise hüzün etkisi yaratıyor. Bunu uzun zaman araştırdım. Bas frekanslara yaklaştıkça müziğin terapi etkisi ortaya çıkıyor. Tiz frekanslar ise insanı delirtiyor. Bugün tiz frekanslarla böbrek taşı kırıyorlar. Tiz seslerle yapılan metal müzikler stres sebebi. Kaldı ki ben 80’ler rock müziğine bayılırım. Ama bas seslerde beyindeki delta dalgaları belli bir düzene oturuyor. Annenin kalp atışı bas frekansı. Bu nedenle iyi hissettiriyor. Albümün hazırlık aşamasında bebekler üzerinde deneme yaptım ve uykuya dalmaları sadece 2 dakika sürdü.”

        Çocuklara çoksesli müzik dinletmenin zekâyı geliştirdiğini bilmeyen yok. Ancak Tuğsuz’a göre, çocuğa çok sesli müzik dinletmek bir insanın tüm gün sudoku oynamasına benziyor! Yani evet, beyni çalıştırıyor, yararı var ancak beyni çok çalıştırdığı için bebeklerin hiperaktif olmasına da yol açabiliyor. Ona göre, klasik müzik gün içinde dinletilebilir ancak uyku saatlerinde sakin, bas frekansların hâkim olduğu müzikler daha etkili.

        "BU NİNNİLER HERKESİN"

        Bir nini albümü de Sonat Bağcan’dan... Yoga hocasının bebeği için sürpriz bir ninni hazırlarken içindeki yaşam amacını bulduğunun çok da farkında değilmiş. Ancak zamanla içinden dökülen ninniler birikmiş ve albüm olmuş. Hem diş hekimi hem de müzisyen Sonat Bağcan. Müziğin bedendeki hücrelere verdiği şifa ile ilgilenen Seda Bağcan’ın da kardeşi. Uzun yıllar korolarda, operalarda rol alan, orkestralarda solistlik yapan ve bir albüm çıkaran sanatçı, Sevgiyle Yürü Yolunu isimli albümü şöyle anlatıyor: “Ninniler neşeli ve yaşam sevinci veren türden. Amacım dinleyen herkese kendi iç güçlerini ve değerlerini hatırlatmak. Bu yüzden ninniler aslında herkesin.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ